CHP'li Tanrıkulu, Diyarbakır'daki Tekel Depolarını Sordu - Son Dakika
Güncel

CHP'li Tanrıkulu, Diyarbakır'daki Tekel Depolarını Sordu

CHP\'li Tanrıkulu, Diyarbakır\'daki Tekel Depolarını Sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 5 bin kişinin istihdam edilmesi söz konusu olabilecek Diyarbakır'daki Tekel depoları için hükümetin planını sordu.

29.08.2012 09:35  Güncelleme: 11:11

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tekstil üretim sahasına dönüşmesi durumunda, çoğunluğu kadınlardan oluşmak üzere ilk etapta 5 bin kişinin istihdam edilmesi söz konusu olabilecek Diyarbakır'daki Tekel depoları için hükümetin planını sorduCHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tekstil üretim sahasına dönüşmesi durumunda, çoğunluğu kadınlardan oluşmak üzere ilk etapta 5 bin kişinin istihdam edilmesi söz konusu olabilecek Diyarbakır'daki Tekel depoları için hükümetin planını sordu. Buranın cezaevi yapılacağı yönündeki iddiaları da gündeme getiren Tanrıkulu, "1,5 yıllık kullanım için böylesi bir istihdam alanı heba edilmektedir" değerlendirmesini de yaptı.

TBMM Başkanlığı'na Başbakan Erdoğan'ın yazılı olarak cevaplaması istemiyle bir soru önergesi veren Tanrıkulu, AKP hükümeti döneminde "Tutukluluğun bir cezaya dönüştürüldüğü"nü iddia ederek, Türkiye'nin dört bir yanındaki cezaevleri adeta tıklım tıklım doldurulduğunu, mahkümların yatacak yer bile bulamadığı için isyanların çıktığını ifade etti.

Tanrıkulu şöyle devam etti:

"Şanlıurfa Cezaevi gibi yerlerde mahkümlar isyan ederek koğuşları ateşe vermiş ve 13 insanımız hayatını kaybetmiştir.

2005 yılında tutuklu ve hükümlü sayısı 55 bin 870 iken, bu sayı 2011 yılında iki kattan daha fazla artarak 125 bine çıkmıştır. Mart 2012 itibariyle bu sayı 132 bine çıkmıştır. Tutuklu ve hükümlü sayısındaki artışın sebeplerini araştırmak, demokratik uygulamalarla bu sayıyı minimize etmek yerine daha fazla cezaevi inşa etmek isteyen AKP hükümeti, şimdi de Diyarbakır'daki 660 dönümlük Tekel tütün fabrikasını açık cezaevine dönüştürmeye niyetlenmiştir.

Anlaşıldığı kadarıyla Diyarbakır'a 7 tane cezaevi yetmemiş ve AKP hükümeti yeni bir cezaevi yapmak için, binlerce insana istihdam alanı olacak bölgeyi gözüne kestirmiştir. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can'ın açıklamasına göre cezaevi yapılması düşünülen Tekel depolarının tekstil üretim sahasına dönüşmesi durumunda, çoğunluğu kadınlardan oluşmak üzere ilk etapta 5 bin kişinin istihdam edilmesi söz konusudur. Üstelik buradaki kapalı alanlarda sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü altyapı da bulunmaktadır."

-"CEZAEVİ OLACAĞI DOĞRU MU?"-

Diyarbakır'daki Tekel depolarının en az 5 bin kişiye istihdam imkanı sağlayabileceğinin altını çizen Tanrıkulu, "Cezaevine dönüştürülmesi kararı hangi aşamadadır? Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can'ın açıklamasına göre, Sanayi Bakanı, bu alanın sadece 1,5 yıllığına cezaevi olarak kullanılacağını söylemiş. Bu doğru mu? Eğer doğruysa, neden 1,5 yıllık kullanım için böylesi bir istihdam alanı heba edilmektedir?" vurgusu da yaptı.

Tanrıkulu şu konularda da Başbakan Erdoğan'dan cevap istedi:

"Diyarbakır ziyaretlerinizden birinde, Diyarbakır'a modern bir cezaevi yapma vaadinde bulunmuştunuz. Modern cezaevinden kastınız, Diyarbakırlı işsizler için iş alanı olabilecek bir alanı geçici olarak cezaevine dönüştürmek miydi'Diyarbakır'daki işsizlik oranı nedir? Diyarbakır'daki işsizliği azaltmak için herhangi bir istihdam projeniz var mıdır? Diyarbakır'da oluşturulması planlanan bu yeni cezaevinde kaç tutuklu ve hükümlünün tutulması öngörülmektedir? Mart 2012 tarihi itibariyle tutuklu ve hükümlü sayısının 132 bin dolaylarında olduğu çeşitli kaynaklarca ifade edilmektedir. Bu sayı Ağustos 2012 itibariyle kaçtır? Mahkümlar içindeki tutuklu sayısı kaçtır? Diyarbakır'da başka cezaevi projeleriniz var mıdır? Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde halihazırda kaç cezaevi bulunmaktadır? Önümüzdeki dönemde bu bölgede kaç tane yeni cezaevi inşa edilecektir veya inşa edilmesi planlanmaktadır?" - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Tanrıkulu, Diyarbakır'daki Tekel Depolarını Sordu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement