Depremde Yaşam Kaybını Önleyecek Buluş - Son Dakika
Güncel

Depremde Yaşam Kaybını Önleyecek Buluş

Depremde Yaşam Kaybını Önleyecek Buluş

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öncü ve araştırma ekibi, geliştirdikleri cihaz prototipiyle doğal afetlerde hayatkurtarma hedefine doğru önemli adımlar atıyor.

05.03.2013 12:29

Kablosuz YaşamSinyallerini Monitör Eden Cihaz projesi sayesinde deprem sonrası kurtarma çabalarının en verimli şekilde gerçekleşmesini amaçlayan Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği'nden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öncü ve araştırma ekibi, geliştirdikleri cihaz prototipiyle doğal afetlerde hayatkurtarma hedefine doğru önemli adımlar atıyor.

"Depremde göçükaltında mahsur kalanları en kısa zamanda nasıl kurtarabiliriz?" sorusuna yanıtbulmak amacıyla yola çıkan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Ahmet Öncü vearaştırma ekibi, duvarlardan geçebilen mikrodalga radarla yaşam sinyallerinitespit eden cihaz prototipiyle afetlerde hayat kurtarma hedefine doğru ciddiadımlar atıyor.

Temel ibiyolojik verileri algılayıp yaşam sinyallerini tespit etmek olan proje, ilk bakışta kolay anlaşılabilir ama uygulanmasının uluslararası mühendislik platformlarında da zor olduğu teknik bir alanda ilerliyor. Saniyede milyonlarca radyo dalgasının gönderilerek göğüs kafesinin iniş-kalkışının ve kalp ritminin algılanmasıyla,belirli uzaklıkta kapalı alanda katı objelerin arkasında yaşam olduğunu tespit edebilen cihaz, çalışma prensibiyle de arama-kurtarma çalışmaları haricinde birçok alanda kullanılacak gibi gözüküyor.

Amaç mevcut arama kurtarm afaaliyetlerinin verimini artırmak

Benzerlerinin yurtdışında İsrail, Çin, Japonya, Amerika, Almanya gibi ülkelerde astronomik fiyatlarda satılmakta olan kablosuz yaşam sinyallerini algılayan cihazların,bedellerine rağmen yeterince verim sağlayamayacak seviyede olduklarını belirten Ahmet Öncü, tamamen üniversite bünyesinde gerçekleştirilen bu projeyle afetlerdeki kayıpları asgari seviyeye getirmek istediklerini ifade ediyor. Kalp ritminin ve göğüs kafesinin solunumda gerçekleştirdiği hareketleri, özel bir frekansta yayılan radyo dalgalarının yansımasıyla algılayan icat, canlıları tespit etmekte pratik bir yöntem sunuyor. Mevcut arama-kurtarma çalışmalarında en verimli sonuç köpekler sayesinde alınabilirken; etrafta uçuşan tozların burunlarını kurutması sebebiyle köpek destekli çalışmalardan en fazla bir-iki saatlik verim alınabiliyor. Başlangıç aşamasında olan cihazın ise, şu anki haliyle sürekli çalışarak 30 santimetre kalınlığındaki duvarın arkasındaki yaşam sinyallerini algılayabildiğini belirten öğretim görevlileri, zamanla algılama mesafesinin her türlü enkaz derinliği için ayarlanabilecek seviyeye gelmesi amacıyla hummalı bir çalışma içinde.

Yrd .Doç.Dr. Öncü, teknik çalışmalarının yanında KOSGEB desteğiyle kurdukları ve kadrosu Boğaziçi Üniversitesi mezunu genç mühendislerden oluşan MİLTEK şirketinde,üzerinde çalıştıkları Kablosuz Yaşam Sinyallerini Monitör Eden Cihaz projesinin üretim doğrultusunda Ar-Ge çalışmalarını da yönetiyor. Teknik sistemin oturmasının ardından cihazın kullanımının sayısız alanda genişletilebileceğine vurgu yapan Öncü, özellikle de elektrot takılamayan ileri derecede yanık hastalarının biyolojik işaretlerini kablosuz olarak gözlemlenebileceğine vurgu yapıyor.

1979 tarihinde İstanbul'da doğan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öncü, lisans derecesini Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Fizik alanında çift anadal programında tamamladı ve bitirme projesiyle birincilik alarak ODTÜ Üstün Başarı ödülü kazandı. Yüksek lisans derecesini Almanya Münih Teknik Üniversitesi'nde Mikrodalga Mühendisliği alanında aldıktan sonra araştırmalarına daha faal devam edebilmek için gittiği Tokyo Üniversitesi'nden 2008 yılında doktorasını vererek mezun oldu. 2010 yılına kadar Japonya Hiroshima Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışan Öncü, 2010 Nisan ayından beri Boğaziçi Üniversitesi'nde Yrd. Doç. Dr. olarak akademik hayatına devam etmekte.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Depremde Yaşam Kaybını Önleyecek Buluş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement