Ermaksan Başkanı: Wikileaks Belgelerinde Yer Almamıza Şaşırmadım - Son Dakika
Güncel

Ermaksan Başkanı: Wikileaks Belgelerinde Yer Almamıza Şaşırmadım

Ermaksan Başkanı: Wikileaks Belgelerinde Yer Almamıza Şaşırmadım

Bursa'daki 3 Firmanın Wikileaks Belgeleri, Firma Yöneticileri ve Sivil Toplum Kuruluşları Tarafından Farklı Biçimde Yorumlandı.

07.12.2010 20:49

Bursa'daki 3 firmanın Wikileaks internet sitesi tarafından sızdırılan ABD Dışişleri Bakanlığı belgesinde adının geçmesi Bursa'da firma yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından farklı biçimde yorumlandı.

Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, firmaların belgede yer almasının Bursa'nın üretim potansiyelinin dünyaca kabul edildiğinin bir göstergesi olduğunu savundu.

Bursa Sanayici ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Özer ise, Bursalı firmalara Wikileaks Belgeleri'nde yer verilmesine anlam veremediğini belirterek, "Ancak, Ermaksan, Durmazlar ve Baykal Makina gurur duyduğumuz firmalar arasında yer aldığı için bunun iyi bir durum olduğunu düşünüyorum" dedi.

Listede adı geçen 48 yıllık metal makine üreticisi Ermaksan Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erol Özkayan, Wikileaks'ın yayınladığı belgelerinde ABD'nin ulusal güvenliği açısından hayati öneme sahip tesisler arasında yer almalarına şaşırmadığını açıkladı. Özkayan, "Yıllardır dünyanın her yerine ürettiğimiz makineleri ihraç ediyoruz. Amerika da en iyi müşterilerimizden biri. Bu durum bizim sektörde ne kadar güçlü olduğumuzu bir kez daha gösterdi" dedi.

Baykal Makine A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Üyesi Murat Baykal ise kendilerinin stratejik ürün üretmediklerini söyleyerek, Wikileaks belgelerinde yer aldıkları için çok şaşırdıklarını söyledi.

"DÜNYA, BURSA'YI KABUL EDİYOR"

Türkiye'de birçok fabrika ve tesis olduğu halde belgede sadece 3 Bursalı firmanın yer aldığını belirten Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, bu konuda yazılı açıklama yaptı. Mart, bunun başka anlamı olup olmadığını bilemediklerini vurgulayarak şöyle dedi:

"Bunlar Bursa'daki makine imalat sektörünün önde gelen firmaları. Ermaksan, Durmazlar ve Baykal firmalarının olmasını Bursa'da teknoloji üretim potansiyelinin dünyaca kabul edildiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriyoruz."

Her fırsatta Bursa'nın teknoloji üretiminde çok yüksek potansiyele sahip olduğunu söylediklerini kaydeden Mart, şöyle devam etti:

"Wikileaks Belgeleri'nde Türkiye'den sadece Bursa'daki makine imalat sanayi dalında faaliyet gösteren firmaların yer almasının bu hususu tartışılmaz biçimde doğruluyor. Bursa'nın makine imalat potansiyeli ve teknoloji merkezine doğru gidişi ABD İçişleri Bakanlığı tarafından bile fark edilmiştir. Temennimiz, Türkiye'deki yetkili ve ilgililer tarafından da fark edilip desteklenmesidir."

Makina sanayinin Türkiye'de çok önem verilen sanayi olduğunu ifade eden Bursa Sanayici ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Özer, "Bursalı firmalara Wikileaks belgelerinde yer verilmesine anlam veremedim. Ancak, Ermaksan, Durmazlar ve Baykal Makina gurur duyduğumuz firmalar arasında yer aldığı için bunun iyi bir durum olduğunu düşünüyorum" dedi.

Makine sanayinin birçok sektöre öncülük ettiğini belirten Özer, bu sektörün gelişiminin tüm sektörleri etkilediğini vurguladı. Özer, "İmalat, savunma sanayinin gelişimi bu sektöre bağlı. 2005 yılında da Türkiye sanayi sektörü stratejik sanayi ilan edilmişti. 100'den fazla ülkeye ihracat yapılan ve stratejik sanayi ilan edilen bu sektör desteklenmeli" diye konuştu.

Wikileaks belgelerinde yer alan Bursalı firmalar; Durmazlar, Ermaksan ve Baykal Makine'nın hangi açıdan değerlendirildiğini bilmediğini ifade eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, "Bu firmalar Wikileaks belgelerinde nasıl yer aldığını bilmiyorum. Neden ABD'nin milli çıkarları için dünyada stratejik öneme sahip? Rekabet açısından mı ön plandalar? İçeriğini bilmediğim konu hakkında yorum yapamayacağım" dedi.

ABD'NİN TÜM EYALETLERİNDE BAYİLİKLERİ VAR

Metal sanayide kullanılan lazer teknoloji, kesim makineleri, saç işleme makineleri, büyük tonajlı pres makinelerinin üretildiği Ermaksan Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Erol Özkayan, 10 yıldan bu yana ABD'ye makine ihraç ettiklerini açıkladı. ABD'nin her eyaletinde bayilikleri bulunduğunu söyleyen Özkayan, Yeni Zelanda'dan, Kuzey Afrika'ya kadar 100 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydetti.

Dünya piyasasının önde gelen isimlerinden biri oldukları için önemli marka haline geldiklerini anlatan Özkayan,şöyle devam etti:

"ABD, üstün teknoloji kullanarak ürettiğimiz makineler için bizi tercih ediyor. ABD'de boeing firmasına da makine üretiyoruz. Ayrıca ihraç ettiğimiz makineler, bayiliklerimiz kanalıyla savunma sektörüne de satılıyor. 48 yıldır faaliyet gösteriyoruz. 700 kişiyi istihdam ediyoruz. Dünya bizim farkımızda olduğu için bu belgelerde yer almamıza şaşırmadım. ABD en iyi müşterilerimizden biri. Bu durum bizim sektörde ne kadar güçlü olduğumuzu bir kez daha gösterdi. Keşke devletimizde bize teşvik yada destek verse. Devletin bize 'Siz ne yapıyorsunuz?' diye sorması, ilgilenmesi gerekiyor."

Bursa'da 60 yıldan bu yana faaliyette bulunan Baykal Makine A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Murat Baykal ise, Wikileaks belgelerinde yer almaktan dolayı çok şaşırdıklarını vurgularken "Biz bunu komik buluyoruz. Biz stratejik bir ürün üretmiyoruz. Sıradan ürünler imal ediyoruz. Fabrika olarak saç işleme makineleri, bükme ve kesme gibi ürünler imal ediyoruz. Bu yazılanlara bir anlam veremedik" dedi.

Bu arada Wikileaks Belgelerinde yer alan Durmazlar Makine Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Durmaz ise, ABD'li diplomatların hata yapmış olabileceğini kaydederek, "Bir sürü şirket var. Karıştırdılar herhalde. Bizim kendileriyle hiç bir işimiz olmadı. Çok komik" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ermaksan Başkanı: Wikileaks Belgelerinde Yer Almamıza Şaşırmadım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement