Buğdaydaki Erken Gelişim Rekolteye Yansıyacak - Konya - Son Dakika
Güncel

Buğdaydaki Erken Gelişim Rekolteye Yansıyacak - Konya

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) tarafından 1 Ekim-5 Mart tarihleri arasında derlenen rapora göre, ülke genelinde alınan yağışların ve hava sıcaklıklarının olumlu düzeyde seyretmesi buğdayın 20 gün erken gelişimine katkı sağladı.

10.03.2018 12:25

SAVAŞ GÜLER - Ulusal Hububat Konseyi (UHK) tarafından 1 Ekim-5 Mart tarihleri arasında derlenen rapora göre, ülke genelinde alınan yağışların ve hava sıcaklıklarının olumlu düzeyde seyretmesi buğdayın 20 gün erken gelişimine katkı sağladı.

Raporda, kümülatif yağışların uzun yıllar ortalamasından düşük, geçen yılki yağışlardan yüzde 28,7 daha fazla olduğu, 1 Ekim-5 Mart dönemi Türkiye geneli yağış oralamasının ise 307,5 milimetre olarak hesaplandığı yer aldı.

Ayrıca, kümülatif yağışların bölgeler bazında değerlendirilmesi sonucu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışındaki tüm bölgelerde 1 Ekim-12 Ocak tarihlerinde düşen yağışın, geçen yılın aynı döneminden yüksek olduğu tespit edildi.

Raporda, hububat tarımının yoğun yapıldığı Konya Ovası'nda ise ekim ayı sonuna kadar etkili yağış olmazken, kasım ayıyla beraber dengeli yağış rejimine girildiği, çoğunlukla yağmur şeklinde düşen yağışlar ve olumlu hava sıcaklıklarının, atılan tohumların tamamına yakınının çıkmasını sağladığı, yıl içerisinde iklim şartlarının olumlu seyretmesi durumunda ise geçen yıl yetersiz çıkıştan kaynaklı verim düşüklüğünün bu yıl yaşanmayacağı tespitine yer verildi.

UHK Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle buğdayda 15-20 günlük bir erken gelişmenin gözlemlendiğini söyledi.

Önümüzdeki 3 ay içerisinde düşecek yağışların olumlu seyretmesi halinde ekim alanlarındaki daralmadan dolayı yaşanacak rekolte düşüklüğünün telafi edileceğini ifade eden Taşpınar, "Geçen yılki 21,6 milyon tonluk rekolteye ulaşılma hedefi oldukça yüksek görünüyor." dedi.

Taşpınar, Güneydoğu Anadolu haricinde Türkiye genelinde görülen yağmur yağışlarının, hububatın ihtiyaç duyduğu zaman aralığında yağması sebebiyle ekinlerin gelişiminin olumlu biçimde seyrettiğini aktardı.

Buğday ekili alanlar için özellikle yağışın düşme zamanının önemine değinen Taşpınar, "Hem bitki çıkışlarında hem de bitkinin gelişim sürecinde herhangi bir problem yaşanmıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde alınan yağışlarda, ocak ayına kadarki dönemde düşüş yaşanmış, fakat ocak ve şubat aylarında düzenli alınan yağışlar sebebiyle bu bölgedeki gecikme giderilmiştir." diye konuştu.

Buğday ekim alanlarında daralma

Taşpınar, bir yıl önceki bitki çıkışlarında yüzde 25 kayıp yaşandığını, bu yıl ise şu anki verilere göre bitki gelişiminin daha iyi olduğunu dile getirdi.

Türkiye genelindeki buğday ekim alanlarında geçen yıla oranla yüzde 8 ila 10 arasında düşüş yaşandığını anlatan Taşpınar, şunları kaydetti:

" Mısır, pamuk, ayçiçeği gibi ürünlerin getirisinin fazla olması sebebiyle özellikle sulak ekim alanlarında buğday ekiminde bir düşüş gerçekleşti. Bu durum, özellikle pamuk ekim alanların fazla olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile güney bölgelerindeki bazı kesimlerin tercihini pamuk ekiminden yana kullanmalarından kaynaklanıyor. Yine İç Anadolu Bölgesinde de özellikle mısır ve ayçiçeğinin buğdaya göre getirisi daha yüksek olduğu için çiftçiler tercihlerini bu ürünlerden yana kullanabiliyor."

Buğdaydaki Erken Gelişim Rekolteye Yansıyacak - Konya
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Buğdaydaki Erken Gelişim Rekolteye Yansıyacak - Konya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement