"Cumhurbaşkanlığı seçimini hep birlikte idrak edeceğiz ve sizler bulunduğunuz bölgelerde oylarınızı bulunduğunuz ülkelerde rahatlıkla kullanabileceksiniz.”
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nda düzenlenen ‘Genç Liderler Programı’na katıldı. Programda konuşma yapan İşler, 6 milyona yakın vatandaşın yurtdışında yaşadığını belirterek, “Bulundukları ülkelere sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan her geçen gün daha fazla katılım sağlamaktadır. Yurtdışına ilk göç eden vatandaşlarımız daha çok ekonomik nedenler ile gitmişler ve bir süre sonra Türkiye’ye dönmeyi planlamışlardır. Ancak vatandaşlarımızın çoğunluğu gittikleri ülkelerde kalıcı hale gelmişlerdir. Bugün yurt dışındaki vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerin kültürel ve sosyal hayata aktif katılımları, yetişen yeni nesillerin başarıları ile gerçekleşebilecektir.
Bu bakımdan gençlerin mesleki hayatlarının yanında iyi yetişmeleri, yaşadıkları toplumun kültürel, sosyal ve siyasi alanlarında daha aktif olabilmeleri küreselleşen dünyamızda toplumlar arası ilişkileri daha da güçlendirecek ve katkı sağlayacaktır. ‘Genç Liderler Programı’ bu düşünceyi temel alarak yurtdışındaki yeni nesillerimizin başarılı rol modelleri olarak yetişebilmeleri, sosyal ve kültürel hayata katkıda bulunabilmeleri maksadıyla hazırlanmıştır. Ana hedefi gençlerimizin eğitim hayatlarındaki başarılara ve bulundukları toplumlara yapacakları katkılara destek olmaktır.
‘Genç Liderler Projesi’ ilk olarak 2013 yılında 8 ülkeden 41 gencin katılımı ile Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Geçen sene ilki gerçekleşen program, bu sene Almanya, Belçika, İngiltere, İsveç, Norveç, Kanada, Fransa ve İsviçre’den katılan yeni bir grup ile 14-20 Nisan 2014 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşecektir. ‘Genç Liderler Programı’ yurtdışında doğup büyüyen ve üniversitede okuyan gençlerin öz kültürlerine bağlı kalarak bulundukları toplumda başarılı bireyler olarak yetişmelerini hedeflemektedir. Program içeriği gençlerin tarihi ve kültürel kimliklerinin gelişimini destekleyici bir perspektif ile seminerler, atölye çalışmaları ve kurum ziyaretlerinden oluşmaktadır. Bir asrı aşkın zaman boyunca gerçekliğini yitirmiş, kendine ait olandan bir haber hayatı yaşamak zorunda bırakıldık.
Müdahil olamadığımız her şeyin sanal bir rolden ibaret olduğu, hakikat ile bağlantısı koparılmış bir hayat. Gündemi, güzergâhı, içeriği başkaları tarafından belirlenmiş bir düşünceye mahkum bırakıldık. Bizi varlık, anlam ve amacımızdan uzak düşürmek isteyenler, medeniyet havzamızı daraltma, kurutma yoluna gitmişlerdir. Gençliğimiz sistemli ve kasıtlı bir program ile düşüncesiz bırakılmak istenmiş, yönelişi hissiyatı, iradesi ve düşüncesi yozlaştırılmak istenmiştir. Bugün ihtiyaç duyduğumuz gençlik, Peygamber Efendimizin ‘Hikmet müminin malıdır, nerede olsa alır’ sözünün şuurunda hangi şart ve ortamda olursa olsun düşünmenin ertelenemez bir mecburiyet olduğunu idrak eden bir nesildir. Ancak böyle bir gençlik, yeni Türkiye’nin inşasını sağlayabilir” dedi.
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın 2010 yılında kurulduğunu kaydeden İşler, “3 Kasım 2002’den itibaren yeni Türkiye’yi hep birlikte inşa ediyoruz. Yeni Türkiye’de yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız sahipsiz olmamalıydı, sahipsiz bırakılmamalıydı. İşte bu düşünceden hareketle 2010 yılında Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı kuruldu. Şuan 4’üncü yılında ve sizler burada iseniz bu Yurtdışı Türkler Başkanlığı’nın kuruluşunun güzel bir meyvesi olarak sizler karşımızda oturuyorsunuz. Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’nın kurulması ile birlikte yurtdışında yaşayan 6 milyon insanımıza ve aynı zamanda akraba topluluklara da birinci elden sahip çıkmaya başladık.
Artık insanımız, gençlerimiz sahipsiz değildir. Yurtdışı Türkler Başkanlığı bu vizyondan hareket ederek bu mesuliyeti yerine getirmektedir. Rahmetli Özal 80’li, 90’lı yıllarda hep şunu söylemişti; ‘21. yüzyıl Türkiye asrı olacak’ demişti. Şimdi 21. yüzyılı Türkiye asrı yapmak gayret ve çabalarını hep birlikte ortaya koymaktayız” diye konuştu.
2023 hedeflerini gerçekleştirirken bir takım adımların atılmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken İşler, “Sizin bulunduğunuz toplumlarda daha aktif olmanız için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Daha önce seçimlerde oy kullanıyordunuz ama gelip kapılarda, havaalanlarında bu oylarınızı kullanıyordunuz. 2012 yılında çıkardığımız yasa ile bu sene bir ilki yaşayacağız.
Cumhurbaşkanlığı seçimini hep birlikte idrak edeceğiz ve sizler bulunduğunuz bölgelerde oylarınızı bulunduğunuz ülkelerde rahatlıkla kullanabileceksiniz. Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2 turdan oluşmaktadır. 10 Ağustos’ta ilk turu ve 24 Ağustos’ta da ikinci turu yapılacak. Her bir tur için yurtdışında 4 gün boyunca sandıklar açık tutulacak. Bu şekilde vatandaşlarımız yurtdışında artık rahatlıkla Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, genel seçimlerde ve eğer yapılırsa ileriki dönemde referandumlarda oylarını kullanabilecek. Yaklaşık 2 milyon 700 bin vatandaşımız yurtdışında bu şekilde oyunu kullanabilecek. Tek bir gayemiz var. Sizleri yaşadığınız ülkelerde birinci sınıf vatandaş yapma gayret ve çabası içerisindeyiz.
Özellikle sizlerin bulunduğunuz ülkelerde çifte vatandaş olabilmeniz için de gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Son dönemde Almanya’da yaşayan vatandaşlarımız için opsiyon modeli vardı. O modelinin kaldırılması söz konusu. Bir takım iyileştirilmeler yapıldı ancak biz bunların yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Almanya’da atılan adım elbette ki daha olumlu bir adım ama Almanya’da pek çok ülke vatandaşına uygulanmayan hala negatif ayrımcılığın Türk vatandaşlarına uygulanmasını kabul etmemiz mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Emrullah İşler: 'Yurtdışında Yaşayanlar Oyunu Kullanabilecek' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?