Davutoğlu: 'Şartlar Ne Olursa Olsun Demokratikleşme İrademizden Taviz Vermemiz Söz Konusu Olamaz' - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: 'Şartlar Ne Olursa Olsun Demokratikleşme İrademizden Taviz Vermemiz Söz Konusu Olamaz'

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşması Başbakan Davutoğlu: (2) "Türkiye doğru bir yolda adım adım hedeflerine ilerliyor.

29.02.2016 21:29

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşması Başbakan Davutoğlu: (2)

"Türkiye doğru bir yolda adım adım hedeflerine ilerliyor. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz ama bu sıkıntıları aşacak güce, tecrübeye ve özgüvene sahibiz. Milletin sesi olarak, millet iradesinin temsilcisi olarak ülkemizi emin adımlarla geleceğe taşımak üzere gece-gündüz çalışıyoruz"

"Şartlar ne olursa olsun demokratikleşme irademizden taviz vermemiz söz konusu olamaz. Her kesimden vatandaşımızın meşru hak ve taleplerine en geniş çerçevede cevap vermeye devam edeceğiz"

"Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı açıktır. Türkiye, bir darbe anayasasıyla geçirdiği 34 yılın ayıbını gidermek zorundadır"

"İdeoloji dayatmayan, insan onurunu temel değer kabul eden, vatandaşı önceleyen, evrensel demokratik normlara dayalı bir anayasayı milletimize ve gelecek nesillere kazandıracağız. Meclis'teki hiçbir siyasi parti, bu sorumluluktan kaçamaz, kaçmamalıdır"

"2016 yılı bütçesi büyümeyi, istihdamı, yatırımı ve daha fazla tasarrufu destekleyen, mali disiplini gözeten; reformist iktidarımızın inşa ettiği güven ve istikrarı koruyacak bir bütçedir"

"Bugün Türkiye, bütçesinin 3'te 1'inden fazlasını sadece eğitime ve sağlığa ayırabilen güçlü bir ülkedir"

"Gençlerimizi kampuslerde, kütüphanelerde, satranç tahtası başlarında, kayak tesislerinde görmek istiyoruz, spor tesislerinde görmek istiyoruz, barikat arkalarında, dağlarda heba edilmelerini istemiyoruz"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye doğru bir yolda adım adım hedeflerine ilerliyor. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz ama bu sıkıntıları aşacak güce, tecrübeye ve özgüvene sahibiz. Milletin sesi olarak, millet iradesinin temsilcisi olarak ülkemizi emin adımlarla geleceğe taşımak üzere gece-gündüz çalışıyoruz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, televizyonlarda yayınlanan "Yeni Türkiye Yolunda" adlı ulusa sesleniş konuşmasında, gündemdeki konularla ilgili değerlendirmede bulundu.

Türkiye'nin son 14 yılda her alanda çok önemli ilerlemeler sağladığını ve bunlar arasında en önemlilerinden birinin demokratik kazanımlar olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Şartlar ne olursa olsun demokratikleşme irademizden taviz vermemiz söz konusu olamaz. Her kesimden vatandaşımızın meşru hak ve taleplerine en geniş çerçevede cevap vermeye devam edeceğiz. Şiddeti dışlamak ve demokratik siyasi araçları benimsemek şartıyla, toplumsal taleplerin en geniş şekilde karşılanması temel amacımızdır" diye konuştu.

Davutoğlu, güvenlik olmadan özgürlüğün elde edilemeyeceğini, özgürlük olmadan da güvenliğin sağlanamayacağını bildiklerine değinerek, şunları söyledi:

"Ülkemizin birlik ve beraberliğini korumak başlıca hedefimizdir. Bu kararlılığımızın temel göstergesi, Türkiye'nin sivil, medeni, insan onurunu öne çıkaran yeni bir anayasaya kavuşturulmasıdır. Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı açıktır. Türkiye, bir darbe anayasasıyla geçirdiği 34 yılın ayıbını gidermek zorundadır. İnşallah Türkiye hak ettiği anayasaya bu dönemde kavuşacaktır. İdeoloji dayatmayan, insan onurunu temel değer kabul eden, vatandaşı önceleyen, evrensel demokratik normlara dayalı bir anayasayı milletimize ve gelecek nesillere kazandıracağız. Meclis'teki hiçbir siyasi parti, bu sorumluluktan kaçamaz, kaçmamalıdır.

Siyaset karşılıklı konuşmaya, müzakereye dayalı bir uğraştır, siyaset kurumu bu noktada üstüne düşen iyi niyetli, yapıcı tavrı gösterebilmelidir. Biz bu ülkeye, bu millete, onun sağduyusuna ve birikimine inanıyor ve güveniyoruz. Türkiye'nin meselelerinin demokratik meşru siyaset içinde aşılabileceğinden en ufak bir şüphe duymuyoruz. İnşallah özgürlükçü, adil ve Türkiye'ye yakışan bir anayasayla, geçen 14 yılın çok değerli demokratik kazanımlarını da taçlandırmış olacağız."

2016 bütçesi

Başbakan Davutoğlu, şubat ayının hem hükümet hem de Meclis gündemi açısından en önemli faaliyetlerinden birinin de 2016 bütçesinin Genel Kurul'da görüşülmeye başlanması olduğunun altını çizerek, "Bu vesileyle 2016 yılı merkezi yönetim bütçemizin şimdiden ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Hükümetin, daha önceki bütçelerinde olduğu gibi 2016 bütçesinde de yine disiplinli ve tutarlı anlayışını sürdürdüğüne dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Yine insanı odağına alan, vatandaşı merkeze alan ve sadece bir yılı değil, önümüzdeki on yılları hesaba katan doğru ve tutarlı bir bütçe hazırladık. Yine kaynakları en iyi şekilde kullanan, her kuruşun hesabını ince ince yapan bir bütçe ortaya koyduk. Geçtiğimiz 14 yıl boyunca ülkemizin kaynaklarını ve imkanlarını büyüttük ve bunları en etkin şekilde milletimizin hizmetine sunduk. Milletin kaynaklarını yine milletin istifadesine sunduk."

"2016 bütçemiz, 2002 bütçemizin neredeyse 5 misline yakın büyüklüktedir"

Davutoğlu, 2016 bütçesine dair rakamların mali disiplinin düzeldiğini ve devlet imkanlarının büyüdüğünü açık bir şekilde gösterdiğine vurgu yaparak, "2002 yılında yüzde 11'in üzerinde devraldığımız bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının 2016 yılında yüzde 1,3 seviyesinde olmasını öngörüyoruz. 2002 yılında 119,6 milyar olan merkezi yönetim bütçe giderlerinin 2016 yılında 570,5 milyar Türk Lirası olmasını öngörüyoruz. Aradaki fark neredeyse 5 misline yakın. Benzer şekilde 2002 yılında 79,4 milyar Türk Lirası olan bütçe gelirlerinin, 2016 yılında 540,8 milyar Türk Lirası olmasını planlıyoruz. 2016 bütçemiz, 2002 bütçemizin neredeyse 5 misline yakın tam 4,7 katı büyüklüktedir" dedi.

Artık daha geniş imkanları olan, bu imkanları etkin kullanan, mali disiplini sağlam bir yönetim olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "14 yıl içinde sadece bütçeyi büyütmekle kalmadık, bütçeyi çok daha doğru ve etkin kullanacak adımları da attık. 2016 yılı bütçesi büyümeyi, istihdamı, yatırımı ve daha fazla tasarrufu destekleyen, mali disiplini gözeten; reformist iktidarımızın inşa ettiği güven ve istikrarı koruyacak bir bütçedir. 2016 yılı bütçesinde tarımı, sosyal güvenlik sistemini, Ar-Ge çalışmalarını, tasarrufları desteklemeyi sürdürüyoruz. Eğitim, sağlık ve altyapı yatırımlarını önceleyen, vatandaşlarımızın refahını artırmayı hedefleyen ve sosyal yönü güçlü bir bütçedir. Bundan önceki tüm bütçelerimiz gibi, 2016 bütçesi de insanı ön plana alan, tutarlı ve disiplinli bir bütçedir" değerlendirmesini yaptı.

"Yine eğitime öncelik veriyoruz"

Başbakan Davutoğlu, 2016 bütçesinde insan kaynağının en önemli sermayeleri olduğu bilinciyle yine eğitime öncelik verdiklerini aktararak, şu ifadeleri kullandı:

"En büyük payı yine genç kuşaklarımıza, yani eğitime ayırıyoruz. 2002'de 11,3 milyar Türk Lirası olan eğitim bütçesini, 2016'da 109,3 milyar Türk Lirasına çıkartıyoruz, neredeyse 10 misli. Böylece eğitime ayrılan kaynağın bütçe giderleri içerisindeki payı 2002 yılında yüzde 9,4'ten, 2016 yılında yüzde 19,2'ye ulaşıyor, yani eğitimin bütçe içindeki payı iki katına yükselmiş durumda. Şu hususa da dikkatinizi çekiyorum, 2002 yılında toplam bütçe büyüklüğü 119,6 milyar lira iken, bu sene sadece eğitim bütçemiz için ayırdığımız kaynak 109,3 milyar lira.

2016'da sağlık harcamalarına ayrılan payı da tıpkı eğitimde olduğu gibi artırmaya devam ediyoruz. Kamu sağlık harcamalarına ayrılan kaynağı 95 milyar Türk Lirası ile 2015 yılına göre yüzde 18 oranında artırıyoruz. Sadece bu iki sahaya, eğitim ve sağlığa 204,3 milyar Türk Lirası ayırdık. Böylece eğitim ve sağlığın bütçe içindeki payını yüzde 36 seviyesine yükselttik. Bugün Türkiye, bütçesinin 3'te 1'inden fazlasını sadece eğitime ve sağlığa ayırabilen güçlü bir ülkedir."

"Sosyal yardım programlarını çeşitlendirdik"

Davutoğlu, iktidara geldikleri günden bu yana sosyal yardımlar alanında reform olarak nitelendirebilecekleri birçok yeni uygulamayı hayata geçirdiklerini, sosyal yardım programlarını çeşitlendirdiklerini anlatarak, "Sosyal yardımlar alanında yaptığımız çalışmalarla sosyal yardıma ve korunmaya ihtiyacı olan kesimlerimize yardım ve hizmetler sunduk. Kimsesiz çocuklarımızın koruyucu, önleyici, eğitici hizmetlere ve aile sıcaklığını hissettirecek ortamlara kavuşmasını hedefledik. Kurduğumuz, geliştirdiğimiz sevgi evleri bunların en güzel örneği" değerlendirmesinde bulundu.

Bingöl'de bir sevgi evine yaptığı ziyareti anımsatan Davutoğlu, "Olağanüstü güzel şartlarda, çok şefkatli annelerin elinde çocuklarımız aile ortamında büyüyorlar. Onlarla orada oturduk, sohbet ettik, Erkan'la satranç maçı yaptık, maşallah. Hem oradaki ortam hem çocuklarımızın yüzündeki tebessüm hem de okullarındaki başarı beni çok derinden mutlu etti, etkiledi. Erkan'ın da satranç bilgisini buradan bir kez daha tebrik ediyorum" diye konuştu.

"Gençlerimizin barikat arkalarında, dağlarda heba edilmelerini istemiyoruz"

Davutoğlu, çocukların hep böyle güzel şartlarda yetişmesini istediklerinin altını çizerek, "Biz gençlerimizi kampuslerde, kütüphanelerde, satranç tahtası başlarında, kayak tesislerinde görmek istiyoruz, spor tesislerinde görmek istiyoruz, barikat arkalarında, dağlarda heba edilmelerini istemiyoruz. Bütün vatandaşlarımıza bir kez daha özellikle çocuklarımıza sahip çıkma çağrısında bulunuyorum. Çocuklarımıza, gençlerimize sahip çıkmak, ülkemizin geleceğine sahip çıkmaktır. Bütün çocuklarımız bilsinler ki her birini birer anne, birer baba gibi seviyoruz ve her birinin geleceğini kendi evlatlarımızın geleceğinden ayırt etmiyoruz. Nice güzel günlerde hep çocuklarımızla birlikte olacağız" ifadesini kullandı.

2016 yılı bütçesinin bu yılın bütçesi olmanın yanı sıra 2023'ün, 2071'in temellerini atan, Türkiye'nin gelecekteki on yıllarını hesaba katan bir bütçe olduğunu aktaran Davutoğlu, Allah'ın izniyle, bundan önceki bütçelerimizde emanete nasıl sonuna kadar riayet etmişsek, bu 14. bütçemizde de aynı dirayeti göstereceğiz" diye konuştu.

"İktidarlarımız döneminde asgari ücreti yüzde 606 oranında artırdık"

Hükümet olarak Türkiye'nin gelişiminden bütün kesimlerin yararlanmasını ve herkesin eşit oranda istifade etmesini temin etmek için de büyük bir hassasiyet gösterdiklerini anlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"İktidarlarımız döneminde asgari ücreti yüzde 606 oranında artırdık ve 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren net bin 300 Türk Lirası olarak belirledik. Böylece asgari ücretin 2002'den bu yana reel olarak yüzde 126,3 oranında artmasını sağladık. Dikkat ediniz, enflasyondan arındırılmış haliyle yüzde 126,3 arttı. Diğer bir ifadeyle, asgari ücretle çalışan bir kişinin alım gücü 14 yılda 2,26 katına ulaştı. Biz refahı tabana yaymak derken işte tam da bunu kastediyoruz. Bu kazanımları memur maaşlarında da görüyoruz. Aynı dönemde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşını yüzde 503,5 artırarak 2 bin 365 Türk Lirasına yükselttik. Böylece en düşük memur maaşlarında reel olarak yüzde 93,5 artış sağladık. Aile yardımı ödeneği dahil ortalama memur maaşını ise yüzde 389,3 artırarak 2 bin 828 Türk Lirasına yükselttik, reel olarak yüzde 56,9 artırdık."

"Emeklilerimizi de ihmal etmedik"

Davutoğlu, emeklileri de ihmal etmediklerini belirterek, "AK Parti iktidarının ilk yılında, emeklilerimizi enflasyona ezdirmemek amacıyla aylıklarına 75 lira ile 100 lira arası seyyanen zam yaparak göreve başlamıştık. Son olarak 2015 Temmuz ayında SSK ve BAĞKUR emeklilerimize 1000 liranın altında aylık alanlara 100 lira, 1000 liranın üstünde aylık alanlara da 1100 lirayı geçmeyecek şekilde seyyanen zam yaptık. 2016 yılında ise ayrıca SSK ve BAĞKUR emeklilerinin tamamına 100 lira seyyanen zam yaptık. Bu artışla birlikte, 2002 yılında 257 lira olan en düşük SSK işçi emekli aylığını yüzde 402,6 artırarak 2016 yılında 1292 liraya yükselttik, reel olarak yüzde 61,1 artırdık" diye konuştu.

Hükümet olarak toplumun bütün kesimlerini dengeli biçimde kalkındıracak bir program çerçevesinde hareket ettiklerine işaret eden Davutoğlu, "64. Hükümetin kurulmasından bu yana geçen sadece 3 aylık zaman içinde gerçekleştirdiğimiz icraatlar da bunun bariz bir göstergesidir" ifadesini kullandı.

"Son 3 ayda yapılanlar"

Davutoğlu, 3 aylık zaman diliminde yapılanları şöyle anlattı:

"Başta asgari ücret olmak üzere memurlarımızın, SSK ve BAĞKUR'lu vatandaşlarımızın ve emeklilerimizin maaşlarındaki artışları zaten az önce ifade ettim. Buna ilave olarak, birçok farklı kesimi rahatlatacak tedbirler aldık. 30 bin öğretmenimizin atanmasını gerçekleştirdik. Esnafımıza 30 bin Türk Lirası faizsiz kredi veriyoruz. KOBİ'ler için kefalet limiti yükseltilmesi ve vadelerin artırılmasını sağladık. Çiftçimize yemde ve gübrede KDV'yi kaldırdık. Muhtarlarımızın maaşlarını asgari ücrete endeksleyerek 1300 Türk Lirasına yükselttik. Gençlere 50 bin Türk Lirası karşılıksız nakdi destek veriyoruz. Yine gençlerimize 100 bin Türk Lirası kredi desteği verdik ve krediye yüzde 85 kefalet imkanı getirdik. İş kuran gençlerimize 3 yıl gelir vergisi muafiyeti getirdik. Ayrıca ilk kez işe giren gençlerimizin ücretini 1 yıl boyunca biz ödeyeceğiz.

Artık lise ya da üniversiteden mezun olan gençlerimizin genel sağlık sigortası giderlerini 2 yıl boyunca biz karşılayacağız, hem de gelir testi yapılmadan bunları karşılayacağız. Öğrencilerimizin pasaport harçlarını kaldırdık. Lisans öğrencilerinin bursunu 400 liraya yükselttik. Bir kez daha bir akademisyen, bir hoca olarak öğrencilerimize eğitimlerinde başarılar diliyorum ve bütün bu hizmetleri, bütün bu katkıları onların geleceği için yaptığımızı vurgulamak istiyorum.

Yine askeri öğrenci harçlıklarını 400 Türk Lira, er-erbaş harçlıklarını 100 liraya çıkardık. Astsubay emeklilerinin intibak sorununu çözdük. Dövizle askerlik bedelini 1000 avroya düşürdük. Polis ve uzman erbaşların 2200 olan ek göstergelerini 3000'e yükselttik ve emniyet hizmet tazminatlarını yüzde 25 artırdık.

Çalışan kadınlarımızın doğuma ilişkin izin ve haklarını güçlendiriyoruz; yasal altyapımız hazır. Bundan sonra doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçirdiğiniz süreler memuriyet kıdeminde değerlendirilecek. Doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı ile çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkını da tanıdık. Bunlar çok güzel gelişmeler ama, çok daha güzellerini inşallah hep birlikte yaşayacağız, çünkü biz bu milletin çok daha iyisine, çok daha güzeline layık olduğunu biliyoruz."

Turizm Eylem Planı

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin her alanda topyekun büyümesi ve kalkınması adına bütün sektörleri rahatlatacak tedbirler de aldıklarını anlatarak, "Bu doğrultuda şubat ayı içinde turizm sektörümüze güzel haberler verdik ve Turizm Eylem Planımızı açıkladık. Hükümet olarak turizm sektörünün bu yaşanan olumsuzluklardan zarar görmemesi için büyük gayret gösteriyoruz" diye konuştu.

Turizm Eylem Planı doğrultusunda turizm sektörüne doğrudan 255 milyon Türk Lirası tutarında hibe desteği sağladıklarını, ayrıca sektörün 288 milyon Türk Liralık ödemelerini de erteleyerek 3 yıla yayılmış şekilde ödeme kolaylığı getirdiklerini ifade eden Davutoğlu, "Hızlıca hayata geçirilecek bu eylem planı, inanıyorum ki turizm sektörümüzün başarılı bir sezon geçirmesine katkılar sağlayacaktır" dedi.

Davutoğlu, "Şundan emin olunuz ki Türkiye doğru bir yolda adım adım hedeflerine ilerliyor. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz ama bu sıkıntıları aşacak güce, tecrübeye ve özgüvene sahibiz. Milletin sesi olarak, millet iradesinin temsilcisi olarak ülkemizi emin adımlarla geleceğe taşımak üzere gece-gündüz çalışıyoruz; sizler buna şahitsiniz. Allah bizi sizlere mahcup etmesin, Türkiye'nin yolunu açık etsin, önümüzü, günümüzü, geleceğimizi aydınlık eylesin. Allah'a emanet olun" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

(Bitti)

Davutoğlu: \'Şartlar Ne Olursa Olsun Demokratikleşme İrademizden Taviz Vermemiz Söz Konusu Olamaz\'
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Davutoğlu: 'Şartlar Ne Olursa Olsun Demokratikleşme İrademizden Taviz Vermemiz Söz Konusu Olamaz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement