Expo'da Hedef, Son Tur - Son Dakika
Güncel

Expo'da Hedef, Son Tur

Expo\'da Hedef, Son Tur

EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı Vali Toprak:  "Oylamada ilk turlarda elenen ülkelerin oylarının da Türkiye'ye, İzmir'e taşınması noktasında girişimlerimizi yaptık"   Yürütme...

22.11.2013 12:46

TOLGA ALBAY - Olimpiyatlardan sonra en önemli organizasyon olarak gösterilen dünya fuarı EXPO'yu düzenlemek için uzun süredir çaba gösteren Türkiye, 27 Kasım'da yapılacak oylama öncesi lobi çalışmalarını hızlandırdı. Üç turda sonuca ulaşması beklenen oylamada ilk turlarda elenen kentlere oy veren delegelerin oylarının İzmir'e çekilmesi için de görüşmeler yapıldığı belirtildi.

Adaylık çalışmalarını koordine eden EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu'nun Başkanı ve İzmir Valisi Mustafa Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada oylama öncesi son günlerde delegeler ve ülke temsilcileriyle görüşme programının yoğunlaştığını, Dışişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen 20 büyükelçi ve konsolosun oylamanın yapılacağı saate kadar görüşmelerini sürdüreceğini, Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi üyeleri ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de sahada olduğunu ifade etti.

27 Kasım'da Paris'teki OECD binasında yapılacak genel kurul öncesi 26 Kasım akşamı bir resepsiyon verileceğini, genel kurulda da Dubai, Sao Paolo ve Ekaterinburg'un ardından son sunumu İzmir'in gerçekleştireceğini kaydeden Toprak, sunumların ardından oylamaya geçileceğini anlattı.

Oylamanın kapalı olarak yapılacağını, belli ülkelerin belli adayları destekleyeceği yönündeki iddia, hesaplama ve yönlendirmelerin çok gerçekçi olmayabileceğini anlatan Toprak, İzmir'in EXPO 2020'yi düzenlemek için tüm kriterlerde diğer adaylara göre daha iyi olduğunu belirtti.

Sağlık temasının daha önce işlenmediğini ve bu alanda uluslararası işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu anlatan Toprak, iklimsel, tarihi, coğrafik zenginliği, ulaşılabirlik avantajı ve son yıllarda yazdığı başarı hikayesiyle Türkiye'nin oylamada bu avantajlarını kullanacağını dile getirdi.

BIE'ye üye 167 ülkenin delegesinin katılacağı oylamada ilk turda üçte iki çoğunluğun gerekmesi nedeniyle büyük ihtimalle 3 turlu bir seçimin gerçekleşeceğini dile getiren Toprak, şöyle konuştu:

"Biz son tura kadar gideceğimize inanıyor ve güveniyoruz. İlk turda elenen ülkelerin oylarının da Türkiye'ye, İzmir'e taşınması noktasında girişimlerimizi yaptığımızı ifade etmek isterim. Olimpiyat oylamasındaki deneyimleri aldık. Orada ne gibi gelişmeler yaşandı, ilgililerinden dinledik, onları da analiz ederek yolumuza devam ediyoruz. Biz her türlü girişimde bulunup çalışmamızı yaptıktan sonra gerisi artık sandıktan çıkacak oya kalmış."

İzmir'in sandıktan çıkamaması halinde yolun sonu olmadığını, kentin yoluna devam edeceğini ifade eden Toprak, EXPO sürecinin kente değer kattığını ifade etti.

Vali Toprak, Uluslararası Sergiler Bürosu'nun genel kurula girebilecek kişi sayısını sınırlaması nedeniyle İzmir olarak ancak 72 kişinin toplantıya katılabileceğini belirterek "Davet edilemeyenler için de şimdiden kusura bakmasınlar diyorum" dedi.

-Adam adama markaj

EXPO 2020 Yürütme Komitesi Üyesi ve Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu Mustafa Özkara ise hazırlıkların artık tamamlandığını, son haftanın "adam adama markaj" olarak tanımlanabilecek görüşmelerle geçeceğini ifade etti.

Adaylık çalışmasında son 2-3 günün çok büyük öneminin olduğunu, EXPO 2015 oylamasında da bunu gördüklerini anlatan Özkara, şunları söyledi:

"Yarışın Dubai ile İzmir arasında geçeceği herkesin ittifakla kabul ettiği bir konu. Son dönemde ümidimiz daha da arttı. Son gelen haberler çok olumlu. Delegelerden gelen tepkilerde sevindirici gelişmeler var. Bu süreçte Türk okulları da başarılı bir performans sergiledi. Onlardan gelen netileceler de umut verici.

Oylamada ilk tercih olmak kadar ikinci tercih olmak da önemli. Onun üzerine de arkadaşlara beraber strateji geliştirdik ve lobi yapıyorduz. Bize oy vermeyeceğini düşündüğümüz adayların da ikinci oylarına talibiz." - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Expo'da Hedef, Son Tur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement