Deniz ve Havuzda Kulak Sağlığına Dikkat - Son Dakika
Güncel

Deniz ve Havuzda Kulak Sağlığına Dikkat

Deniz ve Havuzda Kulak Sağlığına Dikkat

Medicana Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr.Özgür Kemal, yeteri kadar hijyenik olmayan havuz sularının kulakta enfeksiyona neden olabileceği uyarısında bulundu.

06.06.2012 13:15

Medicana Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Özgür Kemal, yeteri kadar hijyenik olmayan havuz sularının kulakta enfeksiyona neden olabileceği uyarısında bulundu.

Medicana Samsun Hastanesi KBB Hastalıkları uzmanlarından Opr. Dr. Özgür Kemal, dış kulak yolu enfeksiyonları konusunda bilgi verdi. Otitis eksterna adı verilen dış kulak yolu derisi iltihabının sıklıkla orta kulak iltihabı ile karıştırılsa da her iki hastalığını birbirinden farklı seyir gösterdiğini belirten Kemal, son derece ağrılı bir hastalık olan otitis eksternanın görülme sıklığının deniz ve havuz mevsiminin açıldığı şu günlerde arttığını söyledi. Opr. Dr. Özgür Kemal, "Birinci sebep kulağın koruyucu fonksiyonunun bozulmasıdır. Dış kulak yolunda normalde halk arasında kulak kiri adı verilen, dış kulak yolundaki bezelerden salgılanan sekresyonlar bulunmaktadır. Bu sekresyonlar kulağın mikrobik ajanlardan korunması için bariyer oluşturmaktadır. Bu bariyer sık sık duş alma, havuz ve denize girilmesi sonucunda özelliğini yitirir ve kulak mikrobik etkenlere duyarlı ve açık hale gelir. İkinci sebep ise kulağa direkt olarak mikrobik ajanların bulaştırılmasıdır. Kulağın sert cisimlerle kaşınması dış kulak cildinde küçük sıyrılmalara yol açmakta ve bu yolla mikrobik etkenler kulağın iltihaplanmasına yol açabilmektedir. Kulağa mikrobik ajanların bulaştırılmasının bir diğer yolu ise kirli sulara uzun süre maruziyettir. Bu da sıklıkla yeteri kadar hijyenik olmayan havuz sularına maruziyetle olmaktadır" dedi.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

İlk olarak kulakta kaşıntı ile başlayan hastalığın hızla ilerleyerek, saatler içinde kulakta çok şiddetli ağrı, akıntı ve şişlikle kendini belli ettiğini belirten Kemal, "Kulak deliğinin ön tarafındaki kıkırdak çıkıntıya bastırmakla şiddetli ağrı oluşması tipiktir. Hastalar ağrılarından dolayı ağızlarını açmakta ve yiyecekleri çiğnemekte güçlük çekebilirler. Birçok hasta mevcut ağrılarının hayatlarında yaşadıkları en şiddetli ağrı olduğundan yakınırlar. Hastaların büyük bir kısmının kulağında iltihaplı bir akıntı görülür" diye konuştu.

Söz konusu şikayetlerin görülmesi halinde hemen bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerektiğine işaret eden Opr. Dr. Kemal, şu bilgileri verdi:

"Hastalığın durumuna göre doktorunuz kulak damlaları, haplar ve bazen kremlerden oluşan tedavi planını hazırlayacaktır. Beraberinde kulak içinde biriken iltihabi akıntıları temizleyecektir. Hastaların iyileşme döneminde kulağına su kaçırmaması, havuz ve denizden uzak kalması önerilmektedir. Kulağın kulak pamukları, parmak vs. ile karıştırılmasından şiddetle kaçınılmalıdır. Kulağınızı ne sebeple olursa olsun kaşımayın. Eğer kulağınız kaşınırsa doktorunuza danışınız. Kulak kirini (mumunu) temizlemeye çalışmayın. Eğer, kirden dolayı işitmenizin etkilendiğini düşünüyorsanız doktorunuza danışınız. Bütün bu önlemlere rağmen sık sık tekrarlayan kulak enfeksiyonunuz varsa altta yatan cilt hastalıklarını ekarte etmek üzere doktorunuza başvurun."

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Deniz ve Havuzda Kulak Sağlığına Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement