ATİNA (AA) – Yunanistan'da, Attiki Eyaleti Başkanı Rena Duru, başkent Atina'ya cami yapılmasının ülkenin milli güvenliği açısından bir ihtiyaç olduğunu belirtti.
Duru, eyalet meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, son zamanda Atina'nın da içinde bulunduğu Attiki bölgesine çok sayıda göçmen geldiğine işaret ederek, yerel yönetimin bu konuda yerine getirmesi gereken sorumlulukları bulunduğunu dile getirdi.
Bölgedeki yaşamın normal şekilde sürmesi ve herkesin haysiyetli bir yaşama sahip olması için, Atina'da Müslümanların dini vecibelerini yerine getirebileceği ibadet yerleri oluşturulmasının ihtiyaç olduğunu vurgulayan Duru, Atina'da Müslümanlar ve Yahudiler için mezarlık alanları da bulunmadığını kaydetti.
Yerel yönetimin bu konudaki çalışmalarının herkes tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade eden Duru, "Atina'da artık Müslümanların dini görevlerini yerine getirebilmeleri için camiye ihtiyacımız var. Aynı zamanda Müslümanlar ve Yahudiler için mezarlıklara da ihtiyaç var. Bu, sadece dini vecibeleri yerine getirme ve dini cenaze merasimiyle gömülme hakkı ile ilgili belirli temel insan hakları açısından değil, aynı zamanda milli güvenlik açısından da gerekli" dedi.
Atina'da bugünkü şekliyle özel alanlarda oluşturulan ibadet yerlerinin 4 milyon kişinin yaşadığı bir bölgede "çekirdek oluşturulmasına engel olacak koşullar içermediğini" söyleyen Duru, "Bunun aksine, camilerin var olması Müslümanların toplumsal ağa entegrasyonunu kolaylaştıracak" diye konuştu.
Atina'da cami meselesi yılan hikayesine döndü
Yunanistan'ın başkenti Atina'da yapılması kararlaştırılan ancak itirazlar nedeniyle inşaatı bir türlü başlamayan cami projesi, son olarak inşaat alanının dere yatağı olduğu gerekçesiyle yaklaşık iki ay önce Yunanistan Çevre Bakanlığı tarafından durdurulmuştu.
Atina'da cami yapılmasının Aleksis Çipras hükümeti için öncelik arz ettiğini belirten yetkililer, Çevre Bakanlığı ile ilgili sorunun aşılmasının ardından ihaleyi üstlenen şirketin çalışmalara başlayacağını açıklamıştı.
Yunanistan'da fanatik çevrelerin tepkisini çeken Atina'da cami yapımı daha önce de bir grup vatandaşın itirazları nedeniyle askıya alınmıştı. Aralarında Pire Metropoliti Serafim'in de bulunduğu 9 kişinin cami inşaatına yönelik Danıştay'a yaptığı itiraz başvurusu ise oy çokluğuyla reddedilmişti.
Yunan hükümeti, Votanikos bölgesindeki Eleona semtinde yer alan 17 dönümlük arazide eski bir hangardan dönüştürülecek yaklaşık 350 kişilik bir ibadet yeri yapmayı planlıyor. Yaklaşık iki yıl önce ihalesi tamamlanan ve Yunanistan Altyapı Bakanlığı tarafından da onaylanan Atina'da cami inşaatı için AB destekli ESPA fonundan yaklaşık 1 milyon avroluk bütçe tahsis edildiği açıklanmıştı.
Son Dakika › Güncel › Atina'da Cami Yapılması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?