ABDULLAH YILDIZ - Ermenek'te su baskını sonucu, maden ocağında mahsur kalan işçilerin çıkarılması için ekipler, 38 gün boyunca zor şartlarda çalıştı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, işçilerin bir an önce çıkarılması için tüm imkanlar seferber edildi. Çevre madenlerde çalışan işçiler, AFAD ve TTK ekipleri, itfaiye çalışanları, zor şartlara, meydana gelen aksaklıklara ve kar yağışına rağmen bir an bile durmadan çalışmalarına devam etti.
Madencilerin yakınları da son güne kadar evlatlarına, kardeşlerine, eşlerine ulaşmaya çalışan ekipler için dua etti, maden sahasından hiç ayrılmadı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Karaman Valisi Murat Koca sık sık madene gelerek çalışmaları denetledi. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve Türk Kızılayı, kurdukları çadırlarda madende çalışan işçiler ve acılı ailelere sıcak yemek ve içecek hizmeti verdi.
Olayın 19. gününde Cenne Linyit Kömür İşletmesi Limited Şirketi'nin tutuklanan şirket müdürü Abdullah Özbey'in avukatı Tevfik Buğdaycı, müvekkilinin tutukluluk kararı için Karaman Sulh Hukuk Mahkemesine itiraz etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığının heyet kararı ile Ermenek'te su baskınının meydana geldiği Has Şekerler Madencilik'in yakınındaki Tarkom Madencilik'te de üretim durduruldu.
21 ve 22. gün
AFAD, 17-18 Kasım'da arama kurtarma ekipleri tarafından 8 madenciye ulaşıldığını, böylece madenden çıkarılan işçi sayısının 10'a ulaştığını açıkladı. Yapılan DNA testinde, cenazelerin Hüsnü Çolak, Hüseyin Çolak, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, İsmail Gürses, Bahri Üzer, Mehmet Tokat ve Osman Çoksöyler'e ait olduğu tespit edildi.
"Oğlum yüzme de bilmezdi, suyun içinde ne yaptı?", "Gitti mi benim oğlan şimdi, saklamayın" diyerek kazanın sembolü haline gelen Ayşe ve Recep Gökçe'nin oğulları Tezcan Gökçe ile kazanın meydana geldiği gün işe başlayan Osman Çoksöyler, diğer 6 işçiyle birlikte kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.
Madendeki su baskınının 26. gününde, Karaman Valiliği, hayatını kaybeden 9 işçinin yakınlarına iş kazası geliri ve ölüm aylığı bağlandığını bildirdi. Ermenek ilçesinde işçilerin mahsur kaldığı maden ocağında nefeslik ve desandre arasındaki istinat duvarı çöktü. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Bir yandan arıza giderilirken diğer yandan beşik vagonlarla pasa ve moloz çıkarımına güç şartlarda devam edildi. Arıza kısa sürede giderildikten sonra çalışma yeniden başladı.
29. gün
Maden ocağı bölgesinde, ilk kar yağışının başlamasıyla şartlar daha da zorlaştı. Ancak ekipler, arama kurtarma çalışmasına ara vermeden devam etti. AFAD, maden ocağının yüzde 87'sinin tarandığını, maden sahasında 1692 metrenin taramasının gerçekleştirildiğini belirterek, ocağın yüzde 13'ünü kapsayan 247 metrelik kısım da çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Facianın 33 ve 34. gününde, iki işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Madenden çıkarıldıktan sonra yapılan DNA testinde, cenazelerin Mehmet Baha ve Recep Çiloğlu'na ait olduğu belirlendi. Çiloğlu'nun cenazesi memleketi Zonguldak'a gönderilirken, Baha'nın cenazesi Güneyyurt'ta toprağa verildi.
36 ve 37. gün
Arama kurtarma çalışmalarının 36. gününde, madencilerden Ömer Cansu'nun cansız bedenine ulaşıldı. Cansu'nun cenazesi Başyayla ilçesine bağlı Üzümlü köyünde toprağa verildi.
Kazanın meydana gelişinin ardından geçen 38. günde, AFAD, son 5 işçinin cansız bedenine ulaşılmasıyla, ocakta mahsur kalan toplam 18 işçiye de ulaşıldığını ve çalışmaların tamamlandığını bildirdi.
Öte yandan, olayın meydana geldiği 28 Ekim'den itibaren maden ocağından 4 bin 99 vagon hafriyat çıkarıldı.
- Karaman
Son Dakika › Güncel › Ermenek'teki Maden Ocağında 38 Gün - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?