Chp'li Toprak Bakan Akdağ'a Organ Nakillerini Sordu - Son Dakika
Son Dakika Logo

Chp'li Toprak Bakan Akdağ'a Organ Nakillerini Sordu

17.05.2012 13:29

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, 2011 yılında yaklaşık 3 bin 500 hastaya organ nakli yapıldığını, buna karşın 20 binden fazla hastanın organ beklediğini belirterek Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a "Organ bağışının önemine halkımızın"...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, 2011 yılında yaklaşık 3 bin 500 hastaya organ nakli yapıldığını, buna karşın 20 binden fazla hastanın organ beklediğini belirterek Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a "Organ bağışının önemine halkımızın bilinçlendirilmesi ve bu konuda duyarlı davranabilmeleri hususunda ne tür çalışmalarınız vardır" diye sordu CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, 2011 yılında yaklaşık 3 bin 500 hastaya organ nakli yapıldığını, buna karşın 20 binden fazla hastanın organ beklediğini belirterek Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a "Organ bağışının önemine halkımızın bilinçlendirilmesi ve bu konuda duyarlı davranabilmeleri hususunda ne tür çalışmalarınız vardır" diye sordu.

Toprak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Önergesinde, Türkiye'de organ nakli bekleyen hasta sayısının gün geçtikçe artarken, verici sayısında ise bir artış yaşanmadığını belirten Toprak, bağışlanan her organın, yapılan her naklin kurtarılan bir hayatı ifade ettiğini kaydetti. Ancak Türkiye'de organ nakli konusunda ciddi bir farkındalık oluşmadığına ve bu konuda gerekli düzeyde çalışmaların yapılmadığına ilişkin ciddi kuşkular bulunduğuna dikkat çeken Toprak, Bakan Akdağ'a şu soruları yöneltti:

"Sağlık Bakanlığı olarak organ nakli ile ilgili yaşadığınız en önemli sorun nedir?

Organ nakli konusunu toplumsal bir sorumluluk ve bir devlet politikası olarak ne derece ele alabiliyorsunuz? Bu konuda bakanlık olarak yaptığınız girişimler nelerdir? Yeterli midir?

Organ nakli olması gereken hastalar Bakanlığınız tarafından ruhsatlandırılmış olan Organ Nakil Merkezine müracaat ediyorlar. Bu sistem hastalara sağlıklı, hızlı ve adil bir şekilde uygun organ temini için yeterli midir?

2011 yılında yaklaşık 3 bin 500 hastaya organ nakli yapılmıştır. Buna karşın 20 binden fazla hasta organ beklemektedir. Organ bağışının önemine halkımızın bilinçlendirilmesi ve bu konuda duyarlı davranabilmeleri hususunda ne tür çalışmalarınız vardır?

Türkiye'de organ bağışının istenilen düzeye ulaşamamasının sebepleri nelerdir? Organ bağışını olumsuz etkileyen sorunların karşısında ki çözüm önerileriniz nelerdir?

Türkiye'de nakilleri yapan toplam merkez sayısı kaçtır? Yeterli midir? Değilse bu konuda bir çalışmanız var mı?" - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Chp'li Toprak Bakan Akdağ'a Organ Nakillerini Sordu - Son Dakika


Advertisement