Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Şubat ayındaki öğretmen atamalarıyla ilgili bir planlamalarının olmadığını vurgulayarak, "Biz Şubat'ta atama yapamayacağımızı, kadro alamayacağımızı düşünüyorduk ama Sayın Başbakan'ın Ocak ayı itibarıyla emekli olacak olan öğretmenlerin yerinin hemen doldurulması konusunda talimat vermesi bizi çok rahatlattı. Alınacak olan kadroların gerek branş gerek bölgesel olarak dağılım konusunda bundan önce uyguladığımız yöntemi uygulayacağız" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Avcı, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) Düzenleyeceği "Millî Eğitimde Neler Oluyor?" konulu panele katıldı.
-AÇIK LİSEYE DÖNÜŞEBİLİR-
SETA'nın düzenlediği panelde konuşan Avcı, dershanelerin yüzde 20'sinin özel okula dönüşme kabiliyeti olduğunu belirterek, diğer dershanelerin açık liseye dönüşebileceğini söyledi.
Bakan Avcı, etüt merkezi adı altında dershaneciliğin yapıldığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Bu dershaneciliğin bugünkü haliyle getirdiği külfetleri bile üstlenmek istemeyenlerin buldukları bir formül. Bunların dönüşmesi lazım. Ücretsiz olması koşuluyla etüt eğitim merkezleri açılabilir. Dönüşüm zaten sürüyor. Destekte var. Kalkınma bakanlığı altyapı için cari giderler için maddi destek sağlıyor. Bin 222 tane açılmış etüt eğitim merkezimiz var."
-"BAKAN ÇELİK DÖNEMİNDE DE BOŞ KONTENJANLARINIZI BURSLU ÖĞRENCİLERİMİZLE DOLDURALIM DENMİŞTİ"-
Dershaneler konusunda "İster özel okul olsun ister açık lise olsun ister özel etüt merkezi olsun tüm bunlara biz öğrenci desteği de sağlamayı düşünüyoruz" diyen Avcı, "Okulun türüne göre yoksul ama başarılı öğrencileri burslandırarak bu kurumları da desteklemeyi vaat ediyoruz. Bu bir pazarlık, kamuoyunda yükselen itirazlar üzerine aceleyle bulunmuş bir formül gibi takdim ediliyor. Tabi ki aklımıza gelmeyen düşünsek de uygulamasının pek kolay olmadığını düşündüğümüz bazı şeyler olabilir ki demokratik tepkiler üzerine evet bunu yapalım diye düşünülüp de yapılabilir ama bu hatırlayacaksınız Bakan Hüseyin Çelik Beyin döneminde özel okullara yönlendirilmesi projesi vardı. Çünkü okullar ciddi manada atıf kapasiteyle çalıştığını söylüyorlardı. O zamanlar peki biz sizin bu boş kontenjanlarınızı burslu öğrencilerimizle dolduralım denmişti. Bununla ilgili düzenlemede yapılmıştı. Ama o dönemin cumhurbaşkanı bunu sadece belli bir kesimin okullarına yönelik destekleme faaliyeti olarak yorumlayıp reddetmişti. Dolayısıyla bu aceleyle bulunmuş bir formül değil. İhtiyaçları ve makul çözüm önerileri doğrultusunda geliştirilmiş bir formül" ifadelerini kullandı.
-"EĞİTİM DEĞİŞTİ VE DAHA DA RADİKAL DEĞİŞİKLİKLER OLACAK"-
"10 yılda eğitimin yapboz tahtasına döndüğüne yönelik eleştiriler var. Öncelikle siz buna katılıyor musunuz?" şeklindeki bir soruya Bakan Avcı şu yanıtı verdi:
"Eğitimde son 10 yılda pek çok şey değişti. Son 10 yılda herhangi bir sektörde ulaşımda, adalette, sosyal hayatta değişiklik olmayan bir yer var mı? Eğitim değişti. Değişmemesi mümkün müydü, önce bunu soralım? Değişim hem kapsam, hem hız olarak da artacak. En hızlı değişen teknolojiler eğitimle ilgili olanlar. Bilişim teknolojileri çok hızlı değişiyor. 10 yıl geriye doğru baktığımızda şuanda hepimizin cebinde olan telefonlar yoktu. Evet eğitim değişti ve daha da değişecek. Daha radikal değişecek. Bu yazboz falan değil, bu teknolojinin bize sağladığı imkanların eğitime uyarlanmasının bir sonucu olarak değişecek. Bilgisayar teknolojisi en çokta eğitimi değiştirir."
Avcı, Fatih Projesi'nin dünyanın en büyük eğitim projelerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Biz başkaları yaptığında onları takdir etmekte çok cömertiz. Kendi yaptıklarımızı takdir etmekte ve teşvik etmekte biraz tutuk davranıyoruz. Fatih projesi çok önemli bir proje" dedi.
-"SBS'NİN YERİNE YENİ BİR SİSTEM İCAT ETMEDİK"-
SBS yerine getirilen sistemle yeni bir sınav icat edilmediğini sınıflardaki yazılıların daha güvenilir notlar verilecek bir şekle getirildiğini belirten Avcı şöyle devam etti:
"Nelerin sabit kalması gerektiğini söyleyin. Eğitimde 12 sınav icat edildi diye söyleniyor. Hayır 12 sınav icat edilmedi. Biz şimdi bu sınavlarda 6 temel dersten her dönemde bir yazılıyı daha kontrollü yapıyoruz. SBS'nin yerine yeni bir sistem icat etmedik. Değişiyoruz, değişmek zorundayız çünkü dünya değişiyor. Eğitim bu değişimin dışında kalmaz ve kalmamalıdır. Türk Milli Eğitimi de kalmıyor zaten. Fatih projesi gibi. Onunla ilgili inşallah yakında derli toplu bir tanıtım kampanyası da yapmayı düşünüyoruz. Ne olduğuna dair. Çünkü anladığımız kadarıyla çok güzel şeyler yapıyoruz ama anlatmakta maalesef o kadar başarılı değiliz."
-"SINAVLAR ARASINDAKİ SÜREYİ DE ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZIN İNTİKALİNİ ZORLAŞTIRMAYACAK BİR SÜREYE ÇEKTİK"-
Bakan Avcı bu hafta uygulanacak yeni sınav sistemiyle ilgili de şunları söyledi:
"Biz bu çalışmayı yeni bir şey icat etmediğimizi, zaten sınıflarda yapılacak olan sınavları ortak ve denetimli yapmak istediğimizi ifade ettik. Belli bir tarihte aynı saatte yapılacaktır bu sınav. Önceden ilan edildi bu. Bu yazılılar yapılırken hiçbir öğretmenimiz kendi sınıfında olmayacak. Böylece öğretmenlerimizden ekstra yardım istemeyecekler. Bu öğrencilerimizi rahatlatmak için. Bu sorular MEB'den gönderilecek ve cevap kâğıtlarını da biz okuyacağız. Bu sınavlarda SBS'de olmayan telefi imkânı da var. Bu mevsimde ilk defa böyle bir çalışma yapılacağı için bunun bir pilot uygulamasını yaptık. Seçilmiş illerde. Bu illeri de bölgesel farklılıklar, okulların ulaşım koşullarına göre seçtik. Farklı standartlarda okullarda yaptık. Hiç aklımıza gelmeyen ne tür sabotajlarla da, böyle bir uygulamanın yürümeyeceğini göstermek isteyen kesiminde var olduğunu maalesef bu pilot uygulama sonucunda gördük. Onun için şimdi tedbirlerimizi ona göre alıyoruz. İnşallah başarılı sınavlar yapacağımızı düşünüyoruz. Bu arada sınavlar arasındaki süreyi de özellikle engelli çocuklarımızın intikalini zorlaştırmayacak ama diğer çocuklarımızda da bezginlik ya da konudan uzaklaştırmayacak bir süreye çektik."
-"ŞUBAT AYINDAKİ ATAMA BİZİM PLANLAMAMIZDA YOKTU"-
"Başbakan Erdoğan dün 40 bin atama yapılacağını söyledi. Hangi branşlarda ne kadar atama yapılacağına dair bir bilgi var mı?" sorusunu ise Bakan Nabi Avcı şöyle cevapladı:
"Öncelikle Başbakanımıza bu konudaki açıklamaları için çok teşekkür ediyoruz. Bu Şubat ayındaki atama bizim planlamamızda yoktu. Biz şubatta atama yapamayacağımızı kadro alamayacağımızı düşünüyorduk ama Sayın Başbakan Ocak ayı itibarıyla emekli olacak olan öğretmenlerin yerinin hemen doldurulması konusunda talimat vermesi bizi çok rahatlattı. Ağustos ayında yapılacak olan zaten planlamalarımızda vardı. Ama rakam konusunda maliyeye çok gidip geliyorduk. O da bizi çok rahatlattı. Bunun için teşekkür ediyorum. Alınacak olan kadroların gerek branş gerek bölgesel olarak dağılım konusunda bundan önce uyguladığımız yöntemi uygulayacağız. En çok ihtiyaç duyduğumuz alanlar hangileri? Önce onları belirliyoruz. Bir de en acil ihtiyaç diye bir kriter var. 8. Sınıflar merkezi sorularla yapılan yazılı sınavlarımız var. Dolayısıyla biz istiyoruz ki çocuklarımız Türkiye'nin her yerinde bu yazılılara mümkün olduğu kadar eşit şartlarda hazırlanabilsinler."
Son Dakika › Güncel › Bakan Avcı: Başbakan'ın Talimatı Bizi Rahatlattı, Şubat'taki Atama Bizim Planlamamızda Yoktu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?