Başbakan Erdoğan'a "Romanca" Teşekkür Ettiler - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan'a "Romanca" Teşekkür Ettiler

Başbakan Erdoğan\'a "Romanca" Teşekkür Ettiler

Demokratikleşme Paketi'nde yer alan Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsünün Trakya Üniversitesinde açılması kararının ardından Romanlar Başbakan Erdoğan'a Romanca teşekkür etti Roman...

21.11.2013 11:25

CİHAN DEMİRCİ - Demokratikleşme Paketi'nde yer alan Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsünün, Trakya Üniversitesinde açılması kararının ardından Edirneli Romanlar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Romanca" teşekkür etti.

Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Erdinç Çekiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kurulacağına dair müjdeyi vermesinin ardından Romanların enstitünün nerede kurulacağını merakla beklediğini söyledi.

Enstitünün Trakya Üniversitesinde açılması kararının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Çekiç, şöyle konuştu:

"Bundan sonra olan kısımdaki çalışmalar bizi daha çok ilgilendiriyor. Sayın rektörümüzle, enstitünün yapısına ilişkin toplantılar da yaptık. Bu konuyla ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Bunun yanı sıra Bulgaristan'dan Türkoloji ve Roman Dili Profesörü Christo Küçükova ile bir toplantı organize ettik. Bu toplantılar sonucunda bu kurumumuzun yapısal durumu daha da netleşti. Enstitü roman dili ve kültürüne dair akademik çalışmalar yapacak. Burada yapılacak çalışmalar, Türkiye'de sahada yapılmış araştırmaların tümünün veri üzerinden toplanıp tarihsel belgelenmesiyle ilgili olacak."

Çekiç, enstitünün Roman kültürüne her anlamda katkıda bulunacağını, enstitüden beklentilerinin olduğunu vurguladı. Enstitüde Roman gençlerin de çalışmasını istediklerini aktaran Çekiç, şöyle devam etti:

"Enstitüde üniversite mezunu Roman gençlerimizin yer alarak Romanlarla ilgili yapılacak saha çalışmaları ve araştırmalarda, bu önemli döngüde bir yapı taşı olması, bir parçası olmasını konusunda beklentilerimiz var. Bu tarih yazılırken Romanların bu konuya iştirak etmesi çok önemli diye düşünüyoruz. Enstitüde, Romanlara ilişkin ciddi araştırmaların yapılacağı ve bu araştırmaların Balkanlar ve Türkiye'yi kapsayacağı kesindir."

Çekiç, 2009'dan bu yana Romanlarla ilgili bir kırılma noktası yaşandığını, Romanların bugünkü durumunun geçmişe göre olumlu ve büyük farklılıklar taşıdığını söyledi.

Çekiç, hükümetin Romanlar üzerinde yaptığı çalışmaların ardından kendilerine olan öz güvenlerinin arttığını kaydetti.

"Başbakan Erdoğan'a teşekkür"

Roman vatandaşlardan Fehmi Alırat da Roman vatandaşı olarak doğduğunu ve Romanca da konuştuklarını söyledi.

Alırat Romanca, "Biz Başbakanımızın yaptığı açılıma destek veriyoruz. Onu destekliyoruz ve dünyada onun gibi büyük bir lider yok. Başbakanımıza teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Sedat Çelik de Roman açılımından sonra Türkiye'de Romanlarla ilgili güzel adımlar atıldığını söyledi.

Romanlara yönelik çalışmaların kendisini duygulandırdığını ifade eden Çelik, Roman haklarına yönelik daha iyi çalışmaların yapılacağına dair umutlu olduklarını belirtti.

Mutlu Çekiç ise enstitünün açılmasının Romanlar için önemli bir adım olduğunu kaydetti. - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan'a 'Romanca' Teşekkür Ettiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement