CHP'den, Emniyet Müdürünün, 'Haberi Kaldırın' Ricasıyla İlgili Soru Önergesi - Son Dakika
Güncel

CHP'den, Emniyet Müdürünün, 'Haberi Kaldırın' Ricasıyla İlgili Soru Önergesi

CHP\'den, Emniyet Müdürünün, \'Haberi Kaldırın\' Ricasıyla İlgili Soru Önergesi

İZMİR (İHA) – CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya’nın yerel bir gazeteye gönderdiği “haberi kaldırın” ricasını Meclis’e taşıdı.

17.07.2014 15:52

İZMİR (İHA) – CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın yerel bir gazeteye gönderdiği "haberi kaldırın" ricasını Meclis'e taşıdı.

İzmir'de Sivas olaylarını anma etkinliğinde Ege'nin Sesi Gazetesi muhabiri Sinem Taş, polis müdahalesi sırasında bir polis tarafından söylendiği iddia edilen 'Ölünüzü s.....' şeklindeki küfrü iddia üzerinden haberleştirerek gazetesinde yayınlamıştı. Haberin yayınlanmasından sonra birçok haber sitesi de, haberi okuyucularına 'Polisten Sivas'ta ölenlere küfür iddiası' şeklinde duyurmuştu. Olaydan bir gün sonra gazeteye gelen bir sivil polis, İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya tarafından kaleme alınan ve haberin kaldırılmasını içeren bir yazıyı yönetime tebliğ etmişti.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, konuyu TBMM'ye taşıdı. Aksünger, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "İzmir İl Emniyet Müdürü, yapılan haberi ihbar olarak kabul edip, idari soruşturma başlatacağına iddiayı gündeme taşıyan gazeteye baskı yapıp, haberin kaldırılmasını istemiş. Konuştuğumuz gazeteci arkadaşlar ve görgü tanıkları küfür olayını doğrulamaktadır. Emniyet Müdürünün yapması gereken, olaylar esnasında çekim yapan kişi ve basın mensuplarından görüntüleri isteyip, küfür ettiği öne sürülen polis memurunu tespit etmektir. Emniyet Müdürünün kendisini TİB ve mahkeme yerine koyarak, resmi bir yazı ile haberin kaldırılmasını talep etmesi basın özgürlüğüne saldırıdır, sansürdür. İnternet üzerinden yayın yapan bir siteden haberin kaldırılmasının prosedürleri bellidir. İzmir Emniyet Müdürü bu gücünü kimden almaktadır?" dedi.

"KİMSE KENDİSİNİ MAHKEME YERİNE KOYAMAZ"

Haberi okuduğunu ve içeriğinde kurumsal olarak emniyet teşkilatına ya da bireysel hak ve özgürlüklere yönelik bir saldırı görmediğini ifade eden Aksünger, "Polis, beğenmediği bir haberi kafasına göre çıkarın ya da değiştirin diyemez. Gazeteye gönderilen yazıda gerekçeyi 5651 sayılı Kanun'un 9. maddesine dayandırmışlar. Bu, basın özgürlüğü ve halkın haber alma özgürlüğü açısından çok tehlikeli. Hiç kimse kendisini hakim ve savcı yerine koyarak kanunları yorumlayamaz. Bu olay, Başbakanın televizyonları arayıp haberlere müdahale etmesi, gazetelerde çıkacak manşetlerini belirlemesinden farklı değildir. İzmir Emniyet Müdürü, Başbakanı örnek almış görünüyor. İçişleri Bakanı Efkan Ala, İzmir İl Emniyet Müdür ile ilgili gereğini yapmalıdır" dedi.

Milletvekili Aksünger, verdiği önergede şu soruları sordu:

"İzmir İl Emniyet Müdürünün bir basın yayın organına resmi yazı gönderip, haber kaldırtmak istemesi yasal mıdır? Değil ise bununla ilgili yasal bir işlem başlatılmış mıdır? Söz konusu olayı basın özgürlüğüne yapılmış bir müdahale olarak görüyor musunuz? Habere konu olan ve küfür ettiği iddia edilen polis memurunun tespiti için bir soruşturma başlatılmış mıdır? Sizce il ve ilçe emniyet müdürlerinin yerel basın üzerinde tahakküm kurmaya çalışması doğru mudur? Türkiye'nin faklı il ve ilçelerine bu ve buna benzer olaylar yaşanmış mıdır?"

"BÖYLE RİCA İLE İLK KEZ KARŞILAŞTIM"

Öte yandan, Egenin Sesi adlı internet sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Sinan Kara, "İlgili haberimizden dolayı İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'nden tarafımıza suç isnat eden bir yazı ulaştı. Ancak tekzip niteliği dahi taşımayan, rica adı altındaki bu yazı direkt olarak basın özgürlüğüne müdahale içermektedir. Yapılan habere olay yerinde bulunan muhabirimizde haberci sıfatıyla tanık olmuştur" dedi.

Kara, yaklaşık 20 yıldır İzmir'de gazetecilik yaptığını, böyle bir rica ile ilk defa karşılaştığını belirtti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel CHP'den, Emniyet Müdürünün, 'Haberi Kaldırın' Ricasıyla İlgili Soru Önergesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement