"dünyayla BİREBİR GİDİYORUZ"
"OBJEKTİF DEĞERLERLE DEĞERLENDİRİYORUZ"
"SOW'U KAZANDIK"
İstanbul-DHA
'Biz Bir Aileyiz' kavramını net bir şekilde herkes hissetti diyerek sözlerine başlayan Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal FB TV'de, sezonun ilk yarısındaki Fenerbahçe'yi değerlendirdi.
Ersun Yanal röportajının soru ve cevapları şöyle:
'BİZ BİR AİLEYİZ' KAVRAMINI NET BİR ŞEKİLDE HERKES HİSSETTİ
Soru: Sezonun ilk yarısında beklentileriniz ne kadar karşılandı? İlk yarı değerlendirmenizi alabilir miyiz?
Cevap: Değerlendirmeden önce sezon başından başlayarak hikayeyi anlatmak lazım. Fenerbahçe'nin bulunduğu şu andaki konum hepimizi çok mutlu ediyor. Fenerbahçe'nin bu sezondan itibaren de yaptığı birçok şey var ve ondan öncesi de var. Aslında onları detaylandırmamız gerekiyor. Biz sezon başında yaptığımız tüm röportajlarda hep sahanın içinde kalacağımızı söyledik ve sahayla ilgileneceğimizi, hiçbir zaman hiçbir oyuncumuzun, bizlerin hiçbir şekilde sahanın dışında kalmayacağımızdan söz etmiştik ve bence bunda başarılı olduk. Biz sahayla ilgilendik, saha içiyle ilgilendik, oyuncularla ilgilendik, performansla ilgilendik. Fakat Fenerbahçe'yi ve bizi daha iyi analiz etmek için biraz sahanın dışından bir bakış atmak lazım.
Soru: 3 Temmuz süreci devam ediyor...
Cevap: Sezon başında oldukça sert geçti. 3 Temmuz olaylarını yorumlamadan geçmek istiyorum. Bu konuda Sayın Başkanımız başta olmak üzere Yönetim Kurulumuzun duruşu var. Fenerbahçe her şeye rağmen inanılmaz büyük bir kongre gerçekleştirdi. Çok saygıdeğer bir kongreydi. Katılım olağanüstüydü, kongrenin sonuçları olağanüstü yansıdı. ve bu sene çokça dillendirilerek "biz bir aileyiz" kavramını net bir şekilde herkes hissetti. Tüm branşlar, 9 branşın hepsi, başında bulunan sorumluları da dahil olmak üzere inanılmaz bir katılım var. Fenerbahçe, Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütü belki dünya üzerinde böyle bir sivil toplum örgütü, böyle bir spor kulübü çok nadir, çok ender bulunur. Bunun başarılı sonuçları hepimize çok ciddi bir şekilde yansıdı. Buradan aldığımız önemli bir enerji var. Bu enerji bize önemli bir katkıda bulunacak katılım sağladı.
"BAŞKANIMIZ VE YÖNETİM KURULU ÖNEMLİ BİR DURUŞ SERGİLEDİ"
3 Temmuz sürecine bir dağınıklık gibi bakılsa da aslında büyük bir birlikteliğin oluştuğu büyük bir desteğin oluştuğu bir yapı da görüyoruz. Bu kongreye kadar olan süreçte de yansıdı. Ondan sonrası da var çünkü bu senenin başında bir teknik olarak ilgilendiğimiz kısmın dışında ne olacağımız belli değildi. Biz Avrupa'da kalacak mıyız? Avrupa'da devam mı edeceğiz? Şampiyon olursak ne olacak? UEFA'dan elenirsek ne olacak? Hiçbir şey belli değildi. Arsenal maçına kadar her şey yolundaydı. Son anda katılamamamız kura çekiminden önce belli oldu. Kura çekimi için heyecanla televizyonların başına geçtik. Salzburg'la eşleştik. Ciddi bir rakipti iyi bir rakipti ki şu anda da performansları iyi gidiyor. ve böyle bir sürecin içinden bir anda tekrar o 3 Temmuz süreci kabusuyla karşı karşıya kaldık. ve alınan karar ortada. Bunların detaylarını takıma yansıyış şekliyle tartışmak istemiyorum. Ona göre bir kadro yapılanması olacak mı olmayacak mı? Devam edecek miyiz etmeyecek miyiz? İnanılmaz bir hukuk savaşı, buna rağmen Sayın Başkanımız, Yönetim Kurulu, önemli bir duruş sergilediler. Bu duruş takımımız bütünlüğü açısından çok kritikti ve bütünlüğü sağladık. Sadece bir branşta değil, 9 branşta da bu böyle olmalıydı. Bugün bütün branşlarımız şu anda zirvede. Hepsi çok önemli misyonları temsil ediyor ve çok başarılılar. Böyle bir yılın başlangıcında biz Konya'yla başladık. Konya maçıyla gelen mağlubiyet sonrasında saha içinde neden kalmamız gerektiğini çok önemli bir şekilde aslında oyuncular da biz de iyi biliyorduk. Tabi bunun içinde bir yerde bizi ilgilendiren kısmı performans değerlerimiz vardı. Rakiplerimiz çok güçlü, rakiplerimizin sezon başındaki profillerine ve yapılarına bakacak olursak onların hiçbir sorunları yokmuş gibiydi. Kazanılan kupalar vardı, yeni yapılanmalar vardı, seçilen yönetimler, hem Avrupa'da hem Türkiye'de başarı sloganlarıyla yola çıkılmıştı. Biz çok daha fazlasıyla bir aile, bir takım ruhuyla devam ettik ve kenetlendik. Başta Başkanımız olmak üzere Yönetim Kurulu'ndan bize olan davranışlarıyla, tutum ve bütünlüğü koruma adına büyük destek bulduğumuzu düşünüyorum. Ben kendi adıma takım içinde yaşanabilecek normal hadiselerin, normal inişlerin çıkışların olduğu anlarda öncelikle Başkanımızın duruşu ve bir takım göstermiş olduğu reflekslerle oldukça bizi çok rahatlattı ve takımı yönetmede bize çok güzel bir ortam sağlamış oldu. ve bunu da biz iyi değerlendirdik. Bu değerlendirmemiz sonucunda hiçbir kriz yaşamadık. Ben hatta bir açıklamamda şunu altını çizerek söyledim.
"SOW'U KAZANDIK"
Bizde sorun olacak, her ailede sorun vardır, sorun olmalıdır. Sorun bir büyümenin, bir gelişmenin, bir sürecin başlangıcıdır belki sürecin içerisinde gelişimdir. Bizde de sorunlar oldu. Hala da olmaya devam ediyor ama biz bu sorunları bir krize dönüştürmedik. Kriz yaratmadık ve biz bunları pozitif dönüşlerle gerçekleştirdik. Sezon başındaki Moussa Sow krizini biz performansla çözdük. Moussa Sow'un geldiği dönemdeki ilk performans çizgisine bakacak olursak, yaklaşık bedensel kitle endeksi dokuzların üzerinde ki futbolda olması gereken rakam bizim ölçülerimize göre 7 buçuk civarıdır. Moussa'nın 9 buçuk civarındaydı. Dayanıklılığı oldukça düşüktü, sakatlık sorunları da vardı. Bu bir kriz olarak algılandı ama tam tersi Moussa Sow'un performansının başlangıcıydı ve bize göre onu kazandık. Kriz olarak değerlendirilecek bazı durumlar örneği oynayanla oynamayan oyuncuların arasında çıkacak sorun gibi görünen hadiseler tam tersi bize performans dönüşü olarak geldi. 24 oyuncumuz var ve bu 24 oyuncumuzun, tüm oyuncularımızın hepsine tek tek teşekkür ediyorum. Oyuncularımızı kutluyorum, onların profesyonelce tavrı da performansa oldukça katkıda bulunmuştur. Yine Moussa'dan yola çıkarak örnek verecek olursak, tam tersi Moussa işine sarılmıştır, çok ciddi bir şekilde disiplinli bir şekilde çalışmıştır. ve takıma katıldığı günden itibaren de performansı ortadadır.
"OBJEKTİF DEĞERLERLE DEĞERLENDİRİYORUZ"
Soru: Moussa Sow'un moral bozukluğu nasıl performansa döndü?
Cevap: Eskişehirspor maçından sonra benim şöyle bir açıklamam oldu. Biz bir kriter koyduk. Bugün dünyada yıldız oyuncular yıldız takımı yaratmaya çalışıyor. Bugün Messi bir yıldız, Ronaldo bir yıldız ama bu yıldızların takıma olan katkıları, takım için olan duruş ve davranışları, takımın yıldızlığına yönelik. Önce takım parlıyor. ve takımın içerisinde oyuncuların duruşu ve onların süreçteki devamlılığı uzun vadedeki başarısını belirliyor. Devamlılık 1 yıllık iniş çıkışlarla olmuyor. Dolayısıyla biz de takım içerisinde yıldız olan oyuncularımızın kendileri için değil takımın performansı için katkılarını sağlatmak gerektiğine inandık ve oyuncularımızı buna inandırdık. Şu andaki tablo oyuncuların gol dağılımları, oyuncuların performans dağılımları bize bunu çok net bir şekilde gösteriyor. Bizim de memnun olmadığımız, eleştirdiğimiz, gelişmemiz gereken yönlerimiz, zaman oyundaki eksikliklerimiz ve zaaflarımız her takımda olduğu gibi bizde de var. Bunların giderilmesiyle ilgili aslında bize çok ışık tutacak sonuçlar var. Birçok performans analizleri ve detaylar var. Antrenmanlarımız sürekli kayıt altında, oyuncularımın gelişimleri kayıt altında, objektif değerlendirmeler yapıyoruz. Bir takım subjektif değerlendirmelerle bir takım yorumların daha ciddi ve temele oturur bir takım değerlerle olmasını da kamuoyundan ve kamuoyunu yönlendirenlerden rica ediyorum. Biraz daha hassas biraz daha dikkatli olursak, kamuoyunu daha doğru yönlendiririz. Subjektif değerlerle, bir kere maçı izleyerek kafanız bir yerde tutulduğunda gözünüz o tutulduğunuz yerden ayrılmaz ve tek bir yere takılı kalırsınız, biz öyle analiz yapmıyoruz. Biz birçok ayrıntının birlikte değerlendirildiği subjektif değil objektif değerlerle bir değerlendirme içerisindeyiz. Bir takım insanların gönlünden geçenler değil, bizimde gönlümüzden geçenler var ama gönülden geçenlerle rakamdan geçenler arasındaki uyumu da yakalamak zorundayız. Rakamla gönülden geçen uyumları sağlamadığınız zaman da problemler çıkıyor. Biz de şimdi oyuncularımızın bu performansı için hem gönlümüzden geçeni hem de rakamlardan geçeni uyumlu hale getirmek zorundayız. Onun uyumunu burada bir noktada taşıyoruz. Kolay olmuyor çok ciddi mesai harcanıyor. Bu işin bir idari yönü var, sosyal psikolojik bir yönü var. Takım içerisindeki dinamiklerin yönetilmesi var. Ama bir taraftan da bu dinamiklerin yönetilmesinde bize bir veri tabanı oluşturan bilgi tabanı var. Bu ikisinin uyumlu olması gerekiyor. Size gelen sonuçların içinde bu sonuçları size öyle bir şekilde sunuluyor ki, öyle bir şekilde geliyor ki, işte o zaman duygularınız ya da dinamiklerinize cevap verebilecek bir altyapı oluşturabiliyorsunuz. Oyuncunuz karşısına çıktığınız zaman teknik analizleri önüne koyuyorsunuz.
"HER ŞEY KOŞMAK DEĞİL"
Her şey koşmak da değil. Bugün Türkiye'de en çok koşan takım bizim takımımız. Biz bunu kendimiz de özel başka bir firmaya yaptırdığımız ölçümlerden görüyoruz. Sadece koşmak yetmiyor. Mesela koşu mesafelerinde birazcık azalma var, ama takımın boyunda da ciddi bir azalma olduğunu görüyoruz. Kompakt oyun var. Ama bu sefer de sprint mesafelerinde çok ciddi yükselişler var. Yüksek şiddetli koşular daha çok yapılıyor. Bunu yaparken de antrenmanları ona göre organize ediyorsunuz. Müsabaka uygun maç kondisyonlarını geliştirecek tarzda yüksek sprintlerin oluşabileceği antrenmanlar oluşturuyorsunuz. Taktik antrenmanları buna göre yönlendiriyorsunuz. Oyuncuların atletik performanslarını ona göre yönlendiriyorsunuz. Bu bilgi altyapısını oturup oyuncuyla karşılaştırdığınızda sizin elinizde birtakım veriler oluyor. Öyle oyuncularımız var ki atletik performansları çok yüksek, ama teknik katkılarında bazen problemler oluyor. Bunları da değerlendirirken, bu bilgi altyapısı bize oldukça ciddi cevap vermiş oluyor. Bunun 2 boyutu var. 1. boyutu atletik boyutu, 2. boyutu performans boyutu. Yani performans dediğimizde teknik ve taktik analiz bölümü, 2sinin de aynı zaman uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Yani maçı 1 kez televizyondan izleyip ben bu işi bilirim diye karar vermek çok bana subjektif geliyor. Çok ciddi maç izleyen ve bunun çok tekrarını yapanlarda böyle refleksler oluşuyor. Biraz bu işi korteksle birleştirip yani akıl ve duygu yönüyle birleştirip ikisiyle beraber karar vermek ciddi bir analiz altyapısını gerektiriyor. O yüzden orda harcanan emeğe de biraz insanlar saygı duymalı bence.
Biz her gün belli değerler koyuyoruz, bu koyduğumuz değerler atletik değerler ve bunların karşılığında oyuncu hangi performansı yaptı, o performansın sonucunda ne çıktı, hem antrenman hem de müsabaka performanslarını görüyoruz. Bunların verisi tesislerde duvara asılıyor. Oyuncular arasında küçük tatlı bir rekabet de oluşuyor. Atletik performansın birçok parametresi var. Her şey koşmak değil. Sakatlanmamak gerektiğinin altını çiziyoruz. Çok iyi bir sağlık ekibi var. Sağlık ekibi aynı zamanda koruyucu hekimliğin Türkiye'deki ciddi sembolüdür. Bu konuda çok öncelikli çalışmalar var. Başta doktorumuz Burak Kunduracıoğlu olmak üzere ekibinde yer alan arkadaşlarımız antrenman öncesi ve sonrası özel çalışmaların hepsine katılıyorlar. Oyuncularımızın özellikle kas yaralanmalarına karşı olan egzersizlerin yapılmasında öncüler. ve bu konuda da ciddi testler ve deneyimli ekiplerle ön hazırlıklar yapılıyor. Bence sakatlık açısından iyi bir sezon geçirdiğimizi düşünüyorum. Herkesin hangi performansı yapması gerektiğini gösteren ölçümler var. Sağlık ekibi ile birlikte yaptığımız ölçümler var, sağlık ekibinden bağımsız olarak yaptığımız ölçümler var. Bu ölçümlerin sonucunda bütün oyuncularımızın ihtiyacı olan çalışmalar belirlenmiş durumda. Kuvvet, sürat, dayanıklılık, koordinasyon gibi... eksiklikler ortada... bütün oyuncularımızın ölçümleri ortada olunca herkesle ilgili belli programlar yapılıyor. Müsabaka yoğunluğu, müsabaka yapmaması, cezalı duruma düşmesi, sakatlığı bulunması, neler yapılacaksa her şey belirlenmiş durumda. Oyuncuların karşılaşacağı sorunlarla birlikte bu sorunların giderilmesi ile ilgili planlar programlar hazırlanıyor. Fazlasıyla programlı bir şekilde bu işler sağlık ekibi de dahil olmak üzere teknik ekiplerle birlikte koordineli bir şekilde devam ediyor. Mesela şu anda oyuncuların tatilde yapacakları programlar da belli. Hem tedavi programları belli hem antrenman programları belli. Çünkü ciddi bir 2. yarı bizi bekliyor. Burada daha başarılı olmak, şu anda bulunduğumuz konumumuzu ve misyonumuzu daha da ileriye taşımak gibi ciddi bir sorumluluk sahibi oyuncularımızla birlikte ekibimiz ve biz önümüzdeki döneme de bu ciddiyetle hazırlanmak adına, bu süreci en iyi şekilde değerlendirecek programlar oyuncularımızın elinde var.
"DÜNYAYLA BİREBİR GİDİYORUZ"
Soru: Can Bartu Tesisleri'nde sağlıkla ilgili altyapıyı değerlendirir misiniz?
Cevap: Şu anda kullanılabilen tüm cihazlar var. Yani dünyayla birebir gidiyoruz. Şu anda kullanmadığımız olmayan cihazımız yok. Bu konuda yönetimimizin bize olan katkısı büyük. Her istediğimiz ekipmanı hemen hemen çok hızlı bir şekilde tedarik edip aldık ve kullanıyoruz. Örneği bireysel performansların gelişimi için en son teknoloji cihazlar var, kuvvet oranlarını ölçebileceğimiz test cihazımız var. Fizyoterapistimiz Erdem Yörükoğlu'nun Almanya'da kursuna katıldığı oyuncuların sakatlıktan korunmasına yönelik her gün girdikleri bir cihaz var. Hem dengeyi ölçebilen hem de dengeyi kullanabilen denge cihazımız var. Tedavilerde kullanılan cihazımız var. Atletik performanslarla ilgili ölçüp değerlendirme yaptığımız devre arasında anında analiz yapabileceğimiz robotik kameraların oluşturduğu göz var. Antrenman sahasında da bunu yapabiliyoruz aynı zamanda. 3 boyutlu analiz yapabiliyoruz. 3 boyutlu analizin her kısmında bunun ölçümlerini yapabiliyoruz. Her antrenmanda oyuncularımıza binecek yükü hesaplandığı bir sistemle çalışıyoruz. Oynayacağımız oyunun kondisyonunu geliştirmek adına bu bizim için çok önemli. Bireysel performansları geliştirmek adına uyguladığımız bu yöntemleri tutabilecek, bize karşılığında sonuçları verebilecek yazılıma sahibiz. Anında analiz yapabilecek ve anında bu analizden görüntü alabilecek sisteme sahibiz. Çok güzel bir klip programı var. Anında şu görüntüyü dediğinizde o görüntüyü karşınıza çıkartıp devre arasında anında analizler yapıp oyuncularla belirleyip fotoğrafını çekip onu gösterebileceğiniz bir sistem var. Tabi bunları kullanmak verimli hale getirmek belli bir süreci alıyor. Biz de bu süreçte oyuncuların buna alışması doğal hale gelmesi., onlarında bunu kullanıyor olması zaman isteyen bir şeydi. O zamanı da iyi kullanmaya başladık ve yavaş yavaş bu zamanı da oyuncularımızın alışkanlıkları haline getirip daha verimli hale getirmeye çalışıyoruz. Devre arasında da bunu daha da pekiştirmek için çalışacağız.
"TATLI BİR REKABET VAR"
Soru: Bireysel antrenmanlara neden çok önem veriyorsunuz? Futbolcuların bireysel anlamda gelişimleri sizi tatmin ediyor mu?
Cevap: Çok ciddi gelişimler oldu. Belli parametreler var. Örneğin dayanıklılıktaki makasın açıklığı ile kuvvet makasındaki açıklık arasında fark var. Dayanıklılıkta makasın ağzı çok dardır. Ama bunu oyundaki taktik, disiplinle, takım boyuyla, biraz daha yardımlaşmayla, iyi bir takım düzeniyle artırabilirsiniz. Ama takım içerisinde çok yüksek dayanıklılığı olan oyuncular var. Gökhan gibi Caner gibi… Mesela bir Cristian'ı dayanıklılık konusunda Caner seviyesine çıkarabilmeniz çok zor. Ama kuvvet parametrelerinde ulaştırabilirsiniz. ve bu konuda sakatlıklardan koruyabilirsiniz. Taktik analizlerimiz var, taktik analizlerimizde de oyuncularımızın yapmış olduğu teknik performanslar var. Örneği en çok şut atan takımız, ceza sahasında en çok topla buluşan takımız, 3. bölgeyi en iyi oynayan takımız, en çok topun bizde kaldığı, en çok sürede topla oynayan takım olduk. Bu konuda oyuncularımızın bireysel anlamda katkıları var. En çok orta yapan oyuncular Caner, Gökhan gibi ya da o kanatlardan en çok orta yapan takım olduğumuz gibi… oyunun 2. bölgesinde ve 3. bölgesinde rakibe en az topla oynatan takım olmak gibi… Defans oyuncularımıza ve orta saha oyuncularımıza düşen vazifeler var. Kendi yarı sahamızda kazandığımız top sayıları gibi, kazanan oyuncularla ilgili belirli rakamlar var. Bu oyuncularımızın kendi arasındaki tatlı rekabeti var. Hava topları ile ilgili ya da sahipsiz toplarla ilgili yaptığımız bir takım istatistikler var. Onlarla ilgili oyuncularımızın kendi aralarında yaptığı küçük yarışlar var. Bunların hepsi bir bütün olarak performanslarında belli bir çizgiyi ve hedefi oluşturuyor. Bu çizgiyi, bu hedefi oluştururken; onlarla yapmış olduğumuz toplantılarda geri dönüşleri veriyoruz. Onlarda kendilerini geliştirmek adına tatlı bir rekabete giriyorlar. Bu da takım içi rekabete artırıyor.
"FENERBAHÇE'DE EKONOMİK SORUNLAR YOK"
Soru: Siz oyuncuların antrenmanlardan keyif almasına çok önem veriyorsunuz? Bunun sebebi nedir?
Cevap: Bir işi severek yapmıyorsan ve keyif almıyorsan, yaptığın işte mutlu değilsen performansın olmaz. Adımların geri geri gidecektir. Kendi varlığını orada hissedemeyeceksindir. Bir yerde bir grubun mutlu olması için size sunulan imkanların ve size sağlanan ortamın kıymeti ve değeri var. Sayın Başkanımız, Yönetim Kurulu'nun futbolcularla olan iletişimlerindeki objektifliği benim çok hoşuma gidiyor. Oyuncuların net bir şekilde ne yapacağı belli şu anda. Öncelikle çok sıkıntılı ve dertli diye tanımladığımız Fenerbahçe'de ekonomik sorunlar yok. Böyle bir problem olmadığı için oyuncuların bir kaygısı oluşmuyor.
Organizasyon kalitesi ve organizasyon zamanlaması açısından da olağanüstü derecede iyi bir ortam var. Hiçbir sıkıntı çekilmiyor, yemek konusunda ortam konusunda standartlar ve kaliteler konusunda en üst düzeyde davranılıyor. Fenerbahçe'de en güzelini en iyisini en uygununu seçiyor. Bu çok pahalı da olmuyor çok zayıf da olmuyor. En kalitelisi o gün olması gereken en iyisi. Seyahat organizasyonlarında kalite en yüksek düzeyde oluyor. Dolayısıyla oyuncuya sadece tek bir şey kalıyor. Buraya gelip burada bütün bir performansını vermek. Bu performansı verirken onun da mutlu olacağı şekilde düşünmek. Onlarında en iyi performansı vermek için neler yapması gerektiğini biraz da biz düşünüyoruz ve onlarla paylaşıyoruz. Onların grup olarak hoşlandığı ve sevdiği şeyleri tespit etmek ve oraya doğru yönelmek de önemli. O iletişimi de karşılıklı anlayışla gösterdiğimizde güzel bir ortam çıkıyor. Ama şu bir gerçek şu anda Fenerbahçe'de oynayan oyuncularımızın yaş ortalaması yaklaşık 29, genç oyuncularımız da var. Ben 29 yaş ortalamasındaki bir takımla bu çalışmayı yaparken, olağanüstü faydalı, yardımcı hiç sorun çıkarmadan sıfır sorunla problemsiz bir takımla çalışıyoruz. Çok iyi ciddi profesyonel oyuncular hatta profesyonelliğin ötesinde çok kolay organizasyon yapabilen oyuncular var. Gerçekten çok rahat bir takım, çalışılması rahat bir takım. Fenerbahçe bu konuda örnek olacaktır.
Oyuncuların en keyif aldığı antrenman haftanın bir günü belirlediğimiz rejenerasyon antrenmanı, çünkü hepsinin kendi için belirlediği bir oyun var. Bir de son dönemde birlikte oynadıkları oyunlardan, iddialardan keyif alıyorlar.
ud (ud)
Son Dakika › Güncel › Ersun Yanal Fenerbahçe'yi Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?