ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı tarafından doğal SİT alanlarının derecelerinin değiştirilerek orman ve hazine arazilerinin imara açılmasının önünü açacak plana karşı harekete geçen Muğlalılar, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) adı altında bir araya gelerek mücadele etme kararı aldı.
Aralarında Muğla ile ilçeleri; Bodrum, Milas, Ula, Fethiye, Marmaris, Datça ve Köyceğiz'deki bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcilerininde bulunduğu 75 kişi, geçen 4 Aralık'ta Ula'nın Akyaka Mahallesi'nde bir araya geldi. Toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Doğal SİT alanlarının derecelerinin, koruma düzeylerinin ve kapsadıkları alanların yeniden düzenlenmesi amacıyla başlattığı, 'Doğal SİT Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi'ni görüşüldü. Görüşme ardından oy birliği ile projeye bu haliyle karşı çıkılması kararı aldı. Moderatörlüğünü Avukat Bora Sarıca'nın yaptığı toplantıda, katılımcılar, bu tür planların oluşturulma sürecinden yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının uzak tutulmasının temel sorun olduğunu, sürecin başında verebilecekleri katkıların alınmayarak, benimsenmeyen projelerin zaten uygulama şansının olmadığını belirttiler. Benzer hataların ilerde tekrarlanmaması, yerel halk ve kurumlarının projelerin oluşturulmasında aktif katılımının sağlanması için toplantıda ortak mücadele etmeye kararı alındı.
Toplantıda Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu adına söz alan Rezzan Şebin plan taslağı ile ilgili Bodrum'da pek çok sivil toplum kurluşu ve mimarlar odasıyla birlikte detaylı bir çalışma yürüttüklerini dile getirerek, "Ankara'da konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile de görüşerek düşüncelerimizi onlara aktardık. Şimdi bizler hep birlikte çalışarak haritalarda kazanım kabul edilebilecek olumlu değişiklikleri koruyup, uygun bulunmayan yerlere itiraz edelim" dedi.
"YENİ TEVŞİK YASASI TASARISINDA ÜSTÜ ÖRTÜLÜ SAPTIRMALAR VAR"
Datçalı Mimar Faruk Şahin, eski düzenlemeye göre 2'nci derece SİT alanlarında otel yapmak mümkün değilken yeni düşünülen teşvik yasasına göre 50 dönüm olan araziler için 'kamu yararı' adı altında başvurulduğunda izin alınabildiğini söyledi. Şahin, şöyle konuştu:
"Bunun kimse farkında değil. Özellikle isim değişiklikleriyle üstü kapalı saptırma yapılmış. Bu nedenle hukuk mücadelesine hazır olmalıyız. Bunun için de üç neden var. Birincisi, imar yetkisi kargaşası, ikincisi imar alanlarındaki yükün artacak olması, üçüncü neden ise değişikliğin gerekçelerine ulaşılamaması. Ayrıca yakın zamanda askıya çıkacak taslak için yerelde her ne kadar mücadele sürse de direk Ankara'ya baskı yapılması gerekiyor."
"İTİRAZ MADDELERİ ÇOK ÖNEMLİ"
Marmaris Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu Üyesi Derya Ön, "Öncelikle plan taslağının tamamına mı yoksa koruması düşürülen yerlere mi itiraz edeceğimizin kararını vermeliyiz. Köylülerimizin durumu çok önemli. Bu olayın hukuki, siyasi, yerel ayağı var. Ankara'yı etkileyerek durdurabiliriz "dedi.
Marmaris Kent Konseyi Başkanı Avukat Necmetin Yankol da "Bir hukukçu olarak ve daha önce Marmaris'te maden mücadelesi vermiş biri olarak edindiğimiz tecrübelerden yola çıkarak, öncelikle bilim insanlarıyla çalışarak üstün kamu yararını ispatlamalıyız. Ancak bunu yaparak hukuk yolunda sonuç alabiliriz" diye konuştu.
Toplantı sonunda kabul edilemez buldukları bu planın gerçekleşmesine ve bölgedeki her türlü ekolojik tahribata, yapılaşmaya, ranta karşı birlikte mücadele etmek üzere Muğla Çevre Platformu'nun (MUÇEP) kurulmasına karar verildi. Platformun Muğla Bölgesi'ndeki tüm yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin, siyasi partilerin, milletvekillerinin katılımı ile daha geniş bir platforma dönüştürülmesi için çalışmaların genişletilmesi ve bir sonraki toplantının 8 Ocak'ta Marmaris'te yapılması kararlaştırıldı. - Ulamuğla
Son Dakika › Güncel › Doğal Sit Alanları İçin Platform Çatısı Altında Mücadele Edilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?