BM'den Burundi Uyarısı - Son Dakika
Güncel

BM'den Burundi Uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Burundi'deki şiddet olaylarının, güvenliğin ve insani durumun giderek kötüleşmesine neden olduğu uyarısında bulundu.

10.11.2015 17:49

Birleşmiş Milletler (BM), Burundi'deki şiddet olaylarının, güvenliğin ve insani durumun giderek kötüleşmesine neden olduğu uyarısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Orta ve Batı Afrika Sorumlusu Scott Campbell, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, geçen aydan bu yana ülkede 500'den fazla insan hakları ihlalinin gözlemlendiğine ve yargısız infazların arttığına dikkati çekti.

Campbell, sadece ekim ayında 55 yargısız infazın yapıldığını, krizin baş gösterdiği nisan ayından beri 252 yargısız infazın gerçekleştirildiğini ve bugün elleri arkadan bağlanarak kafalarına kurşun sıkılmış 3 kişinin cesedinin bulunduğunu belirterek, ülkenin milli istihbarat teşkilatını da işkence yapmakla suçladı.

Ülkede krizin baş göstermesinden beri 80 gazetecinin ülkeyi terk ettiğini ifade eden Campbell, "Burundi'deki şiddet olayları bölgesel bir çatışmaya dönüşebilir ve bunun ilk işaretlerini görüyoruz" dedi.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen, nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı.

Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın devlet başkanı seçimi için 3. kez aday olmasının önünde yasal bir engel bulunmadığı" yönünde görüş bildirmişti. Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu nisan ayı sonunda muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülmüş, çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Ülkede 21 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak 3. kez iktidara gelen Nkurunziza 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel BM'den Burundi Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement