Bir taraftan isteğe bağlı/zorunlu göçler sonucu kent yaşamına ayak uyduramayan ailelerde yaşanan sorunlar devam ederken, diğer taraftan da değişen veya değiştirilen aile değerleri sonucunda özellikle yeni evli çiftlerde yeni sorunların baş gösterdiğini kaydeden Rektör Yardımcısı ve Sosyolog Prof. Dr. Sabri Eyigün, bunun da boşanmayla sonuçlandığını belirtti.
Ayrıca bölgede yaşanan şiddet sarmalının ve buna bağlı oluşan ileri düzeydeki işsizlik oranlarının da aileyi ciddi boyutta sarstığına dikkat çeken Eyigün, bu sosyal felakete karşı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının "zorunlu aile danışmanlığı, "Boşanma Süreci Danışmanlığı" ve aile eğitimleri" gibi uygulamaları devreye soktuğunu ifade etti.
Dicle Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi bünyesinde verilecek olan "Zorunlu Aile Danışmanlığı" sertifika programı çerçevesinde aile danışmanları yetiştirileceğini söyleyen Eyigün, Aile hayatını güçlendirmeye ve korumaya yönelik olarak düşünülen bu uygulamanın yakın bir zamanda meyvesini göstereceğini açıkladı.
Sorunlu Evlilikler Aile Danışmanlarının Vereceği Hizmetle Kurtarılabilir!
Eyigün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü boşanma oranlarına bakıldığında, boşanmaların %40'ı gibi büyük bir oranın evliliğin ilk beş yılında ve geçimsizlik nedeniyle gerekçekleştiğini görmekteyiz. Bu da bize, çiftlerin ilk yıl içerisinde birbirlerini tanıyamamaktan ve evliliğin getirdiği sıkıntılarla başa çıkamamaktan kaynaklanan sorunlar yaşadığını göstermektedir. Bu evlilikler kurtarılabilir. Bunun içinde çiftlerin profesyonel danışmanlardan hizmet alması gerekir."
Türkiye'de Geçen Yıl 120 bin çift boşandı
"TÜİK'in verilerine göre geçtiğimiz yıl ülkemizde 120 bin çift boşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Sabri Eyigün, "Bölgemizde evlilik ve aile kumruna verilen değer, önemini hala korumakla beraber yaşanan sosyal çalkantılardan burası da maalesef nasibini almıştır" dedi.
Sınırlı Sayıda Kayıt Alınacak
Aile ile Adalet Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü "zorunlu aile danışmanlığı" uygulamasına işlerlik kazandırmak ve istihdama destek vermek için Dicle Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi olarak Ocak ayı içerisinde sertifika programı açtıklarını belirten Eyigün, program özelliğinden dolayı örgün eğitim ve uzaktan eğitim şeklinde yürütülecek olan eğitimler için sınırlı sayıda kayıt alınacağını ifade etti.
Programın, ailenin yaşadığı sorunların çözümünün yanı sıra aile bireylerinin birbirlerini daha iyi anlamalarını, belirgin ve esnek sınırlar çizebilmelerini sağlamayı kolaylaştıracak yeni beceriler kazandırma amacı taşıdığının altını çizen Eyigün, ülkemizin değişik illerinde aile danışmanlığı merkezlerinde ve özel kurumların da ihtiyaç duyulan "aile danışmanı" yetiştirmek olduğunu belirtti.
Programa 4 Yıllık Lisans Mezunları Başvurabilir
Aile Danışmanlığı sertifika programının 300 saat teorik, 100 saat süpervizyon, 40 saat canlı vaka ve 25 saat araştırma olmak üzere toplam 465 saatten oluşacağını söyleyen Eyigün, programa yönetmelik gereği yalnızca Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanların başvurabileceğini ifade etti.
Son Dakika › Güncel › Dicle Aile Danışmanları Yetiştiriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?