8 Nisan Dünya Romanlar Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte, Romanların sorunları masaya yatırıldı.
İsveç'in İstanbul Başkonsolosluğu'nda, Sıfır Ayrımcılık Derneği ve DurDe Platformu'nca düzenlenen etkinlikte konuşan DurDe Platformu sözcüsü Levent Şensever, devletten ayrımcılığın giderilmesine yönelik talepleri olduğunu belirtti.
Roman meselesinin yüzyıllardır çeşitli boyutlarda sürdüğünü anlatan Şensever, "Roman meselesine, Roman olmayan sivil toplum kuruluşlarının fazla katkısı olmuyor. Önce bunu aşmak lazım. Diğer insan hakları kuruluşlarıyla dayanışma gerekiyor. Önümüzdeki dönemde farklı sivil toplum kuruluşlarının yer alacağı geniş bir platform oluşturulması ve bununla kamuoyu yaratılması gerekli" görüşünü dile getirdi.
"Kamuoyunda suni olarak yaratılmış o olumsuz Roman algısını aşmak gerekiyor" diyen Şensever, buna yönelik medya ve TBMM nezdinde çalışma yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
Şensever, süregelen sorunların yanında son dönemde olumlu gelişmeler de yaşandığına dikkati çekerek, "Bu seçimlerde ilk defa bu kadar çok sayıda kadın adayın, Ermeni adayın ve bir tane de Roman adayın olması ve sıralamada da üstlerde yer almaları olumlu" ifadesini kullandı.
Etkinlikte Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe İnceoğlu da "Romanlar ve nefret söyleminin mağdurları" konulu bir sunum yaptı.
Manisa'nın Karayenice köyündeki evinin köy muhtarının girişimiyle yıkıldığını savunan Ufuk Demirbilek de o günden bu yana yaşadığı mağduriyeti ve hukuk mücadelesini anlattı.
Son Dakika › Güncel › Dünya Romanlar Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?