Hdp Grup Başkanvekili İdris Baluken, AK Parti'nin dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliği teklifine ilişkin "Bu Anayasa düzenlemesi eğer yürürlüğe girerse bu parlamentonun saray tarafından net olarak rehin alması durumunu yaşama geçirmiş olacaktır. Bundan sonra Meclis, sarayın bir şubesi haline gelmiş olacaktır" dedi.
HDP'li Baluken, AK Parti'nin dokunulmazlıkların kaldırılması için TBMM Başkanlığı'na sunduğu Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili Meclis'te açıklama yaptı. Baluken, teklifin İçtüzük'e ve Anayasa'ya aykırı olduğunu savunarak şunları söyledi:
"Saray ve AKP cenahı daha çok HDP'li vekillerin dokunulmazlığı üzerinden konuyu gündemleştirmek istiyorlar. Mevcut öneriyi bağlamından kopararak topluma sunmaya çalışıyorlar. Ama bizim açımızdan tablo son derece nettir. Saray, AKP hükümetine yaptırdığı bu hamleyle birlikte Türkiye'de demokrasinin dokunulmazlığını ortadan kaldırmak istiyor. Bu 7 Haziran seçimlerinden sonra devreye konan bir darbe sürecinin Meclis'e uzanmasıdır. Halkın iradesine Meclis'in iradesine saray eliyle yapılan bir darbe sürecini getiril ek istendiği aşamayı gösteriyor. Bu yönüyle bütün muhalefet partilerinin ve AKP içinde demokrasiyle ilgili kaygısı olan vekillerin tutumu önemli olacaktır. HDP olarak bizim açımızdan böyle bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değil. Bu anayasa düzenlemesi eğer yürürlüğe girerse bu parlamentonun saray tarafından net olarak rehin alması durumunu yaşama geçirmiş olacaktır. Bunsan sonra Meclis sarayın bir şubesi haline gelmiş olacaktır. Diktatörlüğe gidecek olan yolda sarayın Meclis'i işlevsizleştirmeye yönelik bilinçli bir gündem işletmesi vardı. Ancak bu son teklifle birlikte saray parlamentoyu tamamen o külliyenin bir şubesi haline getirmek istediğini ortaya koymuş oluyor."
"ERDOĞAN'IN HİTLER'DEN KOPYALADIĞI BİR YÖNTEMDİR"
AK Parti'nin teklifini 'darbe teklifi' olarak tanımlayan Baluken, konuşmasına şöyle devam etti:
"İçtüzük'te dokunulmazlıklar ilgili sürecin nasıl işletilmesi açıktır. Bir karma komisyonunu oluşması, dosyaları inceleme süreci, bununla ilgili vekillerin kendini savunma hakkı. Bütün bunları ihlal eden eşi görülmemiş sadece darbe süreçlerinde görülebilecek bir yol yöntem öneriyor. Bahsetmiş olduğunuz şekliyle AKP sadece bu yaptığı darbe teklifinin toplum tarafından tartışılmasını önlemeye çalışıyor. Yoksa getirilen teklifin içeriği son derece nettir. Yapılacak herhangi bir hukuksal düzenleme geriye dönük işlemez. Yani bu teklif geçmiş olsa bile geçmişe dönük fezlekelere üstelik sadece bir kez uygulanmak koşuluyla bu en temel evrensel hukuk kuralının AKP ve saray tarafından ayaklar altına alınması anlamına gelir. Hiçbir yasal ya da anayasal düzenleme geçmişe dönük işlemez. Bunu ihlal ediyor. Milletvekillerinin savunma hakkını gasp ediyor. Sadece sarayın kriterleriyle Erdoğan'ın keyfi bir takım değerlendirmeleriyle parlamentoyu iradesizleştirmeyi esas alıyor. Bu Hitler döneminde başvurulan parlamentoyu feshetme durumuyla aynıdır. Vekillerin tamamıyla ilgili siyasallaşmış yargı süreçlerini işletme isteği Erdoğan'ın Hitler'den kopyaladığı ve günümüze uyarlamaya çalıştığı bir yöntemdir. Birçok konuda da yurttaşlıktan çıkarma dahil Nazi Almanya'sının Hitler döneminin uygulamalarını hayata geçirme çabası içindedir Erdoğan."
"MESELE, ÜLKE DEMOKRASİSİNİN SARAY TARAFINDAN VESAYET ALTINA ALINMASI"
Dokunulmazlıklarla ilgili partilerin grup kararı alamayacaklarını belirten HDP'li Baluken, "Mesele HDP'li vekillerin dokunulmazlığı meselesi değil. Bu ülkenin demokrasinin Saray tarafından vesayet altına alınması meselesidir. Bu yönüyle bu hamurun çok su kaldıracağını düşünüyorum. Dokunulmazlıklarla ilgili partiler grup kararı alamazlar. AKP kamuoyuna böyle bir görüntü vermek istiyor. Bu kendi iradelerinden çok sarayın bir dayatması şeklinde görülüyor. Olası gizli bir oylamada tablonun farklı şekillenebileceğini inanıyorum" diye konuştu. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Baluken: Düzenleme Yürürlüğe Girerse Meclis Sarayın Şubesi Haline Gelecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?