Bilimsel 'At ile Tedavi' İçin Önemli Adım 1 - Son Dakika
Güncel

Bilimsel 'At ile Tedavi' İçin Önemli Adım 1

Bilimsel \'At ile Tedavi\' İçin Önemli Adım 1

İhsan DÖRTKARDEŞ / İstanbul, DHATürkiye'de 'Hippoterapi'yi (At ile tedavi) bilimsel yöntemlerle uygulayarak, bu alanda uzmanları yetiştirecek merkezin faaliyete geçirilmesi amacıyla proje hazırlandı.

03.07.2017 10:44

İhsan DÖRTKARDEŞ/ İstanbul, DHA

Türkiye'de 'Hippoterapi'yi (At ile tedavi) bilimsel yöntemlerle uygulayarak, bu alanda uzmanları yetiştirecek merkezin faaliyete geçirilmesi amacıyla proje hazırlandı. 5 bakanlığın da destek verdiği İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner Fakültesi bünyesindeki pilot çalışmalar, olumlu sonuç verdi.

İÜ Avcılar Kampusü'nde Veteriner Fakültesi tarafından fiziksel, zihinsel veya duysal bozukluğu olan hasta gruplarında fonksiyonel açıdan iyileşme ve gelişme sağlamak amacıyla atın hareketlerinden yararlanan 'Hippoterapi'nin bilimsel yöntemlerle uygulanarak esaslara bağlanması için 3 yıldan yana yapılan çalışmalarda önemli yol kat edildi. Fakülte Dekanı Prof.Dr. Güven Kaşıkçı, hippoterapi alanında son yıllarda birçok araştırma ve bilimsel çalışma yapıldığını, bu tedavi alanında Türkiye'de gerçek anlamda uygulama yapılmadığını söyledi. Prof.Dr. Kaşıkçı, "Türkiye'de yapılan; at ile insanların bir araya getirilmesi, bindirilmesi. Bu yöntemin amacına ulaşması için önce engellilerin ata binecek hale getirilmesi lazım. Bizde direkt insanlar getiriliyor ata bindiriliyor ve tedavi yapıldığı düşünülüyor. Ata bindirilerek kaç kişiyi tedavi edildiğine dair ortada somut veri yok. Bu tedavide ölçme ve değerlendirmenin yapılması lazım" dedi.

Dekan Prof.Dr. Güven Kaşıkçı, hippoterapi için düşünülen kişilerden hangilerinin ata binecek durumda olduğunu ayırt etmek gerektiğini, ortopedik engelliler, trafik kazası veya başka nedenlerle yürüyemez duruma gelenler, bir şey tutamaz halde olanların ayrı değerlendirilmesi gerektiğini anlattı. Prof.Dr. Kaşıkçı, engellilerin öncelikle fizik tedavi uzmanları tarafından ata biner hale getirilmesi, tetkik ve testlerin yapılması gerektiğini vurgularken, şöyle dedi:

"Türkiye'deki uygulamada engelliler sadece ata bindiriliyor, besleme yapılıyor. Bu sadece psikolojik açıdan işe yarar. Tedavi, rehabilitasyon anlamında çok işe yaradığını düşünmüyorum. İÜ Avcılar Kampüsü'nde kuracağımız birimde rehabilitasyon, yani sağlık ile ilgili merkezi kuracağız. Kişiler tedavi süresince gelip burada kalacak. Ata binmeden vence ve sonrasında değerlendirmeler yapılacak. Danışman hocalarımız robotik tedavi yöntemiyle insanları robotlarla ata binecek duruma getirecek. Bir insana sağlığını kazandıramıyorsanız bunu boşu boşuna yapmış olursunuz."

YENİ YER VE BİRİMLER KURUACAK

Dekan Prof.Dr. Kaşıkçı, bu proje için devletin değişik kurumlarından kendilerine "Bu işi siz yapın" denildiğini, Gençlik ve Spor, Sağlık, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan izinler alarak, Türkiye Jokey Kulübü dahil birçok birim ile işbirliğine gittiklerini, bu alanda dünyadaki tek önemli merkezin bulunduğu İsviçre'ye giderek çalışmaları yerinde inceleyeceklerini anlattı. Dekan Prof.Dr. Güven Kaşıkçı, İÜ bünyesinde tahsis edilen 90 dönüm arazide ata binme yerleri, rehabilitasyon ünitesi, değişik hayvan türleri ile ilgili de yer ve birimler kuracaklarını, burada fizyoterapist, psikologlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, bu işin sporunu yaptıran antrenörler bulunacağını söyledi. Prof.Dr. Kaşıkçı, "Türkiye, hatta dünyada bu konuda mevzuat yok. Altyapı ve mevzuatların tamamlanması, engellilerle ilgili sağlık kurumlarındaki birimden izinlerin alınması lazım. Ortak çalışma ile mevzuat hazırlaması, Meclis ve gerekli birimlerinden onay alıp sisteme girmesi lazım. Şu anda mevzuatsız; ne yapıldığı bilinmiyor. Aslında kanun dışı çalışılıyor. Bu çok ciddi bir konu. İnsanların sağlığı ile oynayabilirsiniz. 'İyi bir şeyler yapalım' derken çok zararlı şeyler yapabilirsiniz" dedi.

ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİLECEK, PİLOT UYGULAMA BAŞLATILDI

Veteriner Fakültesi Meslek Yüksek Okulu'nda eğitim gören öğrencilerin de bu sisteme katılarak, sertifikalandırılarak at konusunda eğiticiler haline getirilmesinin de düşünüldüğü projede pilot çalışmalar yapılarak zaman zaman engelli öğrenciler ata bindirilirken, son aşamada tahsis edilecek bütçe ile tesis yapımına geçeceklerini ekledi. Veteriner Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi İbrahim Kurban, uluslararası boyuttaki proje kapsamında ilk pilot çalışmayı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Avcılar Özel Eğitim Uygulama Merkezi'ndeki (Okulu) öğrencilerle başlattıklarını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bilimsel 'At ile Tedavi' İçin Önemli Adım 1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement