21 Mart Dünya Down Sendromu Günü münasebetiyle Başakşehir Özel Eğitim İş Uygulaması Merkezi'nde eğitim gören down sendromlu öğrenciler, Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu'nu makamında ziyaret etti. Öğrencilere, Başakşehir Özel Eğitim İş Uygulaması Merkezi Müdürü İlker Şendoğdu ve öğretmenleri eşlik etti. Başkan Kartoğlu'nu bilgilendiren Okul Müdürü Şendoğdu, merkezde 105 engelli öğrencinin eğitim aldığını, 10 öğrencinin down sendromlu olduğunu belirtti.
Başkan Kartoğlu ise Kayaşehir'de inşa edilmekte olan ağır ve mental engellilerin eğitim, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerini aynı anda alacağı Türkiye'de ilk ve tek engelli rehabilitasyon merkezinin inşaatının hızla devam ettiğini söyledi. Merkezin önümüzdeki 2018-2019 Eğitim-Öğretim sezonuna yetiştirileceğini belirten Başkan Kartoğlu, engelli bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek, sosyal hayata daha aktif katılımlarını sağlamak için her türlü desteği verdiklerini ifade etti. Kartoğlu, "16 bin metrekarelik alana sahip Türkiye'nin en büyük Engelli Rehabilitasyon Merkezi'nde son teknoloji ve tekniklerle donatılmış 'Uzay terapi, duygusal algı, duygusal bütünleşme ve robotik rehabilitasyon odaları' yer alacak" dedi.
Öğrencilerin ellerinde taşıdığı ve üzerlerinde yazan 'Engelsiz bir dünya için el ele', 'Eksik değil fazla', Engel değil destek olun', 'Paylaşmaya var mısınız', 'Gerçek sevgi kromozom saymaz' ve 'Hayat birlikte güzel" sloganlarını öğrencilerle birlikte okuyan Kartoğlu, öğrencilerin tişörtlerinde 'Her Semte Engelsiz Kafe' yazısını görünce onlara tüm engelliler adına müjde verdi. Kartoğlu, "Öyleyse çağrınıza uyarak, Engelli Rehabilitasyon Merkezi (BERM) projemize sizler için bir Engelsiz Kafe de ilave edeceğiz" diye konuştu.
DÜNYA DOWN SENDROMU GÜNÜ
Down sendromu, vücutta fazladan bir kromozom bulunmasıyla ortaya çıkan hastalık değil, genetik bir durumdur. Birleşmiş Milletler 21 Mart'ı "Dünya Down Sendromu Günü" olarak tanıyor. Dünya Down Sendromu Günü, bu genetik farklılığın daha da tanınmasına yardımcı olmak için çeşitli kampanyalar etkinlikler düzenleniyor. Farkındalığın '21 Mart' tarihinde olmasının nedeni ise yine kendileri kadar özel. 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor.
Dünya genelinde 6 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 70 bin civarı insanın bu genetik farklılığı taşıdığı tahmin ediliyor.
Son Dakika › Güncel › Başakşehir'de 'Engelsiz Kafe' Açılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?