CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, "Cezaevleri doldu" diyerek Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e "Cezaevlerinde 300'den fazla ağır hasta tutuklu ve hükümlünün bulunduğu, bunlardan yaklaşık 30'unun ölümcül sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği bilinmektedirCHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, "Cezaevleri doldu" diyerek Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e "Cezaevlerinde 300'den fazla ağır hasta tutuklu ve hükümlünün bulunduğu, bunlardan yaklaşık 30'unun ölümcül sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği bilinmektedir. Bu durumda insanların kötü koşullarda ölümünü önlemek için Bakanlık olarak ne gibi çalışma yapılmaktadır?" sorusunu yöneltti.
TBMM Başkanlığı'na Bakan Ergin'in yazılı cevaplaması istemiyle bir soru önergesi veren Köktürk, " Türkiye'de 'Yaşama Hakkı' ve 'İşkence ve Kötü Muamele Yasağı' ihlallerinin merkezinde, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nda (PVSK) 2007 yılında toplumsal güvenlik gerekçesiyle, kolluğun yetkilerinin artırılması doğrultusunda yapılan düzenlemeler yer almaktadır. Nitekim geçtiğimiz yıl birçok yönden denetimden yoksun bulunan gözaltı mekanlarında, insanların yüz yüze kaldıkları işkence ve kötü muamelenin hasbelkader televizyonlara yansıyan görüntüleri yeteri kadar dehşet ve utanç vericidir. Ancak bu kapsamda sorumluluklara ilişkin yargılama örneği neredeyse yok düzeyindedir" diyerek şöyle devam etti:
"Türkiye Barolar Birliği'nin 2013 İnsan Hakları Raporu'nda 'Mahkemeler, salt sevk maddesinin katalog suç kapsamında olduğu gerekçesiyle ve isnat edilen suçla ilgili olarak kaçma ve delilleri karartma koşullarını irdelemeksizin, çok kolaylıkla tutuklama kararları vermektedirler. Çeşitli türde 369 ceza infaz kurumunda 138 bin 16 tutuklu ve hükümlü bulunmakta olup, bunların büyük çoğunluğunda aşırı yoğunluk nedeniyle kapasite sorunu yaşanmaktadır. Cezaevlerinde 300'den fazla ağır hasta tutuklu ve hükümlünün bulunduğu, bunlardan yaklaşık 30'unun ölümcül sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği bilinmektedir. Gizli tanıklık amacını aşmış ve keyfilik aracı olarak kullanılmaktadır. Kaldırılmalıdır. Avukatlar, gazeteciler, yazar ve sanatçılar hakkında olur olmaz nedenlerle davalar açılmaktadır.
Hiçbir uzlaşma aramaksızın topluma dayatılan ilköğretimde 4+4+4 modeli, bilim özgürlüğü açısından önemli bir sorun oluşturmaktadır. Yüzde 10 ülke seçim barajı, Avrupa'da hiçbir ülkede olmayıp, baraj nedeniyle 2002 seçimlerinde oyların yüzde 45'i parlamentoda temsil edilememiştir. Kadınlarla ilgili pek çok küresel sorun, ülkemizde de toplumsal bir yara olarak varlığını sürdürmekte; çocuk gelinlerin, fuhşa sürüklenen kadınların, kız çocuklarına cinsel istismar olaylarının sayısı artmaktadır.' denilmektedir.
Yine CHP Milletvekillerimiz, Sayın Veli Ağababa, Sayın Özgür Özel ve Sayın Nurettin Demir'in yaptıkları ziyaretler ve çalışmalar sonucu, hazırladıkları ve kamuoyumuzla paylaştıkları "Cezaevleri Raporu" tutuklu ve hükümlülerin yaşadıkları içler acısı durumu çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır."
Bu tespit ve değerlendirmelere dikkat çeken Köktürk, "Cezaevleri doldu" diyerek Bakan Ergin'den şu konulara ilişkin bilgi istedi:
"Cezaevlerinde 300'den fazla ağır hasta tutuklu ve hükümlünün bulunduğu, bunlardan yaklaşık 30'unun ölümcül sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği bilinmektedir. Bu durumda insanların kötü koşullarda ölümünü önlemek için Bakanlık olarak ne gibi çalışma yapılmaktadır? Raporda, 'Geçtiğimiz yıl birçok yönden denetimden yoksun bulunan gözaltı mekanlarında, insanların yüz yüze kaldıkları işkence ve kötü muamelenin hasbelkader televizyonlara yansıyan görüntüleri yeteri kadar dehşet ve utanç vericidir... Bu kapsamda sorumluluklara ilişkin yargılama örneği neredeyse yok düzeyindedir.' denilmektedir. Bu konuda geçen yıldan bu yana alınan önlemler nelerdir?
Şiddet mağduru kadınların büyük bir bölümü yoksuldur. Yasada sığınma evindeki kadının kreş parasını devlet 2 ay karşılayabilmektedir. Bundan sonrası için Bakanlığınızın aldığı bir önlem var mıdır? Gizli tanıklık yasası çıktıktan sonra, ülkemizde kaç kişi gizli tanık olarak mahkemelerde dinlenmiştir? Gizli tanıklar için masraf ve ödemelerin şu ana (23 Mayıs 2013) kadar ulaştığı miktar nedir? Yukarıdaki 'Gizli tanıklığın amacını aştığı, adil yargılama ilkesini ve mahkeme kararlarına güveni ortadan kaldırdığı, ahlaka ve hukuka aykırı bir pazarlık sürecine dönüştüğü, keyfilik ve geçim aracı olarak kullanıldığı, hukukça kabul edilemeyecek bir takım projelere payanda oluşturduğu' İddiaları karşısında düşünceleriniz nedir? Gizli tanık yasasında aksayan yönlerle ilgili önümüzdeki süreçte bir yasal değişikliğe gitmeyi düşünüyor musunuz?" - Ankara
Son Dakika › Güncel › CHP'li Köktürk: Cezaevleri Doldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.