ŞENER TOKTAŞ - Bitlis merkez ve ilçelerinde yürütülen "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" Projesi kapsamında, sertifikalı çobanlar yetiştiriliyor.
Proje kapsamında sertifikalı çoban olmak isteyen 100 kişiye, ziraat mühendisleri ve veteriner hekimleri tarafından 120 saat teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çalışma ve İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Türkiye Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği arasında imzalanan protokol çerçevesinde, il merkezi ve ilçelerde belirlenen 100 kişi, çobanlık eğitimi alıyor.
Veteriner hekimi ve ziraat mühendisleri tarafından Bitlis merkeze bağlı Yolalan beldesindeki kursiyerlere verilen eğitimlerde koyun ağılı, keçi barınağı, küçükbaş hayvan besleme, bakımı, koyun ve keçi ırkını seçebilme, bu ırkları çoğaltma ve bulaşıcı hastalıklara karşı mücadele konuları anlatıldı.
Bitlis Çalışma ve İş Kurumu Müdür Vekili Eşref Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk olarak pilot illerde uygulanmaya başlayan kursun, bu yıl itibarıyla bütün illerde uygulanacağını söyledi.
Kursa genellikle sürüsü olan ve hayvan bakıcılığı yapan kişilerin katıldığını vurgulayan Aslan, kursun sadece çobanlık yapmaya yönelik olmadığını, eğitim alan kursiyerlerin kendi hayvanlarının her türlü bakımını daha profesyonel yapacağını ifade etti.
"Önceden gayri kalifiye olarak yapılan çobanlık mesleği bu belgeyle daha kalifiyeli şekilde yapılacak" diyen Aslan, Bitlis'in kalkınmada öncelikli iller arasında yer almasından dolayı sertifika sahibi olanların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İş Kurumu Genel Müdürlüğünün dezavantajlı bölgelere yönelik sağlayacağı programlardan faydalanmalarının üst düzeyde olacağını dile getirdi.
Aslan, 15 gün boyunca 120 saat süreyle eğitim alan kursiyerlere günlük 20 lira ödendiğini, genel sağlık ile iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primlerinin yatırıldığını bildirerek, bu süre zarfında kursiyerlerin her türlü sağlık imkanından da yararlandığını kaydetti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Cesim Akdeniz ise hayvan yetiştiriciliği ve sürü yönetimiyle ilgili faaliyetlerin daha bilinçli yapılması amacıyla kursiyerleri bilgilendirdiklerine değinerek, "Kursiyerlere koyun ağılı, keçi barınağı, küçükbaş hayvan besleme, bakımı, koyun ile keçi ırkını seçebilme, bu ırkları çoğaltma ve bulaşıcı hastalıklara karşı mücadele etme konularında uygulamalı olarak eğitim vermekteyiz" diye konuştu.
Yolalan beldesindeki kursa katılan Takyettin Oruk da kursun kendilerine büyük fayda sağladığına işaret ederek, hayvan yetiştiriciliği konusunda kendilerine anlatılanları hayvanları üzerinde uyguladıklarını dile getirdi.
Kursiyerlerden Zeki Yalçın ise kursta hayvan yetiştirme ve besleme konularını daha iyi öğrendiklerini belirterek, kendilerine böyle bir imkan sunan kuruluş temsilcilerine teşekkür etti. - Bitlis
Son Dakika › Güncel › Bitlisli Çobanlara Sertifika - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?