Artvin'de arıcılığın durumu ve sorunları konulu çalıştay gerçekleştirildi.
Artvin Valiliği ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce DSİ 26. Bölge Müdürlüğünde düzenlenen çalıştaya, Artvin Valisi Ömer Doğanay, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, Hayvancılık Genel Müdürü Yardımcısı İbrahim Özcan, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Rıfatoğlu, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Özhan Türkyılmaz katıldı.
Çalıştayda konuşan Vali Doğanay, kentin bitki çeşitliliği açısından Türkiye'de önemli bir yeri olduğunu belirterek, arıcılığın şehir için önemli bir sektör olduğuna işaret etti.
Düzenlenen programda konuşulacak konuların uygulanması gerektiğine de dikkati çeken Doğanay, "Bu çalıştay çıktılarının takipçisi olacağız. Amacımız üreticilerimizin refah seviyesini artırmak ve bir adım daha ileriye götürmek. Üreticilerin önündeki engelleri kaldırmak için buradayız." dedi.
AK Parti Artvin Milletvekili Kışla ise üreticilerin sorunlarına çözüm aramak için bu çalıştayların önemli olduğuna değinerek, "Artvin bitki çeşitliliği bakımından 2 bin 727 çeşit bitki ile Türkiye'de ilk sırada. Bu kadar bitki çeşitliliğinin olduğu bir ilde ben inanıyorum ki Artvin'in balı dünyanın en iyi ballarından biridir. Bunun kıymetini bilmiyoruz. Ürünlerimizi marka haline getirmemiz lazım. Organik üretime yapmamız lazım." diye konuştu.
Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Rıfatoğlu da kırsal kalkınma desteklerinden en fazla faydalanması gereken illerin başında Artvin'in geldiğini söyledi.
Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı kapsamında Artvin'de 38 projenin başvurduğunu ifade eden Rıfatoğlu, "Ülke düzeyinde 7 bin 450 proje olduğu düşünülürse bu çok düşük bir rakamdır. Bu konu üzerinde yoğunlaşmamız lazım. İnşallah daha fazla projeyi yatırım programına alırız diye umut ediyorum. Kırsal tanımına en fazla uyan illerin başında gelen Artvin ili kırsal kalkınma desteklerinden en az faydalanan iller arasındadır." ifadelerini kullandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan ise bu çalıştayın Artvin ve ülke arıcılığına önemli katkı sağlayacağını belirtti.
Arıcılığın ülke için önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu ifade eden Özcan, 2015 rakamları göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'de 7 milyon 700 bin kovan bulunduğunu, bu kovanlardan 107 bin ton bal üretildiğini vurguladı.
Türkiye'nin dünya kovan sayısı ve bal veriminde ikinci ülke olduğuna işaret eden Özcan, şöyle devam etti:
"Bu coğrafyanın kendine has özelliği var. Dünyada bulunan 12 bin çeşit bitkisel türün 10 bin çeşidi ülkemizde ve bu coğrafyada var. 3 bin 900'ü de bu coğrafyaya has endemik ürünler. Bu coğrafyada çok çeşitli bal üretimi gerçekleştirilebilir. 17 çeşit bal üretiyoruz. Coğrafya bir kaderse, biz o kaderimizi yaşamak zorundayız. İmkanlarını da en iyi şekilde geliştirmek zorundayız."
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur da çalıştaydaki amacın Artvin arıcılığının sorunlarını tespit ederek bu sorunlara çözüm bulmak olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından çalıştayda Artvin'deki arı üreticileri ve arıcılığın geliştirilmesi, arıcılık sektöründe karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konuları ele alındı.
Son Dakika › Güncel › Artvin'de Arıcılık Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?