Edebiyat Festivalinde Cemil Meriç Konuşuldu - Son Dakika
Güncel

Edebiyat Festivalinde Cemil Meriç Konuşuldu

Edebiyat Festivalinde Cemil Meriç Konuşuldu

Altı gün sürecek olan 5.İstanbul Edebiyat Festivali devam ediyor.

22.11.2013 09:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Altı gün sürecek olan 5. İstanbul Edebiyat Festivali devam ediyor. Festival üç günü geride bırakırken festivalde, Ustaların İzinde teması işleniyor. Festivalin ilk günü, Türk şiirinin öncü isimlerinden Necip Fazıl Kısakürek, ikinci günü mütefekkir Nurettin Topçu ve üçüncü günü Cemil Meriç ele alındı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ve İBB Kültür Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan festival, Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleştiriliyor. Festivalin üçüncü gününde Cemil Meriç'in İzinde başlığı altında iki oturum yapıldı. Ayrıca Cemil Meriç'i anlatan bir belgesel izletildi. Programın sonunda Cemil Meriç'le ilgili anılar anlatıldı. Saat 13.00'de başlayan festival akşam 20.00'ye kadar devam etti.

Festivalin birinci oturumunu Dursun Gürlek yönetirken, Recep Garip 'Cemil Meriç'te Şiir ve Kültür', Celal Fedai 'Cemil Meriç ve Hint Edebiyatı', Necmettin Şahiner 'Bir İrfan Adamı Cemil Meriç' başlıklı konuşmalar yaptı. Cemil Meriç'in "Tanzimat uçuruma açılan bir dehlizdir" sözüyle oturumu açan Dursun Gürlek, "Ben kendimi Cemil Meriç üniversitesinin bahtiyar mezunlarından sayıyorum. Eskiden hoca esastı, mezun olunan kurum değil" dedi. Necmettin Şahiner ise Cemil Meriç'in Bu Ülke adlı kitabı için vitamin hapı tanımlaması yaptı.

Recep Garip, edebiyatın medeniyetten beslendiğini belirterek şunları söyledi: "Medeniyetten beslenmeyen edebiyat, edebiyat olmaz. Bu coğrafya şiir medeniyetidir. Doğuda, bizim topraklarımızda düşünce şiirin emrine girer. Cemil Meriç, eleştirmenliği sanat olarak görüp algılar. Cemil Meriç, Nazım Hikmet için şiirin kapısını düşünceye açan adam der. Şiir Nazım Hikmet'le, şiir Cemil Meriç'le san bulmuştur."

HİNT KÜLTÜRÜNÜ SORGULADI

Celal Fedai, "Cemil Meriç'in Hint edebiyatı eserleri, Türk entelektüellerine İslamiyeti tanımaları için lojistik bir çalışmasıdır" dedi. Cemil Meriç'in kendisini Hint kültürüyle derinden sorguladığını anlatan Fedai, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cemil Meriç, Hint kültürü ve edebiyatının önemini halka ispatlayabilmek için Batı edebiyatı ve kültürünün bu alanda gösterdiği ilgi ve dikkati anlatmak durumunda kalmıştır. Çünkü halk, Batı'nın önemsediğini önemsemekte idi."

İNANILMAZ EDEBİYAT BİLGİSİ VARDI

Cemil Meriç'in anlatıldığı belgeselin ardından ikinci oturuma geçildi. Şeref Akbaba'nın yönettiği oturumda Memduh Cumhur "Cemil Meriç'ten Hatıralar" başlıklı konuşma yaptı. Memduh Cumhur, Cemil Meriç'i tanıdığı zaman bir başkasını tanıma ihtiyacı duymadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü inanılmaz bir edebiyat bilgisi vardı. Cemil Meriç intihar etmeyi pek çok kez düşündüğünü çok kez dile getirmişti. Ancak, eşinin ıstırabı ve öğrencilerinin ilgisinden dolayı bundan vazgeçti."

CEMİL MERİÇ'İ ANLATTILAR

Oturumların bitiminde Cemil Meriç'le ilgili anılar, hatıralar anlatıldı. Kızı Ümit Meriç'in yanı sıra şu isimler söz aldı: Ekrem Kızıltaş, Selvigül Kandoğmuş, Bülent Parlak, Gökdemir İhsan, Tarık Tufan, Furkan Çalışkan, Haluk İmamoğlu, Uğur Uzunok, Yusuf Tosun, Süleyman Doğan, Ekrem Kaftan, Murat Tokay. Festivalin dördüncü günü Sezai Karakoç, beşinci günü Nuri Pakdil anlatılacak. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Edebiyat Festivalinde Cemil Meriç Konuşuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement