Çobanların Sürüleri Üzerindeki Hakimiyeti Yarışması - Son Dakika
Güncel

Çobanların Sürüleri Üzerindeki Hakimiyeti Yarışması

Çobanların Sürüleri Üzerindeki Hakimiyeti Yarışması

Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nden bu yana sürdürülen ve Burdur’a bağlı Tefenni İlçesi Hasanpaşa Köyü’nde bu yıl 17’ncisi düzenlenen Koyun Yıkama Yünüm Böget Çoban Bayramı, Kayapınarı Suyu’nda bu sabaha karşı başladı.

06.09.2015 13:39

Selçuklu ve Osmanlı Dönemi'nden bu yana sürdürülen ve Burdur'a bağlı Tefenni İlçesi Hasanpaşa Köyü'nde bu yıl 17'ncisi düzenlenen Koyun Yıkama Yünüm Böget Çoban Bayramı, Kayapınarı Suyu'nda bu sabaha karşı başladı. Hasanpaşa Köy Halkı ve çevre illerden gelen vatandaşların büyük ilgi gösterdiği 17. Koyun Yıkama Yünüm Böget Çoban Bayramı'nda 16 koyun sürüsü çobanları ile birlikte suya girdi. Nara atan çobanların yokuş aşağı koşarak, koyun sürüsünü suya sokma yarışı ise renkli görüntüler oluşturdu. Sudan korkan bazı koyun sürüleri ise şansını yeniden denedi. Renkli görüntüler arasında, çoban köpeklerinin koyun sürüsünü koruyarak suya girmelerine izin vermemesi, bazı çoban köpeklerinin ise çoban ve koyun sürüleri ile birlikte suya atlaması yer aldı. Koyun Yıkama Yünüm Böget programında Koyun Sürüsünün, çobanlarını takip ederek, sudan korkusuzca atlamaları, Jüri Üyeleri tarafından değerlendirildi. Koyun sürüsü, korkusuzca suya atlayan Çobanlar ise ödüllendirildi. Törende köy halkı tarafından tepelerden yapılan tüfek ve tabanca atışları da dikkat çekti. Koyun sürülerinin yokuşu daha hızlı inmesi için ateş ederek, korkuttukları belirtildi.

YÜNÜM BÖGET NEDİR?

Yünüm Böget Töreni'ni anlatan Hasanpaşa Köyü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Öğretmen Cemil Cahit Yıldıran: "Yünüm Böget Töreni, yüzyıllardır Orta Asya'dan bugüne kadar süregelen bir gelenektir. Orta Asya Türkleri'nde otlatma sezonu bittiğinde Saya Gezmeleri, Saya Türklüleri adı altında bu şenlikler yüzyıllardır 750-800 yıldır var. Köyümüz Hasanpaşa'da devam ettirilmektedir. Yünüm Böget'i kısaca anlatacak olursak, Yünüm demek eski Türkçe'de yunmaktan..yani yıkanmaktan, Böget ise suyun önüne set çekerek bögemekten yani suyun önünü bögerek koyunların yıkanması, burada iki amaç vardır, birincisi koyunların temizlenmesi amacı yani, koyunları yıkayarak temizlemek, ikincisi bugünkü gibi veteriner ilaçları olmadığı için sağlıklı olmaları yönünde temiz ve sağlıklı olma amacıyla yapılan bir gelenektir" dedi.

ÇOBAN DAYANIŞMASI SERGİLENDİ

Yünüm Böget Töreni'nde Çobanların, sürüsü ile arasında kurduğu bağı ortaya çıkardığını anlatan Dernek Yöneticisi Cemil Cahit Yıldıran: " Bu gelenek yüzyıllardır burada yapılmakta ama bu geleneğin içinde başka duygularda paylaşılmakta ve yaşanmaktadır. Mesela ilk giren sürünün çobanı koyunların suya girdikten sonra sudan çıkmazlar, bir sonraki sürüye de yardımcı olurlar. Burada çobanların yardımlaşması vardır. Onların da koyunları yıkanıncaya kadar sudan çıkmazlar. Daha sonra sürüsü giren çoban kalır, o da bir sonraki sürüye yardımcı olur. İkincisi ise, çobanlar burada suya girdikten sonra nara atarlar ve otlatma sezonu boyunca, girdikleri bağ, bahçe, tarla, ekin veya yaptıkları zararları burada itiraf ederler. Burada onlara hoşgörü gösterilir, helalleşme vardır. Çobanların buradaki vatandaşla, tarla sahipleriyle helalleşir" diye konuştu

ÇOBAN BAYRAMI

Yünüm Böget Töreni öncesi bir hafta boyunca Çoban Bayramı'nın yaşandığını söyleyen Dernek Yöneticisi Cemil Cahit Yıldıran, çobanların aynı dini bayramlardaki gibi, çoban bayramına hazırlandığını, yeni kıyafetlerini giyerek, evlerinde misafir ağırladıklarını söyledi. Dernek Yöneticisi Cemil Cahit Yıldıran: " Biz bunu Çoban Bayramı olarak kutluyoruz. Sudan çıkan çobanlar, en yeni elbiselerle eşlerini karşılarlar ve soyunma, giyinme yerinde en yeni elbiselerini giyerek, hani biz Türk geleneğinde bayramlarda nasıl evimizi temizliyorsak, misafirler için hazırlıyorsak veya yeni elbiseler alarak, bayrama hazırlanıyorsak, çobanların evlerinde de bir bayram hazırlığı yapılır ve bayram havası kazandırılır" dedi.

JÜRİ DEĞERLENDİRMESİ

Jüri Üyelerinin değerlendirmesi sonucu en iyi çoban ve suya en iyi iniş yapan koyun sürüsünün seçildiğini anlatan Dernek Yöneticisi Cemil Cahit Yıldıran: " Jüri üyeleri vardır, suya en iyi inen koyun sürüsünü jüri tespit eder ve ödüllendirilir. Suya en iyi giren koyun ise suya atlayan koyunlar vardır, inişe göre değerlendirme yapılır. En önemli şeylerden birisi, burada gördüğümüz halkımızın çoğu Antalya'dan veya çevre illerden gelen ve yurdumuzun çok değişik illerinden gelen misafirlerimiz var. Burada yaşanan en güzel duygulardan birisi de birlik ve beraberlik duygusudur." dedi.

YETKİLİLERDEN DESTEK İSTEDİ

Yünüm Böget Töreni'nin, devlet büyükleri tarafından sahiplenilmesini isteyen Dernek Yöneticisi Cemil Cahit Yıldıran: "Bu gelenek Orta Asya Türkleri'nin geleneği, orjinalliği bozulmadan yapılan bir gelenektir. Bu konuda biz yetkilerden yardım istiyoruz, yardım bekliyoruz. Bu geleneğin aslında korunması, sürdürülmesi ve devam ettirilmesi için Hasanpaşa Köyü'ne yardımcı olmalarını rica ediyoruz. Misafirlerimiz ve halkımıza katılımları için teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

ASKERDEN İZİN ALAN ÇOBAN, KOYUNLARINI SUYA İNDİRDİ

Hasanpaşa Köyü'nde yaşayan Çoban Yusuf Okan, sürüsünde bulunan 120 koyunu, suya indirerek yıkadı. Yünüm Böget Töreni'ne Ankara'daki askeri birliğinden izin alarak katıldığını belirten Çoban Yusuf Okan: "su vallahi buz gibi, dağdan geldiğinden buraya dolduğu için su buz gibi oluyor. 5 sene önce katılmıştım, bu hafta da askerlikten izin aldım geldim. Ankara'da askerim. 120 koyunla buz gibi suyun içinde baş etmek olmuyor. Benden bu kadar, yoruldum" diye konuştu. - BURDUR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çobanların Sürüleri Üzerindeki Hakimiyeti Yarışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement