Delikli Kumbaraya Para Lazım! - Son Dakika
Güncel

Delikli Kumbaraya Para Lazım!

Delikli Kumbaraya Para Lazım!

Yaklaşık 17 yıldır temeli atılan ama bir türlü bitmeyen Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin bitmesi için 67 milyon liraya ihtiyaç var.

10.09.2014 11:25  Güncelleme: 14:41

Yapımı yılan hikayesine dönen, birkaç rektör gören ama bir türlü bitmeyen Harran Üniversitesi'nin kaba inşaatında son aşamaya gelindi.

Kaba inşaatı büyük oranda biten iç onarım ve montaj işlerinin devam ettiği hastaneyi gazetecilerle birlikte gelen Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Mutlu, hastanenin 2015 şubat ayında bitmesi için ek bütçeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Mutlu, "Görevi devraldığımız 2007'den bu yana temelleri atılmış olan binaları, mühendislik, ziraat, tıp fakültesinin eğitim binasını bitirdik. Ancak 96'dan beri temeli atılan hastane bütçe bulunamadığından hep ertelendi, tamamlanamadı. 2007'den sonra inşaata yeniden başladık. Bu sefer proje tadilatlarına geçtik. Yani koğuş sisteminden tek kişilik odalara geçtik. Isı sistemimiz tamamen doğalgaz oldu. Bunları yetiştirme adına 2013'te son projelerini yapıp ihaleye çıkmıştık. Bugün gördüğünüz gibi önümüzdeki yıl bize ek kaynaklar verildiği takdirde ihale bedeli içerisinde şubat ayında hastanenin tümünün biteceğini söyleyebilirim. Ancak inşaat kadar önemli bir şeyde makine ve teçhizattır. Başta Başbakanlığımıza, Kalkınma Bakanlığımıza, Maliye Bakanlığına ve ben biliyorum ki Şanlıurfa halkı ali cenaptır, cömerttir. Üniversiteye de inşallah destekleri valimizle, belediye başkanlarımızla neler yapılabilir onları detaylandıracağız" dedi.

'EK ÖDENEĞE İHTİYAÇ VAR'

"Bölgenin en büyük tıp fakültesinin inşaatını bitirmek üzereyiz" diyen Mutlu, "600 yataklı bir hastane, nereden baksanız 200-250 yatak yoğun bakım, 23 tane ameliyathanesi olan, 118 bin kapalı metrekare alanı olan, zemin artı dört katlı olan bir hastane Ek ödeneğe ihtiyacımız var. Hastanemiz bize verildiğinde 2015'in Şubat'ında inşaatın teslim edilmesi söz konusu. Makine ve teçhizatın taşınması, bunun da Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla Maliye ve Kalkınma Bakanlığına ihtiyaçlarımızı listeledik. Bunlar da verildiği taktirde sanırım şubat veya mart başında tam donanımlı bir hastane faaliyete geçer. Tabi bu söylediğim alınacak olan ek bütçelere bağlıdır. Başta Maliye ve Kalkınma Bakanlığı ek bütçe verdiğinde siz de içeriyi gezdiniz çok bir şeyi kalmamış. Bir iki çevre düzenlemesi ve montajla birlikte binayı bize teslim edecekler" diye konuştu.

'HASTANE MODÜLE SİSTEMLE YAPILMAMIŞ'

Kendi döneminde hastanenin bir kere revize edildiğini kaydeden Mutlu, hastanenin bütçesinin yüksek olması ve modüle sistemiyle yapılmamasından bu kadar zaman kaybı yaşandığını belirtti. Mutlu, "Benim dönemimdeki revize sağlık bakanlığıyla görüşüp ruhsat alarak koğuş sisteminden bir veya iki kişilik oda sistemine geçtik. Bunun yanında yangın merdivenleri yoktu. Çelik konsorsiyumdu. Bunlar yasaklanmıştı. Hepsini yeniden yaptık. İçerde değişiklikler yapılırken kapı genişliklerini tekrar değiştirdik. Bunlar hepsi zaman kaybı. Tabi en büyük zaman kaybı da ekonomik krizler, ikincisi buranın bitmesini güç gören rektör arkadaşlarımız bunu öteledi. Çünkü bitmeyecek bir inşaat. Bir de ihale yasaları. Bu hastanenin bitirilmesi için ödenek istediğimizde 2008'den bu yana ödeneğin çok yüklü olduğunu görünce vazgeçiyordu. Bir de bu hastane modüle sistemle yapılmamış. Ameliyathane bittiğinde yatak da bitmiş olması lazım. Poliklinik de bitmiş olması lazım. Birçok hastanede bunları modüle olarak yapıyorlar" diye ifade etti.

'İNŞAAT İÇİN 37 MİLYONA İHTİYAÇ VAR'

Mutlu şunları kaydetti: "Şu anda inşaatın bitmesi için 37 milyona ihtiyacımız var. Ben yine söyleyeyim. 20 milyon bir katkı aldık. Onu da işleme koyduk. Zaten haziran ayı itibariyle de ayrılan bütçeyi bitirmiştik. Ondan sonra geçen ay bize ek bütçe verdiler. İhale bedeli olan 37 milyonu tamamladığımızda inşaatımız bitmiş olacak. Ama bunun içerisinde nereden bakarsanız bakın 30 milyonluk da yatak, cihaz ki, bu en büyük ihtiyacımız. Şu andaki hastanemiz 250 yatak kapasiteli bir hastane. Onun cihazlarının bir kısmı buraya gelemeyecek. Dolayısıyla makine ve teçhizat için de bir bütçeye ihtiyacımız var. Bunu da hem Maliye Bakanlığı'na hem Kalkınma Bakanlığı'na, hem devlet planlama teşkilatına yazmış bulunmaktayız."

50 SÖZÜ VERİLDİ 20 AKTARILDI

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar'ın twitter hesabından duyurduğu Harran Üniversitesi'ndeki hastane için 50 milyon TL ödenek ayrıldığı şeklindeki haberlere de değinen Mutlu, "Mahmut Bey'e teşekkür ediyorum. Onunla birlikte gittik Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'ne. Şu anda 20 milyon aktarıldı. 50 milyon sözü verildi. 50 milyon verildiğinde bunları bitireceğiz" dedi.

16.06.1996 yılında temeli atılan ve 2 milyon 683 bin 350 TL'ye ihale bedeli sunulan Üniversite Hastanesi'ne bugüne kadar yaklaşık toplam 110 milyon TL harcandı. Önce peyder pey 15 milyon TL alındı. Sonra bu para yetmedi 10 milyon TL daha geldi. Yine bu da yetmeyecek dendi, 85 milyon TL daha istendi. Şimdi de toplam 67 milyon TL'ye ihtiyaç var. Ancak bu para gelirse 2015 yılında hastane tamamlanabilir.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Delikli Kumbaraya Para Lazım! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement