Antalya'nın Demre İlçesi'ndeki Beymelek Dalyanı, 20'yi aşkın kuş türü, nadir görülen mavi yengeç türü başta olmak üzere onlarca deniz canlısına ev sahipliği yapan doğal bir park. Dalyan, bu özelliğiyle kuş gözlemcileri ve olta balıkçılığı yapanların ilgisini çekiyor.
Demre- Finike yolu üzerinde yaklaşık 355 hektar alana sahip Beymelek Dalyanı, Türkiye'nin en büyük doğal yaşam parklarından biri. Göçmen kuşların kışlama ve yaşam alanı konumundaki dalyanda 30'un üzerinde kuş türü yaşıyor. Türkiye'de canlılığını koruyan ender sulak alanlardan biri olan Beymelek Dalyanı'nda çipura, levrek, sargoz, 6 kefal türü, mırmır, yılan balığı başta olmak üzere 20'nin üzerinde balık türü yaşıyor. Beymelek Dalyanı'nda yaşayan en özel canlı ise 'mavi yengeç'. Demre'de yaşayan mavi yengeç, sedece burada bulunuyor.
DALYANI KORUYORLAR
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan caretta ceratta kaplumbağalarına da ev sahipliği yapan Beymelek Dalyanı, hemen kıyısında kurulan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Estitüsü tarafından korunuyor. Enstitü, aldığı koruma ve güvenlik önlemleriyle dalyanın doğal yapısının devamı konusunda önemli katkılar sağlıyor. Enstitünün kuruduğu yavru balık üretim tesislerinde üretilen çipura ve levrek yavrularının anaçları dalyandan sağlanıyor.
AMATÖR BALIKÇILARIN VAZGEÇİLMEZİ
Uzmanlar tarafından dikkatle takip edilen balıklardan anaç olanlar dalyana bırakılırken, ıskarta olarak tabir edilen, yumurtlamayan balıklar ise satışa sunuluyor. Beymelek Dalyanı'nın önemli bir bölümü olta balıkçılığına açılmış durumda. Amatör balıkçıların serbestçe girerek olta altığı dalyanda, gün boyu balık tutanları görmek mümkün. Pek çok kuş türünün barındığı dalyanda, zaman zaman kuş gözlemcileri de görülüyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIĞA DESTEK
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yılmaz Emre, Beymelek Dalyanı'nın Türkiye'nin doğallığını korumuş en önemli sulak alanlarından biri olduğunu söyledi. Pek çok balık ve kuş türüne ev sahipliği yapan dalyanı korumak için etkin çalıştıklarını anlatan Doç. Dr. Emre, "Sürdürülebilir dalyan balıkçılığı için kuluçkahanemiz çipura ve levrek gibi balıkların anaçlarını temin ediyoruz. Yakaladığımız balıkların büyük kısmından yumurta aldıktan sonra en az bir kez daha üreme şansı vermek için denize bırakıyoruz. Burada amacımız hem türleri korumak hem de balıkçılığa destek vermek" dedi. - Antalya/ Demre
Son Dakika › Güncel › Beymelek Dalyanı Doğal Yaşam Alanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?