AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz 'yüzde 40' desek hezimet gibi görülecek. Onların hayaliyle bizim 'hezimet' diye görecek neticemiz arasında bile en az 8-10 puan fark var. Bu da bizim gücümüz" dedi.
Davutoğlu, NTV ve Star TV ortak yayınındaki "Liderler Konuşuyor" programında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Birinci parti olamazlarsa koltuğunu bırakacağı şeklindeki demeci anımsatılan Davutoğlu, rakipleri olan diğer parti liderleri için ne öngördüğünün sorulması üzerine, "Aynı şeyin onlar için de geçerli olması lazım. Aksi takdirde siyaset yenilenmiyor. Bakın, durgun su gibi. Akmayan su kirlenir bir müddet sonra" değerlendirmesinde bulundu.
"AK Parti'nin belki de en önemli meziyeti, akan bir su gibi kendini yenileyebilmesi" ifadesini kullanan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"İşte 3 dönem kuralı var, başka farklı şeyler var ve sürekli yenilenen bir siyasi kadro oluşu. Hiç kimse de bundan korkmuyor. Bugün ben Gaziantep'teydim, bütün milletvekillerimiz oradaydı, eskisi yenisi hep beraber. Herkes de bir şekilde demokratik yapı içinde kendine bir yer bulabiliyor. Şimdi diğer partiler yenilenmiyor. Problemleri de bu. Bizden önce de zaten siyasetin problemi buydu. Düşünün Sayın Bahçeli, yani rakibimizdir, kendi tabi tercihleri, biz müdahil olacak değiliz. Ama MHP iki genel başkan gördü. Sayın Türkeş, Sayın Bahçeli. Allah rahmet eylesin, Türkeş'e de hürmetimiz, saygımız vardır. Siyasette çok önemli bir figür olarak büyük şeyler yaptı. Ama bu yarım asır demek, yarım asır. Yani 60'lardan bu yana şey yaparsak yarım asır. Hemen hemen her seçimde kaybedilmiş. Yani iktidar olunmamış. Bir seçimde koalisyona girilebilmiş. Şimdi MHP'li seçmenin bir sorması lazım kendine. Hani ben isyana teşvik etmiyorum MHP içinde kimseyi ama bir sorması lazım. ya bu hareket yeni lider yetiştiremiyordur, kapasiteli insan yetiştiremiyordur ya da bir başka yanlış var burada."
Davutoğlu, "Ama AK Parti'yi düşünün. Hani ben Başbakanlık görevini aldığımda dahi birçok arkadaşın ismi aynı pozisyon için geçiyordu değil mi? Yani nihayet bir siyasi kadro oluşuyor. Ben dikkat ederseniz, 9 ay içinde yaptığım hiçbir basın toplantısını tek başıma yapmadım. Yapabilirdim. Ama bir ekiple, ben bir ekibin başındayım. Onların her birinin emeği var. Onlarla birlikte yapıyoruz bunu. Bununla da şunu göstermiş oluyorsunuz topluma, bütün bu yükü taşıyan insanlar var. Hep beraberiz. Şimdi Bahçeli için bunu diyebilir misiniz?" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu için... Bakın, Kılıçdaroğlu'nun kadrosuna bakın. Ben de takip edemiyorum. Genel Başkan Yardımcıları, bunlar sürekli değişiyor. Vaktinde hiç değişmezdi. Şimdi değişiyor ama istikrar içinde değişme değil. Bir başka iç mücadele içinde değişiyor. Ama kendisi değişmiyor. Ama daha yeni Sayın Bahçeli'ye göre ama yeni olmasına rağmen, yeni dediğiniz yine dört seçim kaybetti veya beş seçim kaybetti" ifadesini kullandı.
Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Ya bir sormaları lazım. Niye bu kadar iddiayla ve bütün uluslararası, ulusal her türlü destekle... Hani şimdi HDP'ye destek veren Economist dergisi, o zaman da 'CHP'ye oy verin' diye kampanya yapmıştı. Niye tutmuyor maya? Çünkü milletin mayasında karşılığı yok. O şey tutmuyor. Ama bizde bu doku var. Onun için ben kendim özgüven içinde söylüyorum. Birinci parti olmazsak bırakırız. Dikkat edin, onların hayali olarak ulaşabileceği, bütün zorlayarak manipülasyonlarla anketleri geldikleri, gelmeyi düşündükleri yer yüzde 35, hani hayalle bile ulaşabildikleri. Biz 'yüzde 40' desek hezimet gibi görülecek. Onların hayaliyle bizim 'hezimet' diye görecek neticemiz arasında bile en az 8-10 puan fark var. Bu da bizim gücümüz. Dolayısıyla ben onlardan, Sayın Demirtaş zaten baraja kendini endeksledi, aynı şeyi yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Başkalarının da bu şansı denemesi lazım veya partilerin bunu sorgulaması lazım."
-"Tecrübeyi hiçbir şeyle ikame edemezsiniz"-
"3 dönemliklerden kabineye bakan atama, eğer iktidarınız sürerse olabilir mi?" sorusunu ise Davutoğlu, "Şimdi bir kere '3 dönemlik' diye anılan arkadaşlarımız bizim hepsi tecrübeli ve çok saygın arkadaşlarımız. Hayatta her şeyi ikame edebilirsiniz de tecrübeyi hiçbir şeyle ikame edemezsiniz. Yani bilgiyi yeni bir bilgiyle ikame edersiniz. Ama tecrübe eksikliği, tecrübe kazanıldığı zaman müktesep bir şey olarak kalır" diye yanıtladı.
Tecrübeye ve kıdeme saygının önemli olduğunu dile getiren Davutoğlu, "O bakımdan ben bütün bu tecrübeyi yok sayacak bir yaklaşımı hem vefasızlık ahlaki olarak, hem de irrasyonellik olarak görürüm. Heba etmek, israf olarak, hem vefasızlık, hem israf... Dolayısıyla bu arkadaşlarımızın hepsini en uygun şekilde, tarzda istifade etmenin yollarını araştıracağım" dedi.
Başbakan Davutoğlu, "Zaten 3 dönem milletvekilliği için de parti içinde görev almalarında hiçbir beis yok. Parti içinde her türlü katkıyla çalışmalara destek vermelerinde bir beis yok" değerlendirmesinde bulundu.
Geçmişte kendisinin de kabine dışından görev yaptığını anımsatan Davutoğlu, "Bu tümüyle gözardı edilecek bir husus değil. Ama sistemin esası da bu değil. Yani nihayet o zaman 3 dönemi şeyi vardır, 'kanun koyucunun muradı' diye bir ifade vardır. Murat nedir? Yani bir yenilenme ise milletvekili yapmadığınız bir 3 dönemliği bakan yaptığınızda o murada aykırı davranmış olur, yani şeyin ilkeselliği itibarıyla. Ama ihtiyaç olduğunda tabi bunun önü kapalı değil. Fakat yaygın şekilde uygulandığında bu sefer 'Niye milletvekili değiller' sorusu gündeme gelir" ifadesini kullandı.
Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı olduktan sonra kabinede yer alanların performanslarını daha çok görebildiğini dile getiren Davutoğlu, "Hani kendi Dışişleri Bakanlığım yoğunluğunda fark etmediğim kadar arkadaşlarımın ne kadar güzel meziyetlerle çok ciddi birikimlere sahip olduğunu gördüm. En iyi şekilde nerelerde değerlendirebileceğimize bakarız inşallah" dedi.
-"Gençliğimden beri kolay yorulma bilmem"-
Programda, Başbakan Davutoğlu'nun seçim maratonundaki bir gününe ilişkin hazırlanan haber yayınlandı.
Ardından "Ses tellerinizin performansı için bir takviye alıyor muzunuz?" sorusu üzerine Davutoğlu, "Gençliğimden beri kolay yorulma bilmem. Biraz vücudun biyolojik yapısıyla ilgili. Hayatımda hiç sigara içmedim, vücuda zarar veren şeylere pek bulaşmak istemedik. Bir tek, bir diplomatik görüşmede sigara içmişliğim vardır, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı ile. Onu da anlatmıştım daha önce" diye konuştu.
Önemli olanın insanın kendisiyle barışık olması olduğunu belirten Davutoğlu, biyolojinin psikolojiye, bedenin ruha tabi olduğunu söyledi.
Başbakan Davutoğlu, "Eğer bir insan kendisiyle barışıksa ve yaptığı işi aşkla yapıyorsa, o işe gönül vermişse ve sonunda da bir hedefi kendisine kabul etmişse yorulmasını kontrol edebilir, yorulduğu her anda yeniden bir enerji bulabilir" dedi.
İstanbul'da yapılacak 10 miting için "Arkadaşlar, '5-10 dakikada her mitingi toparlayalım' dedi" ifadesini aktaran Davutoğlu, hiçbir mitinginin o gün 30 dakikadan aşağı sürmediğini belirtti.
Mitinge katılan çok sayıdaki kişiye 10 dakika konuşmanın nezaketsizlik olacağını ifade eden Davutoğlu, toplulukla arasında iletişim olmaması halinde 10 dakikanın kendisini yoracağını ancak iletişim olduğu için herhangi bir yorgunluk olmadığını kaydetti.
-"3 güne yakın aralıksız konuşmuşum"-
Davutoğlu, 25 Nisan'dan bu yana yaptığı mitinglerde yaklaşık 65 saat konuştuğu bilgisini paylaşarak, "Sadece mitinglerde yaklaşık 3 güne yakın aralıksız konuşmuşum" değerlendirmesinde bulundu.
Muhatabıyla arasında iletişim koptuğunda rahatsız olduğunu, o nedenle irticalen konuştuğunu belirten Davutoğlu, "Sayın Babacan, bir mitingden çıktık, 'Hocam' dedi, 'Quiz yapar gibi miting yapıyorsunuz. Hiç kimse uyuyamıyor.' Hiç yanılmadı kitle. Olağanüstü bir tecrübe, zor bir tecrübeydi benim için ama intibak bakımından. Fakat bu halk, kendisini seveni biliyor, samimi olanı biliyor ve samimiyete bir kere inandı mı her türlü fedakarlığı yapıyor. Çok asil bir halkımız var" diye konuştu.
Seçim gününe ilişkin vatandaşlara da çağrıda bulunan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Her ne surette olursa olsun seçime katılmalarını rica ediyorum. Bu seçim gerçekten çok kritik, önümüzdeki 4, 8 hatta 10 yılları alabilecek etkisi olabilecek bir seçim. Herkesin mutlaka seçime gitmesi lazım, giderken de herkesin suhuletle, bir bayram havasında, şenlik havasında gitmesi lazım. Kimsenin kimseye sormaya hakkı yok 'Sen hangi partiye oy verdin' diye. Hiçbir gerilim yaşanmadan, demokrasiyi koruyacak şekilde bütün vatandaşlarımız buna katılması lazım. Katılım ne kadar yüksek olursa, meşruiyet de o kadar yüksek olur. Katılmadığınız bir seçimden sonra şikayet etme hakkınız da olmaz. Onun için herkesin seçime katılması önemli. Hayırlı olmasını diliyorum, millet nihai kararı verecek, ne verirse başımız üzerinde."
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Başbakan Davutoğlu: (6) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?