Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım'ın bugün CHP ve MHP genel başkanlarını ziyaret edeceğini hatırlatarak, "Bu da siyasetteki bu olumlu iklimin sürdürülmesi konusundaki kararlılığımızın, samimiyet ve iyi niyetimizin bir göstergesidir.

01.08.2016 13:17

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım'ın bugün CHP ve MHP genel başkanlarını ziyaret edeceğini hatırlatarak, "Bu da siyasetteki bu olumlu iklimin sürdürülmesi konusundaki kararlılığımızın, samimiyet ve iyi niyetimizin bir göstergesidir. Bu süreçlerde, hem uygulanan Kanun Hükmündeki Kararnamelerin (KHK) Türkiye'de bundan sonraki mücadelede ne anlama geldiği, hem de özellikle 669 nolu kararnamenin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeniden yapılanmasıyla ilgili ana çerçevesi muhalefet partilerinin liderleriyle paylaşılacaktır." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamada bulundu.

Türkiye'nin 16 Temmuz sabahına aydınlık bir ülke olarak uyanacağını söylediklerini hatırlatan Kurtulmuş, "Şimdi bundan sonra Türkiye, kararlılıkla aynen 15 Temmuz akşamı gösterdiği o kararlılığı ve cesareti göstererek, akılla, izanla ve her şeyi planlayarak bundan sonra hızla 15 Temmuz sonrasından çıkacaktır. Şunu peşin peşin ifade etmek istiyorum; bu darbeyi yapan FETÖ çetesinin elemanları ve onların arkasındaki akıllar neyi murad ederek bu darbe teşebbüsüne başlamışlarsa, Allah'ın izniyle onun tam tersi olacaktır ve olmaktadır." ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, darbeye kalkışanların Türkiye'de toplumsal kutuplaşmanın ortaya çıkmasını, hatta bu kutuplaşmanın iç savaşa kadar ulaşmasını, arkasından da Türkiye'nin bir dış işgale hazır vaziyete getirilmesini amaçladıklarını vurguladı. Tam tersine 15 Temmuz'un ilk anlarından itibaren milletin birleşip bütünleştiğine dikkati çeken Kurtulmuş, toplumsal bütünleşmeyle hem darbeyi yapan bu maşaya, hem de onların arkasındaki siyasi akıllara gerekli cevabın verildiğini kaydetti.

Bu darbe ortamıyla siyasette "önü alınamaz büyük bir çatışma ortamının çıkmasının" istendiğine dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Tam tersi oluyor. Bunların bu iradesinin tersine siyasette iş birliği, karşılıklı diyalog ve çok daha yakın bir dayanışma ortamı ortaya çıkıyor. Hemen ilk andan itibaren TBMM'de dört partinin ortak bir şekilde bir araya gelip, ortak deklarasyon yayınlaması, bütün siyasilerin darbenin karşısında yer alması Türkiye için bir övünç vesilesidir. Bundan sonra da o tarihten itibaren siyasette son derece yapıcı ve olumlu bir siyaset dilinin geliştiğini görüyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız'ın daveti üzerine, muhalefet partilerinin Beştepe'de bir araya gelmesi, bundan sonra 'bu darbeci çeteyle mücadelede her türlü hukuki desteği vereceklerini' ifade etmesi de son derece değerli ve anlamlıdır."

"Türkiye, darbecilerin istediklerinin tam tersi bir istikamete doğru yöneliyor"

Kurtulmuş, Başbakan Yıldırım'ın, bugün CHP ve MHP genel başkanlarını ziyaret edeceğini hatırlatarak, "Bu da siyasetteki bu olumlu iklimin sürdürülmesi konusundaki kararlılığımızın, samimiyet ve iyi niyetimizin bir göstergesidir. Bu süreçlerde, hem uygulanan KHK'ların, Türkiye'de bundan sonraki bu mücadelede ne anlama geldiği, hem de özellikle 669 nolu kararnamenin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeniden yapılanmasıyla ilgili ana çerçevesi muhalefet partilerinin liderleriyle paylaşılacaktır." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bu süreçte muhalefet partilerinden her türlü desteğin talep edileceğini ve bundan sonra istişareyle iktidar ve muhalefet olarak siyasetteki yollarını sürdürme kararlılıklarını ifade edeceklerini belirtti.

Darbe girişiminde bulunanların Türkiye'de, "baskıcı ve otokratik bir yönetimin ortaya çıkmasını" istediklerine işaret eden Kurtulmuş, "Doğal olarak darbe yaparlarsa sonunda bu ortaya çıkacak. Belki uzun süre devam eden otokratik bir sistem olacaktı. Şimdi tam tersi oluyor, Türkiye'de daha demokratik, daha şeffaf, daha fazla kurumlarının yeniden yapılanma sürecine girdiği önemli bir fırsat önümüze çıkıyor. ve Türkiye bu darbecilerin istediklerinin tam tersi bir istikamete doğru yöneliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Ekonominin kuruluşlarına, bu gidişatın olumlu taraflarını anlatacağız"

Kurtulmuş, bu kişilerin darbeyle birlikte bir ekonomik krizin ve büyük bir kaosun da ortaya çıkmasını istediklerine değindi. Türkiye'nin bu süreci çok az hasarla geçtiğine dikkati çeken Kurtulmuş, 15-22 Temmuz arasındaki bir haftada olumsuz tepkilerin olduğunu ama 22 Temmuz'dan bu yana bütün göstergelerin tekrar olumlu anlamda yükseldiğini bildirdi.

"Şimdi bunlar çeşitli vesilelerle birtakım derecelendirme kuruluşları üzerinde belki lobi faaliyetleri de yaparak, 'Türkiye ekonomisi kötüye gidiyor' algı operasyonunu yapmaya çalışacaklar." tespitini yapan Kurtulmuş, "Şunu çok açık ifade edeyim; Türkiye ekonomisi iyi bir yolda yoluna devam ediyor, devam edecektir, daha güçlü, daha kalkınmış, daha çok yatırıma imkan sağlayan bir Türkiye ekonomisi göreceğiz. Bu çerçevede de bizler ilk andan itibaren ekonomi diplomasisini en iyi şekilde yaparak, yurt dışındaki ekonominin ilgili kurum ve kuruluşlarına, Türkiye'deki ekonomi çevrelerine hep beraber bu gidişatın olumlu taraflarını anlatacağız." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, mali disiplinden hiç şaşmayacaklarına, Türkiye'nin tasarruf açığının kapatılması için atılacak adımlardaki kararlılıklarından hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarına işaret etti.

"Silahlı gücün tek bir elde toplanmasının önlenmesi"

Türkiye'nin demokratikleşmesine en önemli katkı sağlayacak alanlardan birisinin, ülkede sivilleşme sürecinin özellikle TSK'nın darbe sonrasında yeniden yapılanmasını sağlayan 669 nolu KHK'nın sağladığı imkanlar olduğunu belirten Kurtulmuş, "Bu darbe teşebbüsü neyi hedefliyorsa tam tersi ortaya çıkıyor, olmaya devam edecek. Bu çerçevede Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeniden yapılanmasıyla ilgili gelişmelerin, öyle tesadüfen, 'darbe oldu bundan sonra ne yaparız' şeklinde anlayışlarla değil, çok iyi hazırlanmış ana fikri ve ana çerçevesi çok planlanmış bir çalışmanın sonucu olduğunu ifade etmek isterim." dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bu çerçevede ana fikirlerini oluşturan 4 temel bakış açısını paylaşarak, birincisinin sivil-asker ilişkilerinde sivil iradenin daha güçlü olması ve asker-sivil ilişkilerine yön vermesi olduğunu söyledi.

Yüksek Askeri Şuranın (YAŞ) yapısının sivilleşmesi adımının bu amaçla atıldığını vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"İkincisi silahlı gücün tek bir elde toplanmasının önlenmesi. Bunun için jandarma ve sahil güvenliğin İçişleri Bakanlığına, kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığına, Genelkurmay Başkanlığının da doğrudan doğruya Cumhurbaşkanımıza bağlanması bu amaçla, yani silahlı gücün tek bir elde toplanmasını önlemek amacıyla atılmış bir adımdır.

Üçüncü olarak görüşümüzü belirleyen husus, TSK'nın personel havuzunun çeşitlenmesidir. Bu amaçla askeri liselerin, okulların kapatılması sağlanmış, böylece lise seviyesinde ve üniversite seviyesinde insanların TSK'ya farklı kaynaklardan gelişini sağlayabilmek için yeni adımlar atılmıştır. Bunlardan birincisi de Milli Savunma Üniversitesi'nin kurulmasıdır. Bununla birlikte çağın gerektirdiği teknolojik donanımla başa çıkabilecek, gerçekten Türkiye'nin vatan savunmasındaki her türlü bilgi ve beceriyle donanmasını sağlayabilecek çok nitelikli personelin yetiştirilmesinin önü açılacak. Son olarak TSK'nın yeniden yapılanması, Türkiye'nin çok büyük kitlelere sahip silahlı kuvvetleri yerine, amacı bütünüyle vatan savunmasına odaklanmak olan uzman bir orduya dönülmesiyle ilgili hazırlıklar da gerçekleştirilmektedir."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement