İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde görevli Uzman Doktor Aytaç Yüksek'in bir hasta yakını tarafından darp edilmesi protesto edildi. Burnu kırılan ve beyin sarsıntısı geçiren doktor tedaviye alınırken, hastanenin bahçesinde basın açıklaması düzenlendi.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde bu sabah saatlerinde meydana gelen olayda Uzman Doktor Aytaç Yüksek, bir hasta yakını tarafından dövüldü. Yaşanan kargaşada hastanede görevli hemşire Semra Erten de hafif yaralandı. Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedaviye alınan doktorun hayati tehkilesinin bulunmadığı öğrenildi. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı. İstanbul Tabip Odası ve Sagğlık Emekçileri Sendikası (SES) saldırı olayıyla ilgili hastanenin bahçesinde bir basın açıklaması düzenledi.
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgün Enver, SES Cerrahpaşa Hastanesi Temsilcisi Aydın Oral ile sağlık çalışanları katıldı. Topluluk, üzerinde "Sağlıkta şiddete son" ve "Şiddet durmuyor" cümlelerinin yazılı olduğu pankartları açtı. Konuyla ilgili ilk basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören yaptı.
Hasta, doktor ilişkisinde sevgi ve saygı kavramlarının artık gözlenmediğini anlatan Prof. Dr. Taner Gören, sağlık çalışanları olarak artık şiddetin son bulmasını istediklerini belirtti. Şiddetin son 10 yılda katlanarak arttığını öne süren Prof. Dr. Taner Gören, Kadın Doğum Kliniği'nde çalışan Uzman Doktor Aytaç Yüksek'in 'Ultrason cihazı bozuk. Şu an yapamıyoruz' yanıtını verdiği bir hasta yakını tarafından darp edildiğini söyledi. Yaklaşık 700 bin sağlık çalışanının son derece mağdur durumda olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Taner Gören, "Ne olursa olsun bir hasta yakınının bir doktorun burnunu kırması korkunç bir olaydır. Bunu nasıl açıklarız bilmiyorum" dedi.
İktidarın 'Hastanın cebinden doktorların elini çıkaracağız' düşüncesiyle sağlık reformlarına giriştiğini iade eden Prof. Dr. Taner Gören, "Bu hastalıklı zihniyet nedeniyle hasta yakınları doktorlara karşı önyargılı olmaya başladı. Vatandaşla doktor karşı karşıya getirilmiş durumda" diye konuştu.
"BEŞ DAKİKALIK MUAYENE İLE OLMAZ"
Hasta ile hekimin saygı ve sevgi içinde olması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Taner Gören, "Biz tanrı değiliz. Uygun ortamlarda yeterli sürelerde çalışma imkanımız olmalı. Beş dakikalık muayene ile bu olmaz" dedi. Yaşanan sıkıntıların sorumlusunun Sağlık Bakanlığı olduğunu öne süren Prof. Dr. Taner Gören, "Halkın SABİM 184 hattını şikayet bombardımanına tutmasını istiyorum. Doktor hastaya en az 20 dakika ayırmalıdır. Beş dakikalık muayenelerle. Gereksiz tahlillerle hastalar şifa bulamaz. Hasta yakını da sorunu çözülmediğinde doktora şiddete başvuruyor. Lütfen, şiddeti durduralım" dedi.
DEKAN PROF. DR. ÖZGÜN ENVER: "BÖYLE BİR ORTAMDA NASIL DOKTORLUK YAPACAĞIZ?"
Hasta yakınlarının doktorlara 'Sizi boşuna öldürmüyorlar' cümlesiyle saldırdığını hatırlatan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgün Enver, "Cerrahpaşa'yı polis mi koruyacak? Şiddete uğrayan çocuklar bizim geleceğimiz. Yaşanan büyük bir travmadır" dedi. Şiddetin artık bıkkınlık verdiğini belirten Prof. Dr. Özgün Enver, "Geçenlerde bizim kliniğe bir şikayet mektubu geldi. Mektupta doktorun bir hastayla yaklaşık 25 dakika ilgilenmesi eleştiriliyordu. Oysa ki doktorun yaptığı işlemler olması gerekenlerdi. Bu gerçekten bıkkınlık verdi. Yapılanların artık kabul edilir bir tarafı yok. Herkesin burasına geldi. Böyle bir ortamda nasıl doktorluk yapacağız?" diye konuştu.
Konuşmalar sırasında topluluk sık sık "Hükümet susuyor, şiddet sürüyor" ve "Sağlıkta şiddete son" sloganları attı. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Cerrahpaşa Temsilcisi Aydın Oral da yaşanan şiddeti kınadıklarını belirtti. Topluluk daha sonra olaysız dağıldı. - İstanbul/ Fatih
Son Dakika › Güncel › 'Böyle Bir Ortamda Nasıl Doktorluk Yapacağız?' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?