Erzurum'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi olduğu iddiasıyla hakkında dava açılan eski Vali Yardımcısı Fatih Gül'ün yargılanmasına devam edildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Fatih Gül ile avukatı Hasan Güney katıldı.
Gül, savunmasında, hakkında yapılan ilk ByLock tespiti ekinde yer alan bilgi notunda programın kendi kendini yenilemekte olduğu ve üç gün içerisinde kendisini sildiği bilgisinin bulunduğunu, bu durumda yapılan tespitin de şaibeli olduğunu ileri sürdü.
Dosya içerisinde hakkında 2014 öncesi ve 2014 Kasım sonrasına dair hiçbir delilin olmadığını öne süren Gül, "Hakkımda tespit edilen IP numarası Litvanya'dan sunulan serverden mi yoksa AVEA'dan mı sağlanmıştır? Emniyet tarafından ByLock programına VPN ile bağlandığı söylenmiştir. Bu hususta çelişkiler vardır. AVEA bana nasıl IP numarasını tahsis ediyor." dedi.
Gül, Anayasa Mahkemesinin 20 Haziran tarihli kararını hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Kararda program tespitinin yanı sıra haberleşme yapılan kişilerin, konuların açıklığa kavuşturulması gerektiği, kimlerle görüşüldüğü, ne amaçla iletişim kurulduğunun tespit edilmesine işaret ediliyor. Benim hakkımda böyle bir tespit yoktur. Aynı zamanda suçun maddi ve manevi unsurlarının da gerekçeli kararda tartışılması gerekir. Örgüt içerisinde örgüt mensubunun hiyerarşisinin de ortaya konulması gerekir. Cebir, şiddet kullanılarak hangi eylemlerde bulunduğunun bunun açıkça ortaya konulması gerekir. Hakkımda suçlamaya yetecek şekilde örgüt üyeliğine dair eylem ve davranışlarımı gösterir hiçbir delil yoktur. Görüşme ve yazışma içerikleri olmadığı gibi beraatime karar verilmesini, tutuklulukta geçirdiğim uzun süre de dikkate alınarak tahliyeme karar verilmesini talep ederim."
Avukat Güney ise savunmasında, müvekkilinin 14 dakika aralıklarla Kahramanmaraş ve Gaziantep'te bulunduğunun tespit edilmesi üzerine, "Bir kişinin 14 dakika içinde Şahinbey-Kahramanmaraş arasındaki 100 kilometre mesafeyi kat etmesi mümkün değildir. Genel olarak bakıldığında 7 gün, 10 gün, 15 gün aralıklarla ByLock programına giriş yaptığı görülmektedir. Toplamda bakıldığında ise 1 aylık bir kullanım mevcuttur. Terör örgütü üyeliği suçlamasının bir aylık bir ByLock kullanımı ile delillendirilmesi hukuka aykırı olacaktır. Tahliyesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Mahkeme heyeti, Gül'ün aracına konulan ihtiyati tedbirin kaldırılması için Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı ile Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne yazı yazılmasına, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Erzurum eski Vali Yardımcısı Fatih Gül'ün yurt dışı çıkış kaydının bulunmadığı ve FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı olduğu belirtiliyor.
Gül'ün iş yerindeki aramalarda dijital materyaller incelenirken, "Fetullah Gülen'e mektup deşifre olduk" isimli 54 GB'lık bir dosya ile "İşte FETÖ Esed derin bağlantısı" isimli bir dosyanın bulunduğu ancak bu dosyaların açılamadığı ifade ediliyor.
İddianamede, örgütle bağlantılı Zirve Üniversitesinde kaydı olan Fatih Gül'ün eşinin de Bank Asya'da hesabı bulunduğu belirtilerek, sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor.
Son Dakika › Güncel › Eski Vali Yardımcısı Gül'ün Fetö Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?