UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından oluşturulan HEADS Tematik Programı kapsamında uluslararası uzmanlar Çatalhöyük kazı alanında inceleme yaptı.
Neolitik dönemi yansıtan Çatalhöyük, UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ndeki en eski ve en önemli kültürel miras alanlarından biri olması nedeniyle dünyada dikkatleri üzerine çekiyor.
UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından başlatılan "Temsili, Dengeli ve Güvenilir bir Dünya Miras Listesi için Küresel Strateji" çerçevesinde oluşturulan Human Evolution, Adaptations, Dispersal, Social Developments (HEADS) Programı kapsamında uluslararası uzmanlar, Konya'daki, bir bölümünün üzeri özel bir ahşap çatıyla kapatılan Çatalhöyük kazı alanında inceleme yaptı.
Program Yöneticisi Nuria Sanz, incelemeleri sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, dünya mirası ile ilgili en hassas alanların çalışılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına işbirliği ve sağlam bir strateji belirlemeyi amaçladıklarını söyledi.
Sanz, "İnsanlığın yerleşik topluluklar oluşturduğu dönemi, gıda üretiminin de başladığı neolitik dönemi araştırıyoruz. Bu anlamda uluslararası topluluklarda tartışılması gereken en iyi yerde bulunuyoruz. Özellikle hassasiyet arz eden alanların korunması çok önemli, Çatalhöyük bunlara en iyi örnek. Bu konuları uluslararası toplumla tartışmayı amaçlıyoruz. Tartışacağımız bir diğer konu da bu alanların korunması için nasıl bir yöntem geliştirilmeli ve devlet taraflarıyla nasıl bir çalışma içerisine girileceği. Bu sayede neolitik sit alanlarına destek vermiş olacağız" dedi.
Çatalhöyük'ün öneminden de bahseden Nuria Sanz, "Bu saha bize çok sayıda yanıtlanmamış soruya cevap verebilecek bir saha. Sadece ziyaretçilerden oluşan gelecek nesiller değil, aynı zamanda araştırmacılardan oluşacak gelecek nesilleri de düşünüyoruz. Türk makamlarıyla aktif işbirliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Çatalhöyük gibi son derece büyük ve önemli bir sit alanının uluslararası düzeyde korunması için mümkün olan en iyi standartların sağlanmasında ulusal makamların hizmetinde olacağız" diye konuştu. Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli de önümüzdeki dönemde Konya kent merkezinde kurulacak Arkeoloji Müzesi ile ilgili bilgi verdi. Benli, Çatalhöyük'te çıkartılan eserlerin yeni müzede yer alacağını, böylece tanıtımın daha kolay yapılabileceğini söyledi. Uluslararası uzmanlar daha sonra Konya Valisi Muammer Erol ile görüştü.
- Çatalhöyük
Konya'nın Çumra ilçesinde, neolitik dönemde 8 bin kişinin bir araya gelerek kent kurduğu Çatalhöyük'ün, dünyada insanoğlunun ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu kabul ediliyor. 1960'lı yıllarda İngiliz Arkeolog James Mellaart ve ekibi tarafından keşfedilen Çatalhöyük'te, 1993 yılında Stanford Üniversitesinden İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında kazılara yeniden başlandı.
Çatalhöyük'te 9 bin yıl önce; üstten girilen, birbirlerine bitişik kerpiç evlerde yaşayan insanların sosyal yapısı, beslenme ve giyim şekilleri gibi çeşitli konular araştırılıyor. Prof. Dr. Hodder başkanlığında 22. yılına giren kazı çalışmalarının 4 yıl daha devam etmesi öngörülüyor. Buradaki kazılar, ana sponsorlar Yapıkredi ve Boeing firmalarınca destekleniyor. - Konya
Son Dakika › Güncel › Çatalhöyük'e Uluslararası Koruma Hazırlığı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?