Anayasa mahkemesi'nin "İstanbul Askeri Casusluk" davasıyla ilgili verdiği 'Hak ihlali' kararının ardından aralarında emekli Albay İbrahim Sezer, emekli Tuğamiral Şafak Yürekli, eski TÜBİTAK Güvenlik Daire Başkanı Yücel Çipli'nin de aralarında bulunduğu 44 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı.
Duruşma Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülmeye başlandı. Duruşaya aralarında emekli Albay İbrahim Sezer, emekli Tuğamiral Şafak Yürekli'nin de bulunduğu 11 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı, duruşmada tutuksuz sanıkların kimlik tespitini yaptıktan sonra Anayasa Mahkemesi'nin 9 Ocak 2015 tarihli "Hak ihlali" kararını okudu. Ardından "Hak ihlali" kararına karşı sanık avukatlarının beyanları alındı.
"GERÇEK DIŞI KAYITLARLA MAHKUMİYETİNE KARAR VERİLDİ"
Sanık avukatlarından Kemal Yener Saraçoğlu dosyadaki dijital delillere ilişkin yeni bilirkişi incelemesi yapılması gerektiğini belirterek, "Kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde biz 'adil yargılanma istiyoruz' dedik ama bütün belgeler bizden saklandı, gerçek dışı kayıtlarla müvekkillerimizin mahkumiyetine karar verildi. Bu askerler casus, fuhuş yapıyor denilerek Anadolu 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nin dosyasına da dava konusu edildi. Biz orada da sahteliği tespit ettirdik" dedi.
"SABIKA KAYDIM YÜZÜNDEN İŞ BAŞVURULARIM GERÇEKLEŞEMİYOR"
Emekli Albay İbrahim Sezer duruşmada söz almasının ardında davanın 1 numaralı sanığı olduğunu belirterek, "Benim evim hiçbir zaman aranmadı ve bana ait dijital veri çıkmadı. Ceza Muhakemeleri Kanunu net olarak diyor ki yedeklenmeyen veriler, dijital veri özelliği taşımaz. Mahkemenin süratle bilirkişi atamasını talep ediyorum. Çünkü bizim mağduriyetlerimiz devam etmekte. Sabıka kaydı yüzünden iş başvurularım gerçekleşemiyor. Mağduriyetlerimizin giderilmesi için sabıka kayıtlarımızın kaldırılmasını talep ediyorum" dedi.
" TSK'NIN İTİBARININ SIFIRLANDIRILMASI MAKSADIYLA AÇILMIŞ BİR DAVADIR"
Emekli Tuğamiral Şafak Yürekli, "Atatürk'ün subaylarının olduğu bu dava Deniz Kuvvetlerini yani Türk Silahlı Kuvvetleri'nin itibarının sıfırlandırılması maksadıyla açılmış bir davadır. Kumpas dijitallerle ilgili delil değerlendirilmesi yapılmalı, delil olarak kabul edilirse bilirkişiye gönderilmeli ve mahkemenizden bu kumpasın ortaya çıkarılmasını talep ediyorum" diye konuştu.
"BU RÜYADAN UYANMAK İSTİYORUM"
Yarbay Tamer Karslıoğlu, "Herkes bir an önce bu işin bitmesini istiyor. Esasında bugün bile bitebilir bu dava. Sadece dijital verilerle gerçek kişiler arasında bağ kurulabilir mi? Biz farkında olmadan sadece Türkiye değil dünya tarihine de geçtik. Emniyetimiz farkında olmadan dünya tarihine geçti. Hepimizin aynı halüsinasyonu gördüğümüzü düşündüm. Bu rüyadan uyanmak istiyorum. Silahlı kuvvetlerinden atıldım, nedenini de tam olarak açıklayamadılar" dedi. Deniz Kurmay Albay Mehmet Koray Eryaşar, "Sanık değil bu davanın mağdurlarıyız. Neyle suçlandığımı bilmiyordum. 16 GB'lık bir USB'nin içinde adı benim adıma benzeyen bir isim çıktığı için suçlandım" şeklinde konuştu.
SAVCI, "DİJİTAL DELİLLER ADLİ TIP KURUMU'NA GÖNDERİLSİN"
Duruşmada Savcı Sezai Öztürk, dava dosyasındaki dijital delillerin Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek uzmanlarca oluşturulacak bilirkişi heyetinden rapor alınmasını talep etti. Duruşmaya, mahkeme heyetinin ara kararını oluşturması için ara verildi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Askeri Casusluk Davası'Nda Yeniden Yargılama (1) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?