Durmuş, Türkiye'de ki girişimciliğe değinerek başarısız girişimlerin nedenleri hakkında öğrencilere bilgiler verdi.
Durmuş; Türkiye'de girişimlerin %99'unu küçük ve orta ölçekli işletmeler oluşturmaktadır. İhracatında yarısından fazlasını küçük ve orta ölçekli işletmeler gerçekleştirmektedir. 2017 yılında Türkiye, 157 Milyar Dolar ihracat yaptı. Bu rakamların oluşmasında küçük ve orta ölçekli işletmeler önemli rol oynadı.
Türkiye'nin ihracat kapasitesinin gelişmesi gerekmektedir. Bu bağlamda girişimcilerimiz daha fazla yurt dışına odaklanmalı. İhracat yapmak isteyen işletmeler içinde devletin ciddi anlamda destekleri var.
İŞ YAPMA KÜLTÜRÜ DEĞIŞMELI
Türkiye'de girişimciliğin gelişmesi için iş yapma kültürünün değişmesi gerekmektedir. Başta girişimcilerimizin fason üretim modelinden kurtulması en öncelikli konuların başında geliyor. Bu model orta ve uzun vadede girişimciye bir şey kazandırmayacağı gibi ülkemize de herhangi bir katma değer sunmamaktadır.
TEKNOLOJIDEKI DEĞIŞIM HIZI PAZARLARI CIDDI ANLAMDA ETKILEMEKTEDIR.
Girişimcilerimiz global pazarın hızlı bir şekilde değiştiğini çok iyi görmesi gerekmektedir. Bu bağlamda bir yandan günceli sürekli takip etmeli bir yandan tüketicisinin ihtiyaç ve beklentilerini sürekli analiz etmeli diğer yandan da kendi sektörüne öncülük edebilme adına Ar- Ge çalışması yapmaya başlamalıdır. Ayrıca girişimcilerimiz teknolojik değişimlere de uyum sağlamalıdır. Teknolojideki değişim hızı pazarları ciddi anlamda etkilemektedir. Öyle ki, bir uygulama, web sitesi ya da yeni üretilen bir makine bir sektörün iş yapma şeklini değiştirdiği gibi sektördeki birçok işletmeyi zarar ettirip batırabiliyor da. Şunu iyi bilmek lazım; Kendini yenileyemeyen girişimler zamana yenik düşmeye mahkumdurlar.
GIRIŞIMCI ADAYI BILMEDIĞI İŞE GIRMEMELI
Ticari yaşama girmek isteyen girişimci adaylarımız da bilmediği işe girmemesi ve sağlıklı bir iş planı oluşturması gerekmektedir. Türkiye'de batan girişimlerin önemli bir nedeni işletme açılırken işletmenin yol haritasının ve çıkış stratejisinin olmamasından kaynaklanmaktadır. Girişimci adaylarımız bir girişimde bulunurken her şeyin güzel gideceği ve kısa sürede kar edeceği düşüncesi ile işletme açıyor. Bu da ticari yaşamın gerçekleri ile örtüşmüyor tabii. Zaten bir süre sonra gerçekleri kendisi de görüyor.
Son Dakika › Güncel › Remzi DURMUŞ: 'Girişimci Adayı Bilmediği İşe Girmemeli' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?