Çine'de Doğalgaz Santraline Karşı Tabutlu Eylem - Son Dakika
Güncel

Çine'de Doğalgaz Santraline Karşı Tabutlu Eylem

Çine\'de Doğalgaz Santraline Karşı Tabutlu Eylem

Aydın'ın Çine İlçesi'nde Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulması planlanan Çine Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali için yapılan ÇED toplantısı, vatandaşın tepkisi nedeniyle tamamlanamadı.

27.02.2012 17:50  Güncelleme: 09:46

Toplantı öncesinde ilçenin cadde ve sokaklarında tabut ve pankartlar taşındı.

Çine'ye 5 km. uzaklıktaki Gökyaka ile Çaltı köyleri arasındaki araziye Pegai Enerji Madencilik Tarım San. ve Tic. A.Ş. tarafından kurulması planlanan ve 750 milyon euroya mal olacak 464 MW gücündeki Çine Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali için ÇED toplantısı düzenlenmek istendi. Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ve yardımcısı Raziye Yaralı başkanlığında düzenlenen ÇED toplantısı öncesinde Çine Kültür Merkezi önünde toplanan ve aralarında Güney Ege Çevre Platformu (GEÇEP), Çine Doğa Derneği ve Bodrum Yurttaş İnisiyatifi üyeleri ile CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin ve MHP İlçe Başkanı Salih Gökbel'in de bulunduğu grup protesto gösterisi yaptı. Ellerinde 'Zeytinlerimizi Kurutmayın', 'Santral İstemiyoruz', 'Havamızı, Suyumuzu, Toprağımızı Kirletmeyin', 'Yaşam Alanlarımıza Sahip Çıkıyoruz' yazılı pankartlar taşayan grup, yine üzerinde 'Ölen: Çocuklarımız. Ölüm Sebebi: Astım-Kanser', 'Mefta: Çine Halkı, Ölüm sebebi Kirli hava' yazan iki temsili tabutla ilçenin cadde ve sokaklarında yürüyüş yaptı. Eylemciler sık sık 'Santralci şirket, Çine'yi terket' sloganları attı.

Sokak eyleminin ardından toplantının düzenleneceği kültür merkezi önüne gelen gruptan, GEÇEP adına tabutların önünde Ayhan Karahan açıklama yaptı. Tarım ve hayvancılık bölgesi olan Çine'de santral kurulmak istenmesinin bir doğal felakete davetiye çıkarmak olduğunu belirten Karahan, 'üç kişinin rant sağlamak' amacıyla kuracağı santrale evet demenin yöre insanının hayatını ve geleceğini tehlikeye atmak olduğunu savundu. Karahan, 'Bu ÇED toplantısı kimseye haber verilmeden, yasal prosedürler yerine getirilmeden yangından mal kaçırırcasına, adet yerini bulsun diye yapılan bir toplantıdır. Hiçbir bilimsel ve yasal dayanağı yoktur. Yer seçimi ise şirket açısından ne kadar karlı ise çevresel açıdan da o kadar zararlıdır. Doğalgaz santral termik bir santraldir. Bu nedenle çukur bir vadideki Çine halkının ve doğal yaşamın felaketi olacaktır. Tesisi kurmak isteşen şirket yetkililerini şimdiden hayatı ve doğayı zehirleyecek olan bu girişimden vazgeçmeleri için uyarıyoruz. Sizlerin tamamen rant hedefli ve zehirli projenizi burada mahkum ediyor ve bu tabutlara gömüyoruz. Yanlış ve kirli hesabınız Çine'den geri dönecektir' dedi.

TOPLANTI TAMAMLANAMADI

Bu gösteri düzenlendiği sırada, ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş. yetkilileri, OSB Başkan Yardımcısı Kayhan Güney, santrali kuracak şirketin yönetim kurulu üyeleri, CHP'li Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer ve vatandaşların da katıldığı ÇED toplantısı başladı. Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan'ın açılış konuşması sırasında izleyici vatandaşlar, toplantının yasal olmadığını iddia ederek 150 imzalı dilekçeyi Varan'a verdi. Varan'ın toplantıyı iptal edemeyeceğini açıklaması üzerine salonda alkışlı, ıslıklı protestolar başladı sert tartışmalar yaşandı. ÇED raporunu hazırlayan şirket yetkilileri sunum yapamadı.

MHP İlçe Başkanı Salih Gökbel kurulması planlanan santralin tapu teslimi bile yapılmadan ve Çine halkına haber verilmeden ÇED toplantısının yapılamayacağını belirterek, 'Daha tapu teslimi yapılmayan bir yerde kurulucak tesisin ÇED'ini yapmak istiyorlar. ÇED'i yaptınız ya şirkete tapu teslimi yapılmaz, yer değişikliği olursa şirket başka bir yerde tesisi kurmaya kalkarsa ne olacak. Buradan şu anlaşılıyor ki kapalı kapılar ardından her şey organize edilmiş ve usulen kimseye haber verilmeden yapılan bir toplantı ile yasal süreç yerine getirilmek isteniyor. Bu sürece alet olmayacağız, bu ÇED toplantısı yapılamaz yaptırmayacağız' dedi.

Bu sırada sık sık 'İzin verin bu toplantıyı yapalım, sonra gerekirse bir kez daha yaparız' diyen Müdür Varan'a Çinelilerin tepkisi sert oldu. Salonda bulunanlar 'Santralci Şirket Çine'yi Terk Et' sloganların attığı sırada, şirket yetkililerinin sessiz kaldığı görüldü. Müdür Varan yaklaşık bir saat süren gayreti sonunda toplantıyı yaptıramayınca, 'Halk bilgilenmek istemediği için toplantıyı sona erdiriyorum, bunu da tutanağa geçiriyorum' dedi.

BAŞKAN DİNÇER

Toplantının bitiminde DHA muhabirine açıklama yapan Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, herhangi bir yatırıma karşı olmadıklarını, sadece çevreye ve insana zarar verecek her türlü yatırıma karşı olduğunu belirtti. Çine'nin ciddi bir tarım bölgesi olduğunu ifade eden Dinçer, 'OSB'de böyle çevreye ve insanlara zarar verecek yatırımlar yerine tarımsal sanayiye dönük yatırımlar yapılması gerekirdi. Bu firma aynı tesisi Çorlu'da kurmak istemiş, halk çevreye ve insanlara vereceği zararlardan dolayı engel olmuş. Çorlu'da halkın istemediği, zararlı olduğu için engellediği bir yatırımın Çine'ye yapılmasını biz de istemiyoruz. Çine'miz çukurda, çanak gibi bir coğrafyaya sahip. Bu santralin salacağı zehirli gazlar rüzgarla gitmeyeceği için Çine çukurunda kalacak ve ilçemize çok zarar verecek' dedi.

Toplantıyı şirket yöneticileri ile birlikte izleyen OSB Başkan Yardımcısı ve AK Parti İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Kayhan Güney ise toplantının yaptırılmamasını üzüntü ile karşıladığını belirtti. Tesisi kuracak şirket yetkilileride DHA'nın sorularını yanıtsız bıraktı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çine'de Doğalgaz Santraline Karşı Tabutlu Eylem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement