Deprem Sempozyumunda Koltuklar Boş Kaldı - Son Dakika
Güncel

Deprem Sempozyumunda Koltuklar Boş Kaldı

17 Ağustos Marmara Depremi’nin 16. yıldönümünde İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen “Afetlerde Kurumlar Arası Koordinasyon” konulu sempozyum ilgi görmedi.

17.08.2015 12:41

17 Ağustos Marmara Depremi'nin 16. yıldönümünde İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen "Afetlerde Kurumlar Arası Koordinasyon" konulu sempozyum ilgi görmedi. Sempozyumda koltukların boş kaldığı görüldü.

İstanbul Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve İstanbul Üniversitesi tarafından "Afetlerde Kurumlar Arası Koordinasyon" konulu sempozyum düzenlendi. İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyuma katılımın oldukça az olduğu gözlendi. Katılımın az olması konuşmacıların yaptığı konuşmalara da yansıdı. Özellikle sempozyumun ev sahiplerinden olan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak konuşmasında katılımın az olmasına sitem etti. Albayrak, "Biz depremler üzerine çok çalışması gereken bir milletiz" diyerek, "Bulunduğumuz tarihi kesitsel olarak incelediğimizde aynı şiddetteki bir depremden Türkiye olarak biz daha fazla etkileniyoruz. Bu depreme olan hazırlıklarımızın çok eksikliğinden mi kaynaklanıyor, yapısal olmayan zararları önemsemediğimizden mi kaynaklanıyor? ya da bu tür toplantılara çok az sayıda katılım olmasından mı kaynaklanıyor? Bunların hepsi bir bütündür. Biz öyle bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

Deprem açısından güvenli bir şekilde yenilen 142 sağlık tesisi olduğunu belirten Albayrak, "Yenileme süreci çok ciddi anlamada devam ediyor. Birçok büyük hastanenin depremsellik açısından inşaatları devam ediyor. Biz bunu aynı zamanda bir fırsat olarak bildik. Binaları depremsellik açısından yenilerken güçlendirirken aynı zamanda da çağdaş modern tek ya da iki kişilik hasta odalarının bulunduğu fiziki mekanlara da sahip olmuş oluyoruz. Bu bizim için çok önemlidir" dedi.

Albayrak, insanların depreme karşı bilinçlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek, "Çocuğumuz okulda iken depremle ilgili ne yapacağını bilmelidir. Annelerimiz evdeyken, babalarımız işteyken depreme karşı ne yapacağını bilmelidir. Toplumun her kesiminde bu bilinçlenmeyi ve şuuru oluşturmak gerekir" diye konuştu.

"Depremlerde bizi biden başka kimse kurtaramayacak" diyen Türkiye Acil Tıp Derneği Eşbaşkanı ve İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Niyazi Özüçelik ise "Sivil savunmadaki arkadaşların sayıları 100 civarındadır. Onlar kimi kurtaracak kime yetişecek. Dolayısıyla bizim kendimizi kurtarma birimlerimizi çok iyi şekilde oluşturmamız gerekiyor. Türkiye'deki her ili kurtarma şansımız var ama İstanbul'da tekrarda yapılanmayı gözden geçirmemiz gerekiyor. Biz hastane bazında akıllı binalar yapıyoruz ama müttehit bazında binaları kullanmak çok önemlidir. Binalarda yangın merdivenlerinin önünde temizlik malzemeleri konuyor. Yangın merdivenin kapısı kilitleniyor. Yangın bacalarının izolasyonu çok eksik yapılıyor. Asma tavanlarımız var güzelde gözüküyor ama yangın konusunda gerekli önlemler alınmıyor. Maalesef yeni binalarımızda da bu sorunlar devam ediyor" dedi.

Özüçelik, eski hastanelerin yeni teknolojiye uyumunun zor olduğunu belirterek, "Binalarda uyumsuzluk varsa bu risk demektir. Bina eskiyse ayrı bir risk oluşturuyor. Afetler bir kurumunun tek başına başa çıkamayacağı büyük olaylardır. Onun için koordinasyon ve takım oyunu bu noktada çok önemlidir. O yüzden kurumlar arası iş birliği geliştirilmelidir" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Deprem Sempozyumunda Koltuklar Boş Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement