64 yılı geride bırakan Makedonya Türk Tiyatrosu, 'Balkanların Kalbindeki Sahne' isimli filme konu oldu. Yönetmenliğini İsmet Arasan'ın üstlendiği filmin galası 13 Nisan Pazar günü, saat 19.00'da, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapıldı.
Türkiye dışında, sahnede Türk dilini yaşatan en uzun ömürlü kültür ocağı olan 64 yıllık Makedonya Türk Tiyatrosu, 'Balkanların Kalbindeki Sahne' isimli filme konu oldu. Yönetmenliğini Halit Refiğ, Okan Uysaler ve Suha Arın gibi Türk Sineması'nın değerli isimleriyle çalışan İsmet Arasan'ın, yapımcılığını Rumeli Grup Başkanı Atilla Baykal'ın üstlendiği belgesel sinemanın galası 13 Nisan Pazar günü, saat 19.00'da, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapıldı.
Çok kültürlü Balkan coğrafyasında, Makedonya'nın başkenti ve Balkanların kalbi Üsküp'te çekilen filmde, İlhami Emin, Müşerref Lozana, Selahattin Bilal, Branko Stavrev, Yücel Erten, Mustafa Yaşar, Sema Ali Erol, Güner İsmail, Risto Stefanovski, Firdaus Nebi, Filiz Ahmet, Atilla Klinçe ve Elyasa Kaso gibi isimlerle yapılmış röportajlar ve döneme ait önemli bir arşiv çalışması yer alıyor. Film, MK Türk Tiyatrosu'nu konu alan ilk belgesel film olma özelliğini de taşıyor.
YOKTAN VAR OLMUŞ BİR SAHNE!
Balkanların en eski tiyatro binası 1906 yılında, Osmanlı İmparatorluğu'nun valisi Mahmut Şevket Paşa tarafından Vardar Nehri kıyısına inşa edildi. Azınlıklar Tiyatrosu olarak bilinen, daha sonra Halklar Tiyatrosu adını alan, bugünkü adıyla Milli Kurum Türk Tiyatrosu ise, 1950 yılında Yugoslavya'da, tiyatro eğitimi görmüş Abduş Hüseyin adında bir Türk tarafından kuruldu. Bugüne kadar 300'e yakın oyunun sahnelendiği bu tiyatroda yetişen oyuncular sadece Makedonya'nın köy ve kasabalarında değil, aynı zamanda Avrupa'dan Afrika'ya kadar birçok uluslararası sahnede de boy gösterdiler. Abduş Hüseyin'le yazılmaya başlanan bu tarih, Şeraffettin Nebi'ler, Lütfü Seyfullah'lar, Ramadan Mahmut'lar, Hacer Yücel'lerle ve daha nice büyük ustalarla bugüne geldi.
Baskılara, yoksulluğa, göçe ve depreme rağmen ayakta kalmayı başaran Üsküp Türk Tiyatrosu'nda oyunlar bütün Balkan dillerinde sahneliyor. Diğer dillere ise sahne üstünden simultane çeviri yapılıyor. Türkiye'ye defalarca gelen bu özel tiyatronun repertuarı ise tiyatro dünyasının klasiklerinden, Türk tiyatro yazarlarının ve yerli yazarların eserlerinden oluşuyor. 1950 yılından bu yana sinema dünyasına birçok ünlü oyuncu, yazar ve eleştirmen kazandıran bu özel tiyatro, 2006 yılında özerk bir yapıya kavuştu ve verdiği hizmetlerden dolayı Makedonya Cumhurbaşkanlığı tarafından ödüle layık görüldü.
Balkanların Kalbindeki Sahne Belgeselinin yönetmeni İsmet Arasan, "İzninizle önce konuklarımızı tanıtıldığını varsaydığım için zaten birazdan filmde daha iyi tanıyacağız. Ben sinemacı değilim kartım yanlış basılmış sinemacıyım, kaydederim. Herkesin söz hakkı vardır ama onun hikayesi belki de benim gizli ekibim tarafından gizlice çekilmiştir. Balkanların Kalbindeki Sahne filmini izlemeye davet ediyorum ama sahne arkasının filmi geliyor arkadan merak etmeyin bir ay içinde bütün çekimler tamamlandı çalışan arkadaşlara da aşk olsun sürprizlere hazırlanın müjdelerimiz var, ben senarist olduğum için son cümleyi kuruyorum sahnelerde cümleler arasında neler duydum biliyor musunuz bir yönetmen tam galasının olduğu akşam ölümle tehdit edilebiliyor iyi geceler iyi seyirler" dedi.
Yapımcı Atilla Baykal ise, "Bu belgesel kültürel bir etkinlik isminde de dediği gibi Balkanların Kalbindeki Sahne yani Osmanlı'nın 600 yıl o bölgelerde bulunması ve o bölgeden ayrıldıktan sonra orada kalan evlad-ı fatihan insanlarımız, vatandaşlarımız o Türklüğü hala dimdik ayakta tutabilmek için böyle bir tiyatroyu zor şartlarda yaşatmışlar. O yüzden onlara teşekkürlerimizi borç biliyoruz ayrıca bugünkü müdürümüz olan Atilla Kırıçe'ye ve bugüne kadar gelmiş bu işlerde uğraşmış tüm müdürlerimize ve bu mücadele için çalışmış aktrislerimizin hepsine ölenlere Allahtan rahmet diliyoruz sağ kalanlara da Allah sağlık sıhhat versin diyorum" dedi. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Balkanların Kalbindeki Sahne'nin Galası Crr'de Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?