Çalkaya Sorunu "Sulhname" ile Aşılıyor - Son Dakika
Güncel

Çalkaya Sorunu "Sulhname" ile Aşılıyor

Çalkaya Sorunu "Sulhname" ile Aşılıyor

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinin olağanüstü toplantısında, 30 yıldır devam eden Aksu Çalkaya bölgesinin mülkiyet sorunun çözüme kavuşturma kararı alındığı bildirildi.

05.12.2017 18:17

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinin olağanüstü toplantısında, 30 yıldır devam eden Aksu Çalkaya bölgesinin mülkiyet sorunun çözüme kavuşturma kararı alındığı bildirildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Antalya'nın Aksu sınırları içerisinde bulunan ve eski adıyla Çalkaya Belediyesi döneminde yaklaşık 14 bin dönümlük bir alan üzerinde yaşanan mülkiyet sorunun çözüme kavuşacağı belirtildi.

Açıklamada, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinin, "Maliye Bakanlığına verilecek parsellerin yeri ve konumu hakkında yeniden karar alınması ve bu doğrultuda, Maliye Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Aksu Belediyesi arasında sulhname metni imzalamak üzere Başkan Menderes Türel'e yetki verilmesi" konusunu görüşmek üzere olağanüstü toplandığı belirtildi.

Mecliste bir konuşma yapan Başkan Türel, konunun çözümü için Milli Emlak Genel Müdürlüğünün Türkiye'de ilk defa bir protokole imza atacağını belirterek şunları söyledi:

"Bu kapsamda burada bir kentsel planlama çalışması yapacağız. Bunu yapabilmemiz için öncelikle Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzalamamız gerekiyor. Teknik adına da sulhname diyorlar. Bir sulhname imzalamamız gerekiyor. Bu konuda bütün kurum ve kuruluşların mutlaka bu işten bir faydasının olması gerekliliği söz konusu. Çünkü Aksu Belediyesinin buradaki mülkiyet davalarından kaynaklanan tazminat ödemesiyle ilgili rakam şu anda faiz hariç 60 milyon TL.

Muhtemelen devam eden davalarla 650 milyon liralara kadar ulaşabilir. Tabi bunun ödenebilmesi mümkün değil. Bu ciddi bir sorun kaos ortaya çıkartır. Bu sulhnameyi imzaladığımız zaman Aksu Belediyesinin maliyeye ödemesi gereken tutar gelecekte 650 milyon lira olması riski taşıyan kesinleşen 60 milyon artı faiz borcundan artık bir çözüm oluştuğu için kurtulması söz konusu ve kurtuluyor. Bildiğim kadarıyla Aksu Belediyesinin bu borcundan dolayı her ay 600 bin Türk Lirası gelirinden kesiliyor. Bunu imzaladığımız gün bu bitecek."

Bu çalışmaların en az bir sene sürmesini beklediklerini de kaydeden Türel, "Bakanlar Kurulu Kararından sonra bir kentsel planlama gerçekleşecek. O kentsel planlama noktasında da yeni bir bakanlar kurulu kararına ihtiyaç olabilir. 5 bin dönüm alanın içinde tamamını değil sadece 300 dönümünü hazineye mülkiyet olarak devredeceğiz. Özellikle belirteyim.

Aksu Belediyesi gerekli meclis kararını aldı. Bizim de bugün meclis kararımızı alarak Aksu Belediye başkanımız Çarşamba günü yani yarın Bakanlar Kuruluna bu protokolü, sulhnameyi göndereceğini bize teyit etti. Ben bu noktada belediyemizin Emlak Daire Başkanlığı, Genel Sekreter, ilgili genel sekreter yardımcıları ve Maliye Bakanlığı'nın bürokratları, Milli Emlak genel müdürlüğü, baş hukuk müşavirliği ve başta Sayın Bakanımız Naci Ağbal olmak üzere bütün emek veren herkese gönülden teşekkür ediyorum." dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediyesi ve Aksu Belediyesi arasında uzlaşılan sulhname metnini imzalamak üzere Başkan Menderes Türel'e yetki verilmesi maddesini kabul etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çalkaya Sorunu 'Sulhname' ile Aşılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement