Başbakan Coelho: "Türkiye, AB İçerisinde Bir İstikrar Faktörü İşlevi Görür" - Son Dakika
Güncel

Başbakan Coelho: "Türkiye, AB İçerisinde Bir İstikrar Faktörü İşlevi Görür"

Başbakan Coelho: "Türkiye, AB İçerisinde Bir İstikrar Faktörü İşlevi Görür"

Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü'nde kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Portekiz'in imparatorluk mirasına sahip ve aynı vizyonu paylaşan iki dost ve müttefik ülke olduğunu belirtti.

18.12.2012 17:09

Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü'nde kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Portekiz'in imparatorluk mirasına sahip ve aynı vizyonu paylaşan iki dost ve müttefik ülke olduğunu belirtti. Portekiz'in, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin güçlü bir destekçisi olduğunu ifade eden Başbakan Coelho ise Türkiye'nin Birlik içinde bir istikrar faktörü işlevi göreceğini düşündüklerini kaydetti.

"1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDEKİ TİCARET HACMİ MEMNUNİYET VERİCİ"

Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva'nın 2009 yılında Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini, kendisinin de 2010'da NATO Zirvesi münasebetiyle Lizbon'u ziyaret ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Portekiz ikili ticaret hacminin son on yılda üç kat artarak 2011'de 1 milyar Doların üzerinde gerçekleşmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

"PORTEKİZ YATIRIMLARININ DAHA DA ARTMASINI TEMENNİ EDİYORUZ"

Türkiye'de 40'a yakın Portekiz sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini ve Portekiz yatırımlarının daha da artmasını temenni ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Portekiz'in Türkiye'nin AB üyelik sürecine daima destek olduğunu, bu çerçevede Portekiz'in bu yılın başlarında AB içinde oluşturulan "Türkiye'nin Dostları" grubuna dahil olmasının mutluluk verici olduğunu dile getirdi. Esasen Cumhurbaşkanı Silva'nın da ziyareti kapsamında TBMM'de yaptığı konuşmada sarf ettiği güçlü destek ifadelerinin hala hatırlandığını ve bu desteğin devam etmesini dilediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Silva'ya içten selamlarının iletilmesini istedi.

BAŞBAKAN COELHO: "TÜRK VE PORTEKİZ HALKLARI ARASINDA TARİHE DAYANAN GÜÇLÜ BAĞLAR VAR"

Sözlerine Portekiz Cumhurbaşkanı Silva'nın dostane selamlarını getirdiğini belirterek başlayan Başbakan Coelho ise, Cumhurbaşkanı Silva'nın Cumhurbaşkanı Gül'ü Portekiz'e resmi ziyaret münasebetiyle davet ettiğini ve büyük önem verdikleri bu ziyaretin, ilişkilerin geleceğinin şekillendirilmesine hizmet ederek iş birliği ruhunu pekiştireceğine inandıklarını belirtti. Türk ve Portekiz halkları arasında tarihe dayanan güçlü bağlar bulunduğunu ve ziyaretinin Türkiye-Portekiz ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağına inandığını vurgulayan Başbakan Coelho, gerek ikili gerekse bölgesel bağlamda yeni iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

BAŞBAKAN COELHO: "TÜRKİYE, AB İÇERİSİNDE BİR İSTİKRAR FAKTÖRÜ İŞLEVİ GÖRÜR"

Bu sabah Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte katıldığı ve her iki ülkenin iş çevrelerini bir araya getiren bir toplantıda iki ülkenin ekonomik ve ticari iş birliği potansiyelini yakından gördüğünü ifade eden Başbakan Coelho, Türk ve Portekiz şirketlerinin Orta Doğu, Orta Asya, Güney Amerika ve Afrika gibi bölgelerde güçlerini birleştirerek müşterek yatırım yapmalarının mümkün olduğunu kaydetti. Başbakan Coelho, iki ülkenin iş birliği potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi maksadıyla bir dizi somut adım atıldığını ve bu çerçevede Hükümetler Arası Zirve, Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi gibi etkili mekanizmaların yakında hayata geçirilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Portekiz'in, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin güçlü bir destekçisi olduğunu ifade eden Başbakan Coelho, Türkiye'nin Birlik içinde bir istikrar faktörü işlevi göreceğini düşündüklerini kaydetti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başbakan Coelho: 'Türkiye, AB İçerisinde Bir İstikrar Faktörü İşlevi Görür' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement