Liberya Ticaret Bakanı Axel Addy, en az gelişmiş ülkelerin çok karmaşık olan standartlarının değiştirilmesi ve hedef piyasaların daha fazla takip edilmesi gerektiğini bildirdi.
Belek'te, Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkelere (EAGÜ) Yönelik İstanbul Eylem Programının Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı kapsamında yapılan yuvarlak masa toplantılarının ardından kapanış ve değerlendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıda konuşan Liberya Ticaret Bakanı Addy, en az gelişmiş ülkelerin gelişimini hızlandıracak düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.
Yuvarlak masa toplantılarında yetersiz sanayileşmenin ve ekonomik gelişmenin önündeki engellerin anlatıldığını ifade eden Addy, "En az gelişmiş ülkelerde ekonomik şoklara karşı tedbirli olmak, ürünlerin çeşitlendirilmesi, altyapı, eğitim ve rekabet kapasitesi kilit roldedir. Tarım ve ulaşım ağları da aynı şekilde hayati önem taşımaktadır. Ürünlerin ticaretinin sağlanabilmesi için yollara ihtiyaç var. Ürünlerin ihracatı için lojistik, güvenilir bir bağlantıya ihtiyaç var." dedi.
En az gelişmiş ülkelerin kalkınması için bilgi ve teknolojinin geliştirilmesi gerektiğini anlatan Addy, ürünlerin çeşitlendirilmesinin, ihracat payının artırılmasında önemli olduğunu vurguladı.
Toplumsal yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Addy, EAGÜ'lerin ticaret piyasasının Avrupa ve Kuzey Amerika'nın ötesine geçerek, diğer bölgelere de ulaşması gerektiğini dile getirdi.
Addy, "İstihdam büyük oranda sağlanmalıdır. Bölgesel ve küresel değer zincirlerine gidilmeli, en az gelişmiş ülkelerdeki çok karmaşık olan standartların sadeleştirilmesi gerekiyor. Hedef piyasalar daha fazla talep edilmeli. Sürdürülebilir kalkınma için etkili, sorunsuz geçiş stratejilerinin daha detaylı hazırlanması gerekiyor." diye konuştu.
"Teşvik edici destekler sağlanmalı"
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Raymond Tshibanda da sosyal ve insani kalkınmanın her düzeyde sağlanması gerektiğini belirterek, en az gelişmiş ülkelerde bazı hastalıklarda azalma görüldüğüne dikkati çekti.
Toplantılarda, daha fazla sayıda çocuğun eğitime ulaşması ve ilkokula gidenlerin sayısının artırılması gerektiğinin vurgulandığını ifade eden Tshibanda, özellikle kızlar aleyhine uygulanan bazı yasaların ortadan kaldırılmasının önemine işaret etti.
Eğitim ve sağlık alanında ilerlemelerin teşvik edici olduğuna vurgu yapan Tshibanda, şöyle konuştu:
"Ebola salgınının üzerinde durduk ve mevcut tehditler arasında sıraladık. En az gelişmiş ülkelerdeki sağlık sistemlerinin daha kuvvetli hale getirilmesi tartışıldı. Dünya çapında fon oluşturulması, en az gelişmiş ülkelere destek sağlanması istendi. İyi yönetimin, toplumların daha da ileri gitmesi için düzenlemelerin önemine vurgu yapıldı. İyi yönetimle hiçbir ülkeyi geride bırakmamak adına ilerleme kaydedilmesi gerektiği vurgulandı. İyi yönetimi ön plana alan kurumların konumunun sağlamlaştırılması gerektiği vurgulandı."
Cinsiyet eşitliğinin bütün ülkelerde eşit tutulması gerektiğini dile getiren Tshibanda, "Cinsiyet eşitliğinin sürdürülebilir kalkınma hedefleri içinde yer aldığı vurgulandı. En az gelişmiş ülkelerdeki kadın erkek arasındaki uçurumun kapatılması gerekiyor. Ancak toplantılarda, hukuki açıdan da eşitlik sağlanması için yasaların tek başına yeterli olmadığı ifade edildi." dedi.
BM Bangladeş Daimi Temsilcisi Mesud bin Momen de ekonomik kapasitesinin geliştirilmesi, tarım, gıda güvencesi ve kırsal kalkınmanın EAGÜ için temel öneme sahip olduğunu söyledi.
Momen, toplantılarda, ekonomik şoklara karşı tedbirlerin artırılmasından ve küresel değer zincirlerine katılım için işbirliğinin öneminden bahsedildiğini anlattı.
"EAGÜ'ler hassas ülkeleri oluşturuyor"
Belçika Devlet Bakanı Annemie Neyts Uyttebroeck ise "Çoklu Krizler, Karşılaşılan Diğer Engeller ve Mali Kaynakların Kalkınma ve Kapasite Geliştirme İçin Mobilizasyonu" konulu yuvarlak masa toplantısında ele alınan çalışmaları anlattı.
"EAGÜ ülkeleri, özellikle doğal kaynaklara bağımlılıkları nedeniyle hassas ülkeleri oluşturuyorlar." diyen Uyttebroeck, bu anlamda doğal kaynakları sürdürebilir bir duruma getirmenin önemine işaret etti.
Küreselleşmenin değişen doğası, şehirleşme, doğal kaynakların kullanımı konusunda sorunlar olduğunu anlatan Uyttebroeck, hastalıklar ve doğal afetlerle mücadelede reaksiyon göstermek yerine bu krizlere proaktif şekilde hazırlanılması, güçlü uluslararası desteğin iç kaynaklar ile beraber yürütülmesi, teknoloji bankası, cinsiyet eşitliliğinin sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında olması gibi konuların ele alındığını dile getirdi.
Son Dakika › Güncel › BM En Az Gelişmiş Ülkeler Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?