Emekli Orgeneral Fırtına, Savcılık Sorgusunu Anlattı - Son Dakika
Güncel

Emekli Orgeneral Fırtına, Savcılık Sorgusunu Anlattı

Emekli Orgeneral Fırtına, Savcılık Sorgusunu Anlattı

"balyoz Planı" iddialarına ilişkin 196 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davanın 23. duruşması görülmeye başlandı.

26.04.2011 12:20

"balyoz Planı" iddialarına ilişkin 196 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davanın 23. duruşması görülmeye başlandı.

Dava kapsamında, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 196 sanık yargılanıyor.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya tutuklu sanıklar eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek aralarında bulunduğu 151 tutuklu sanık katıldı. 21 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu. Hakkında yakalama kararı çıkarılan sanıklardan emekli Orgeneral Ergün Saygun'un ise GATA'daki tedavisi devam ediyor. Dünkü duruşmayı protesto ederek salonu terk eden sanık avukatları bugünkü duruşmada yerlerini aldılar. Mahkeme Başkanı Ömer Diken'in mazeret bildirerek katılmadığı duruşmada heyete hakim Ali Alçık başkanlık ediyor. Yoklamada sanıkların tek tek isimlerinin okuması sırasında sanıkların bazıları "burada", bazıları da "evet" derken, Albay Dursun Çiçek'in ismi okunurken "Dikkat" diye cevap vermesi dikkat çekti.

ÖRNEK GÜNLÜKLERLE İLGİLİ KONUŞMADI

Duruşmada tutuklu sanık eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in çapraz sorgusuna geçildi. Üye hakim Ali Efendi Peksak'ın Atatürkçü Düşünce Derneği'nde yapılan arama sırasında buradaki bir bilgisayardan, "Özden Örnek'in Bilgisayarı" adlı bir belge çıktığını ve bu belgede günlüklerle ilgili açıklamalar olduğunu sorması üzerine Örnek, bununla ilgili soruşturmanın zaten ayrıca yürütüldüğünü ifade ederek, bu konuya ilişkin yaklaşık 14 saat ifade verdiğini, söz konusu ifadeye katıldığını belirtti.

FIRTINA SAVUNMADA

Mahkeme Başkanı Ali Alçık, tutuklu sanık eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın savunmasına geçildiğini belirtti. Oturduğu yerden savunmasına başlayan Fırtına, 50 yıla aşkın süredir havacı olduğunu belirterek, "6 yıldır da üniformasız olarak görevimi sürdürmekteyim. Türk Hava Kuvvetleri 2011 yılında 100. yılına girdi. Türkiye'de havacılık dünyadan 8 yıl daha gençtir. Bizlere bu onurlu vatan savunması görevini verdiği için milletime şükran duyuyorum. Türk Hava Kuvvetleri'nin 100. yılı kutlu olsun" dedi.

"BENİM UÇAKTA BİR ARIZA OLUŞTU"

Şehitlere rahmet, gazilere de sağlık dileklerinde bulunan Fırtına, dava kapsamında suçlanmasını uçağının bozulmasına benzeterek, "Ben dünya havacılığının 100. yıl kutlama törenine Türkiye'yi temsilen katılmıştım. Araştırmalarım 38 kitap halinde hizmete sunuldu. Derken benim uçakta bir arıza oluştu. İkaz sistemleri bir sürü arıza sinyali verdi. Baktım motor çalışıyor. Ancak ikaz sistemi arıza vermeye devam ediyor. İkaz sisteminin verdiği arızaya acilen cevap vermek gerekir. Ben de bunlar üzerinde biraz çalışma yaptım ama niçin burada olduğumu iddianameye göre anlamış değilim" demesi üzerine salonda gülüşmelere neden oldu.

FIRTINA'YA SAVCILIKTA PİŞMANLIK YASASI TEKLİFİ

Balyoz ve Oraj harekat planında adının geçtiğinde hayretle baktığını ve bunu önemsemediğini ifade eden Fırtına, "Ardından Beşiktaş'a davet edildik usüle uygun olarak ağırlandık. Bizim bilgimize başvurdular. Hakkımdaki suçlamayı söylediler ve 'Pişmanlık yasasından yararlanmak ister misiniz?' diye sordular. 'Ben böyle bir suçu işlemedim ki pişmanlık yasasından yararlanayım' dedim. Oraj'ın anlamı bulut, benim ismim de Fırtına ya bir bağlantı kurmak istiyorlar diye düşündüm" diye konuştu.

"ORAJ SINIFI GEÇMEZ"

İddianamede kendisi tarafından hazırlandığı öne sürülen Oraj Harekat Planı'yla ilgili olarak da Fırtına, "Çok acemice ve özensizce hazırlanmış bir şey. Ben Harp Akademileri'nde komutan da olduğum için söylüyorum. Bu sınıfı geçmez" dedi.

"BAŞBAKAN'IN EVİNİN ÜZERİNDE UÇAĞINI CAMİYE ÇAKMIŞSIN"

Beşiktaş Adliyesi'ndeki savcılık sorgusunda kendisine, "Sizin uçaklar şehirler üzerinde nasıl uçarlar" diye sorulduğunu kendisinin ise mevzuatı anlattığını ifade eden Fırtına, "Başbakan'ın evinin üzerinde uçağını camiye çakmışsın" şeklindeki sorunun sorulması üzerine, "Ben bir MGK toplantısı öncesinde Başbakan'ın bana bu konuyu sordu. Ben de 'Cumhuriyet Bayramı gösterileri öncesinde eğitim yapan üçerli gruplardan bir tanesi biraz alçaktan uçmuş. Bu sırada caminin aleminin parçaları, ya uçağın egzozundan çıkan gaz nedeniyle ya da başka bir nedenle düşmüş' dedim. Başbakan'ı ikna ettim. Daha sonra da arkadaşlara camiyi yaptırmalarını söyledim" dedi. Savcının sorgu sırasında kendisine, 2005 yılında TBMM'nin üzerinden helikopterin uçması olayını da sorduğunu belirten Fırtına, olayın 2005 yılında geçtiğini, kendisinin ise o tarihte emekli oluğunu ve konuyu bilmediğini söylediğini ifade etti.

"BARANSU BANA İFTİRADA BULUNUYOR"

İfadesinin alınmasından bir süre sonra dava açıldığını kaydeden Fırtına, "İddiaları okuyunca şaşırdım. Öyle iddialar var ki hala da şaşırıyorum. Bu iddianame yayınlanmadan önce bu olayı başlatan gazeteci Mehmet Baransu'nun Mart 2010 tarihinde yayınlanan 'Karargah' kitabının 70-80 sayfası bu iddiaları içeriyor. Kitabın son bölümünde 'TSK içinde halka ve ordusuna düşman cuntacıları tanıyacaksınız' ifadesi yer alıyor. Bu kişi bana iftirada bulunuyor. Suç uyduruyor. Yasal haklarımı saklı tutuyorum. Kullanacağım. Bu kişinin bu iftiraları atmasının arkasındaki cürreti ve gücün araştırılması gerekir" dedi.

İddianamede gerçek olmayan şeylerin doğruymuş gibi gösterildiğini ifade eden Fırtına, "Ben iddia edilen eylemlerin hiçbirisinin içerisinde bulunmadım" dedi. Duruşma, Fırtına'nın savunmasının alınmasıyla devam ediyor. - İstanbul/ Silivri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Emekli Orgeneral Fırtına, Savcılık Sorgusunu Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement