Başbakan Erdoğan: Eğer Mesele Ağaç ve Yeşili Korumaksa, 11 Yılda 3 Milyon 691 Bin Hektar Alan... - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan: Eğer Mesele Ağaç ve Yeşili Korumaksa, 11 Yılda 3 Milyon 691 Bin Hektar Alan...

Başbakan Erdoğan: Eğer Mesele Ağaç ve Yeşili Korumaksa, 11 Yılda 3 Milyon 691 Bin Hektar Alan...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Eğer mesele orman, ağaç ve yeşili korumaksa, eğer meselenin gerçekten bu olduğuna inanalar var ise onlara birkaç rakamla Türkiye'yi nereden nereye getirdiğimiz anlatmak istiyorum" diyerek Gezi Parkı protestolarına atıfta bulundu.

14.12.2013 12:23

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Eğer mesele orman, ağaç ve yeşili korumaksa, eğer meselenin gerçekten bu olduğuna inanalar var ise onlara birkaç rakamla Türkiye'yi nereden nereye getirdiğimiz anlatmak istiyorum" diyerek Gezi Parkı protestolarına atıfta bulundu. Erdoğan, 11 yılda tam 3 milyon 691 bin hektar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları yapıldığını belirterek, kendi fidanını dikmek isteyen belediyeler ile vatandaşlara 110 milyon fidanı bedelsiz verdiklerini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin (ASKON) Orman ve Su işleri Bakanlığı ile işbirliğiyle organize ettiği 400 bin fidan dikim törenine katıldı. Dikilecek fidanların İstanbul'un yeşil görüntüsünü daha da zenginleştireceğini belirten Erdoğan, "Dikilecek ağaçlar şehri güzelleştirmenin yanında göğüs hastalıklarından muzdarip insanlarımızın ferahlamasını sağlayacak şekilde özel olarak seçildi. Ormanlar bizatihi varlıkları itibarıyla havamızın, suyumuzun, toprağımızın yani sağlığımızın kaynağıdır. Bu ormanı göğüs hastalıklarına iyi gelen ağaçlar yoluyla doğrudan doğruya bir şifa kaynağı haline dönüştürüyoruz" dedi. Fidan dikme törenin çok önemli bir anlamı bulunduğunu belirten Erdoğan, "Ağaç bahanesi altında yapılan şiddet gösterileri karşısında ASKON net bir tavır ortaya koymuştu. ASKON'lu kardeşlerim "eğer sizin derdiniz gerçekten ağaç ise biz 4'e karşı 400 bin fidan sözü veriyoruz' demişti. Bugün işte bu sözün yerine getirildiğine de hep birlikte şahit oluyoruz. Bir tarafta bahane ile şiddet oluşturanlar, vatandaşımızı dil-hun edenler, esnafımızın bütün işlerlerini kırıp dökenler, molotof kokteylleriyle güzelim İstanbul'umuzu, diğer şehirlerimizi adete terörize edenler ASKON'un öncülüğünde oluşacak şu anda bu ormanın milli iradeye saygı kavramı ile sembolleştirmiş olmasından dolayı da atılan adımı son derece isabetli buluyorum" diye konuştu. ASKON'un diğer STK'lar gibi daima milli iradenin yanında yer aldığını, çözümün millette aranmasına destek olduğunu anlatan Erdoğan, ASKON'un milletin bağrından çıkan bir kuruluş olduğunu belirtti.

-3 MİLYON 691 BİN HEKTAR ALANI AĞAÇLANDIRDIK-

"Eğer mesele orman, ağaç ve yeşili korumaksa, eğer meselenin gerçekten bu olduğuna inanalar var ise onlara birkaç rakamla Türkiye'yi nereden nereye getirdiğimiz anlatmak istiyorum" diyen Erdoğan, ağaç dikimine ilişkin rakamlarla bilgi verdi. Erdoğan, 11 yılda tam 3 milyon 691 bin hektar alanda ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Ülkemizin orman varlığını azaltmak bir yana mevcudun üzerine 900 bin hektar daha orman alanı ilave ettik. Yangın sebebiyle tahrip olan orman alanlarımızı zaten bir yıl içinde oluşturuyoruz. Biz bir yandan mevcut ormanları rehabilite ederken, bir yandan da daha önce orman olmayan ağaç bulunmayan 900 bin hektar alanı ormana dönüştürdük. Bu dönemde 2 milyar 800 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk. Bizim işimiz çevrecilik, bizim işimiz ağacın olmadığı yere ağacı götürmek, çeşitlendirerek götürmek. Bugün bu rakama 400 bini aşkın fidan daha ilave ediyoruz ASKON'la. 2008 yılından bu yana biz Milli Ağaçlandırma Seferberliği Projesi yürütüyoruz. Bunu görmek lazım. Gözü olup da görmeyenler olursa ne diyeyim. Bu proje kapsamında 10 bin 577 kilometre kara yolumuzun ve köy yolumuzun kenarına 6 milyon 600 bin fidan diktik. 27 bin 393 okulumuzun bahçesine 5,5 milyon fidan diktik. Bin 95 sağlık ocağımızın ve hastane bahçesine 267 bin fidanı toprakla buluşturduk. Askeri kışlalarımızda da 7 bin 800 hektar alanda 11 milyon 492 bin fidan diktik."

-110 MİLYON FİDANI BEDELSİZ VERDİK-

Bir milyon 300 bin fidanla 9 bin 826 ibadethane ve mezarlığın yeşile kavuşturulduğunu ifade eden Erdoğan, kendi fidanını dikmek isteyen belediyeler ile vatandaşlara 110 milyon fidanı bedelsiz verdiklerini belirtti. Gazi Üniversitesinin Gölbaşı Yerleşkesinde ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını kaydeden Erdoğan, her üniversite öğrencisi için bir olmak üzere toplamda 5 milyon fidanı toprakla buluşturmanın hedeflendiğini kaydetti. İstanbul'a 100 bin Erguvan ağacı, Bursa'ya 100 bin kestane ağacı, Çanakkale'ye ise 250 bin gül fidanı dikilerek tarihi kimliklerine uygun şekilde güzelleştirildiğini anlatan Erdoğan, bal ve şehir, badem ve kestane ormanları gibi projelerle Türkiye'nin ağaçlandırılma çalışmalarını çok yönlü olarak sürdürdüklerini ifade etti.

Milli parkları, tabiat parklarını ve anıtları geliştirerek sonraki nesillere aktardıklarını belirten Erdoğan, "Bugün toprağa dikeğimiz 400 bin fidanın bundan sonraki dikeceğimiz milyonlarca, milyarlarca fidanların kökleri, dalları ve yapraklarına barınmalarına vesile olacakları canlılarıyla ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz" dedi. Erdoğan, ağaçlandırma kampanyasına destek veren ASKON'a da teşekkür etti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan: Eğer Mesele Ağaç ve Yeşili Korumaksa, 11 Yılda 3 Milyon 691 Bin Hektar Alan... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement