Ekmeğin Yüzde 8'i Çöpe Atılıyor - Son Dakika
Güncel

Ekmeğin Yüzde 8'i Çöpe Atılıyor

Ekmeğin Yüzde 8\'i Çöpe Atılıyor

Mersin Üniversitesi Silifke Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Celile Dölekoğlu, Adana, Mersin ve Antalya'da yaptığı araştırmada ekmeğin çöpe atılma oranının yüzde 8.1 olduğunu ve oranın Türkiye...

05.03.2013 11:50

Mersin Üniversitesi Silifke Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Celile Dölekoğlu, Adana, Mersin ve Antalya'da yaptığı araştırmada ekmeğin çöpe atılma oranının yüzde 8.1 olduğunu ve oranın Türkiye ortalamasından yüksek olduğunu, israfın önlenmesi için geniş bir bilgilendirme kampanyası gerektiğini söyledi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Handan Giray ve Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Şahin'in il sorumluluklarını aldığı, Yrd. Doç. Dr. Celile Dölekoğlu'nun yürüttüğü araştırmada, yoğun göç alan Adana, Mersin ve Antalya'da 18 yaş üzeri, bin 151 kadınla yüz yüze görüşüldü. Araştırmada en fazla beyaz ekmeğin tüketildiği, kişi başına günlük ekmek tüketiminin Mersin'de 245, Adana 269 ve Antalya'da 306 gram olduğu saptandı. Mersin ve Adana'da beyaz ekmek tüketimi öne çıkarken, Antalya'da kepekli ekmek tüketiminin fazla olduğu saptandı. Yüksek miktarda köy ekmeği tüketiminin de gözlendiği araştırmada, ihtiyaç fazlası veya bayat ekmek değerlendirmesinde, her 3 ilde de yemek ve tatlı yapımı öne çıktı. İkinci sırada ekmeğin hayvansal besin olarak kullanıldığı gözlendi. Araştırmada Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) raporunda çöpe atılan ekmek oranı yüzde 5.9 olarak açıklanırken, 3 ilde yapılan araştırmada bu oran yüzde 8.1 olarak belirlendi.

İSRAFI ÖNLEMEK İÇİN BİGİLENDİRME YAPILMALI

Araştırmayı yürüten Yrd. Doç. Dr. Celile Dölekoğlu, ekmek israfının önüne geçilmesi için, bilinen doğruların uygulanabilirliğinin artırılması gerektiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Dölekoğlu, "Ekmek israfı konusunda, medyanın üzerine düşen görevi yerine getirdiğini düşünüyoruz. Hane tüketimi için perakendecilerin ya da fırınların küçük broşürleri de, özel ambalaj içinde, ekmek hijyenini bozmayacak şekilde poşete koyması sağlanabilir. Toplu tüketim yerlerinde de, israf önemli boyuttadır. Burada kurumlar önlem alıyorlar ancak almayanlar için ekmek tipi tercihini belirleyip, buna göre servis yapılması, ekmek seçiminin ve tüketilecek miktarın, yemeğini alan kişiye bırakılması, masalardan ekmek sepetinin kaldırılması, bunun yerine masalara israf ve değerlendirme hakkında, bilgilendirici notlar bırakılması gibi basit önlemlerle, israf düzeyinin azalacağını düşünüyoruz" dedi.

İHTİYAÇTAN FAZLA EKMEK ÜRETİLİYOR

Ekmeğin, en fazla israfa konu olan gıda maddelerinin başında geldiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Dölekoğlu şöyle devam etti:

"Ekmek taze tüketilmek istenmekte ve beyaz ekmek erken bayatlamaktadır. Ekmek satan perakendecilerin, sayıca fazla ve dağınık yapıda olup, uygun olmayan koşullarda satış yapması, fırın sayısının çokluğu nedeniyle, genellikle büyük kentlerde ihtiyaçtan daha fazla ekmek üretilmektedir. Öte yandan tüketiciler de ihtiyaçlarından fazla ekmek satın almakta, değerlendirme yöntemlerinin bilmemekte ve uygun koşullarda saklamamaktadırlar. Bu da israfı artıran nedenlerin başındadır. İnsan gıdası dışında her türlü değerlendirmeyi israf kabul eden görüşlerin yanı sıra, sadece çöpe atılan ekmeğin israf olarak kabul edildiği görüşler de mevcut. Çalışmamızda, ekmeğin çöpe atılma oranını bu 3 kentte yüzde 8.1 olarak bulduk. Bu da günlük ortalama 2 dilim ekmeğe denk geliyor. Bu oran, hayvansal gıda için kullanılan miktar da dikkate alındığında, Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. TMO'nun raporunda insan gıdası dışındaki değerlendirmeyi israf olarak nitelendirmiş ve buna göre israf oranını yüzde 5,9 olarak belirlemiştir." - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ekmeğin Yüzde 8'i Çöpe Atılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement