Diyarbakır'da 243. Kayıp Eylemi - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da 243. Kayıp Eylemi

Diyarbakır\'da 243. Kayıp Eylemi

Diyarbakır'da İHD ve kayıp yakınlarının her hafta "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" oturma eyleminin 243.'sü gerçekleştirildi.

05.10.2013 15:37  Güncelleme: 15:56

Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi Koşuyolu Parkında bulunan Yaşam Hakkı Anıtının önünde gerçekleştirilen eylemde üzerinde kayıp isim ve resimlerinin bulunduğu dev pankart açıldı ve kayıpların resimleri ellerde taşındı.

Eyleme, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Alataş, İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, İHD Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile kayıp yakınları katıldı.

"BARIŞ ADALETLE GELECEK"

Eylemde konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 18 yıldır süren kayıp yakınları eylemlerinde feryat eden annelerin seslerinin hükumetler tarafından duyulmadığını ileri sürdü.

"Barış adaletle gelecek ve bizim adalet için mücadelemiz devam edecek. Biz ceza adaleti istiyoruz" diyen Türkdoğan, ceza adaletini isterken de kayıpların akıbetini, gömüldüğü mezarların yerlerini istediklerini belirterek, "Siyasal iktidar arşivleri açtığında, devletin o karanlık odalarında bu arşivler açıldığında, ortaya çıkacaklardır. Ve onların sorumlarının adalet önünde hesap vermesini istiyoruz. Ama biz aynı zamanda bir yüzleşme sürecine girilmesini istiyoruz. Bir hakikat komisyonu vasıtası ile bu sürecin ilerletilmesini istiyoruz. Bütün dünyada bunlar yapıldı, Türkiye'de neden hala yapılmıyor?" dedi.

Kayıp eylemlerinin devam edeceğine vurgu yapan Türkdoğan, Türkiye'nin de er ya da geç kayıplar sözleşmesine taraf olacağını, uluslararası yükümlülükleri yerine getireceğini ve bu şekilde adalet mücadelesinin başarıya ulaşacağını söyledi.

"GENÇLERİN HEPSİ TOPRAK ALTINDA ÇÜRÜDÜ"

Türkdoğan'ın ardından konuşan kayıp yakını Emine Ocak ise, 18 senedir Galatasaray meydanında yapılan oturma eylemlerine katıldığını ama mutlu olmadığı söyledi. Eşinin cezaevine konulduğunu, oğlu Hasan Ocak'ın ise kaybedildiğini belirten Ocak "Gençleri alıyorlar, işkencelerden geçiriyorlar. Gençlerin hepsi toprak altında çürüdü. Ben barış istiyorum. Ama Barış için, önce toprak altında kaybedilen gençlerimizin kemiklerini bize versinler. Analar ağlamasın. Ben ancak barış isteyebilirim" dedi.

NAİF DEMİR'İN HİKAYESİ ANLATILDI

Yapılan konuşmaların ardından, 1995 yılında Hakkari'nin Çukurca ilçesinde kaybolan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Naif Demir'in akıbeti sorularak, hikayesi anlatıldı. Kayıp yakınları, 18 yıl önce kaybedilen Demir için 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirmesinin ardından etkinliği sona erdirdi.

Engin ÖZTÜRK

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da 243. Kayıp Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement