Çanakkale Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü

Azerbaycan'da, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla "Barışa Uzanan Yol" konferansı düzenlendi.

22.05.2015 15:28

Azerbaycan'da, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla "Barışa Uzanan Yol" konferansı düzenlendi.

Bakü Devlet Üniversitesi (BDÜ), Türkiye, İngiltere ve Avustralya'nın Bakü Büyükelçiliklerince ortaklaşa düzenlenen konferansa, her üç ülkenin büyükelçileri, BDÜ yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

BDÜ Rektörü Milletvekili Abel Meherremov, Çanakkale Zaferi'nin sadece Türkiye'nin değil, tüm Türk dünyasının tarihine yazılmış bir zafer olduğunu söyledi.

Çanakkale Zaferi'nin tüm dünya için de önem taşıdığını belirten Meherremov, Batı devletlerinin planlı şekilde Osmanlı topraklarını parçalamak için saldırdıklarını fakat başarılı olamadıklarını kaydetti.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun, 100 yıl önce karşı karşıya gelerek savaşan üç ülkenin büyükelçileri olarak bir araya geldiklerini ve barış mesajı verdiklerini ifade etti.

Bir zamanlar savaşan kesimlerin bugün bir araya gelmelerinin gurur verici bir şey olduğunu vurgulayan Coşkun, o dönemin bütün gerçeklerini bir bütün olarak akademik özgürlük anlayışı içerisinde incelemek gerektiğini söyledi. Çanakkale Savaşları'nın bir çok önemli boyutu olduğunu belirten Coşkun, "Çanakkale aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan arasındaki manevi bağın ve kader birliğinin simgesidir. Çünkü Azerbaycanlı kardeşlerimiz de o mücadelede yanımızda olmuştu. İki kardeş ülkenin barış mesajını Çanakkale'den dünyaya vermesinden gurur duyuyorum" dedi.

İngiltere'nin Bakü Büyükelçisi İrfan Sıddık, bir zamanlar birbiri ile savaşan ülkelerin bugün bir arada barış mesajı vermesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Çanakkale Savaşları'ndan günümüze insanlık, cesurluk ve kahramanlık gibi değerlerin miras kaldığını söyleyen Sıddık, o gün birbirleriyle savaşan insanların bugün nefret ve ayrımcılığa karşı savaş açması gerektiğini vurguladı.

Azerbaycan'a, Türkiye üzerinden akredite Avustralya Büyükelçisi James Larsen, Çanakkale Savaşları'nın Avustralya tarihinin en önemli anlarından biri olduğunu söyledi.

Avustralyalıların o dönemin koşullarında ülkelerinden çok uzağa savaşmaya geldiklerini hatırlatan ve onların Türk halkıyla ilgili bilgilerinin çok az olduğunu söyleyen Larsen şöyle konuştu:

"Onlar Türkleri tanıdıktan sonra tutumları tamamen değişti. 24 Mayıs 1915'te ateşkes ilan edildi. Karşılıklı olarak hediyeler verildi. Avustralyalılar gördükleri karşısında hayret ettiler. Onlar Osmanlı askerlerini takdir ettiler. Biz de bu şekilde savaştan arkadaşlıkların doğabileceğini öğrendik. Şu an da ihtiyacımız olan barış içerisinde yaşamayı öğrenmektir"

Konferans, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi kurucu rektörü Mete Tuncoku'nun Çanakkale Savaşları'nın tarihsel süreç ve öneminden bahseden konuşması ile son buldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çanakkale Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement