Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Sigarayı Bırakma Günü' nedeniyledüzenlenen resepsiyonda, "Sigara içme özgürlüğü olamaz. Asıl olan sigara içenin değil, sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Cumhurbaşkanlığı adına ve şahsi olarak arkasındayım, destekçisiyim bu mücadelenin" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla gerçekleştirilen resepsiyona katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli yer ve zamanlarda kendilerinden aldığı söz üzerine sigarayı bırakan kardeşleri ile bir arada olduğunu anlatırken şöyle dedi:
"Kendilerini bir kez daha bu isabetli kararları ve verdikleri sözde durma erdemini gösterdikleri için tebrik ediyorum. Devletin en üst temsilcisi olarak Anayasa hükmünün yerine getirilip getirilmediğinin takibini yapmak görevimdir. Aynı zamanda bu şahsi prensibimdir. Diğer tüm zararlı alışkanlıklarla birlikte sigaraya karşı mücadele etmek, şahsi olarak benimsediğim bir prensibimdir. 'Sigara içme özgürlüğü' diye bir özgürlük asla olamaz. Nasıl 'intihar etme özgürlüğü' yoksa, 'kendi kendini ölümcül hastalığa maruz bırakma özgürlüğü' yoksa, neticesi bu sonuçlara çıkan zararlı alışkanlıklarla ilgili özgürlük de olamaz. Asıl olan sigara içenin değil, sigara içmeyenin özgürlüğünü korumaktır. Çünkü sigara içmeyen kişi, tamamen kendi iradesi dışında bir tehlikeye, bir tehdide maruz kalmaktadır."
"DARISI KENDİSİNİ BU İLLETİN PENÇESİNDEN KURTARAMAYANLARIN BAŞINA"
Ziya Paşa'nın bir sözüne atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hani Ziya Paşa diyor ya 'Bir katre içen çeşme-i pür-hün-i fenadan, başın alamaz bir dahi baran-ı beladan.' Yani; 'faniliğin kan dolu çeşmesinden bir yudum içen, başını bir daha bela yağmurlarından kurtaramaz.' Yani; zararlı alışkanlıkların tümü böyledir. Başınız bela yağmurundan kurtulamaz. Siz bu başarıyı göstermiş kişilersiniz. Her birinizi bir kez daha kutluyorum. Darısı halen kendisini bu illetin pençesinden kurtaramayanların başına" ifadelerini kullandı.
"ZARARLI ALIŞKANLIKLAR KONUSUNDA MAHALLE BASKISI GEREKLİ"
Bazı ülkelerde sigara içenlerin 'ikinci sınıf insan' muamelesi gördüğünü dile getiren Erdoğan, gelişmiş ülkelerde bu alışkanlığın azaldığı halde diğer ülkelerde arttığını gördüklerini belirterek şöyle dedi:
"Açıkçası sigara ve alkol gibi bağımlılığa yol açan şiir, roman, film gibi büyük finans yönünün arkasında yattığını görüyoruz. 1960-70'lerin filmlerinin tamamında sigara ve alkolün ön planda olduğunu görürsünüz. Türkiye önce 1989 ardında 2008 yılındaki kanunlarla ciddi mesafe kat etti. Sadece geçtiğimiz 4 yılda 15 yaş ve üzeri nüfusta sigara kullanımının 2.2 milyon azaldığını gösteriyor. Türkiye'nin dünyada lider ülke olması bu politikayı güçlendiriyor. Ancak birçok ülkeye göre yeterli bilince ulaşamadığımıza inanıyorum. Diğer ülkelerde sigara içenler ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Burada çok güçlü bir toplumsal bilinç vardır. Bizim de böyle bir anlayışa ihtiyacımız var. Sigara ve diğer zararlı alışkanlıklar konusunda mahalle baskısı gereklidir. Bu illetin pençesine düşeni uyarmalı, bunda ısrarcı olmalıyız. Bunu sevdiğimiz için yapıyoruz. Bir insan bundan dolayı ölmesine, hastalık sahibi olmasına sessiz kalabilir mi? Sigara, alkol, uyuşturucu, obezite gibi sorunlar hayat tarzımızla ilgilidir. Bu direnç için STK, partilerle hareket etmemiz gerekiyor. Hiçbir ideoloji, düşünce; sigara, alkol, uyuşturucu ile mücadelede atılan adımlara engel değildir. Kişisel zaaflarınızı bir kenara bırakmanız şart. Aksi takdirde çok büyük vebalin altına girersiniz."
Aldatıcı pazarlama taktikleriyle vatandaşların sigaradan kurtulma çabasına engel olunmaması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Alkol, sigara, uyuşturucu, obezite küresel olarak ele alınması gereken konulardır. Bizim elde ettiğimiz her ilerleme önemlidir. 6 yılda yapılan 11.5 milyon denetim ve kesilen 132.5 milyon ceza ve kapatılan işyeri kararlılığın işaretidir. Uygulamada bir takım eksiklikler olduğunu biliyorum. Sigara, nargile ve pipo ile daha etkili mücadele etmemiz gerekli, gözüm üzerindedir. Nikotin bağımlılığı ile mücadelenin istismarına izin vermemeliyiz. Aldatıcı pazarlama taktikleriyle vatandaşlarımızın bu illetten kurtulma çabasına engel olunmamalıdır. Hayat biçimimizi değiştirerek bu sorunlardan kurtulma konusunda seferberlik başlatmalıyız. Sağlık Bakanlığı'nın adımlarını doğru adım olarak değerlendiriyorum. 'Hayat sigarasız güzel' çağrımıza davet ediyorum. Türkiye'nin tamamını dumansız hava sahası haline getirene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Sigarayı bırakma iradesini gösteren siz kıymetli kardeşlerimi bir kez daha tebrik ediyorum. Halen sigara içmeye devam eden herkes bu güzel manzaraya iyi bakmalıdır. Sizlerin hikayesi, isteyince, azmedince, sabredince başarılı olunacağının en güzel, en somut örneğidir." - Ankara
Son Dakika › Güncel › Erdoğan: Sigara İçme Özgürlüğü Olamaz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?