Filistin'e Yapılan "Mali Yardımlardaki" Azalma - Son Dakika
Güncel

Filistin'e Yapılan "Mali Yardımlardaki" Azalma

Filistin hükümeti yetkilileri, 2011 BM üyeliği başvurusu, Ortadoğu'daki gelişmeler ve İsrail ile yapılan barış müzakerelerinin durmasının, bağışçı ülkelerin Filistin'e yaptıkları mali yardımların düşmesinin temel nedenleri arasında yer aldığını belirtti.

10.12.2015 12:07

Filistin hükümeti yetkilileri, 2011 BM üyeliği başvurusu, Ortadoğu'daki gelişmeler ve İsrail ile yapılan barış müzakerelerinin durmasının, bağışçı ülkelerin Filistin'e yaptıkları mali yardımların düşmesinin temel nedenleri arasında yer aldığını belirtti.

AA muhabirine konuşan Filistin Hükümet Sözcüsü İhab Besisu, "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın 2011'de BM üyeliğine başvurmasından bu yana bağışçı ülkeler yaptıkları yardımlarda tedrici olarak kesintiye gitti" dedi.

Avrupa ülkelerine, "İsrail'i, kontrolü altında tuttuğu Batı Şeria'daki C bölgesinde Filistin hükümetinin de faaliyet göstermesi konusunda zorlamaya" çağıran Besisu, "C bölgesinin kullanılması durumunda hükümetin mali gelirleri artacak ve yardımlara duyulan ihtiyaç azalacak" ifadesini kullandı.

"Filistin, bağışçı ülkelerin önceliği değil"

Filistin hükümeti eski Planlama Bakanı Semir Abdullah da bağışların azalmasının ardında yatan sebebin, Filistin'in artık bağışçı ülkelerin öncelikleri arasında yer almaması olduğunu savundu.

Abdullah, "Ortadoğu'da yaşanan ve pek çok ülkeyi etkileyen Arap Baharı, bu ülkelerin önceliklerini değiştirdi, onlar artık yardımlarını ihtiyaç sahibi ülkelere yönlendiriyor" diye konuştu.

Filistin ile İsrail arasındaki müzakere sürecinin durdurulmuş olmasının da yardımların gerilemesinde etkili olduğunu ifade eden Abdullah, şunları söyledi:

"Mali yardımların siyasi hedefleri olduğunu biliyoruz. Bu nedenle Filistin-İsrail müzakerelerine devam edilmemesi bağışçı ülkelerin yardımları kısmasına zemin hazırladı. Filistin yönetiminin siyasi talep çıtasını düşürme amacı da sebeplerden biri."

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, 1 Ekim'de ABD'deki bağışçı ülkeler toplantısında, yapılan yardımlarda 2011'den bu yana yüzde 43 oranında düşüş yaşandığını açıklamış, bütçeye ve Gazze'nin imarına destek çağrısı yapmıştı. Filistin Maliye Bakanlığı bütçe verilerine göre, 2011 yılında yapılan yardımlar 1,4 milyar dolara ulaşırken bu rakamın, bu yıl 800 milyon dolarla sınırlı kalacağı açıklanmıştı.

ABD, geçen 5 yıl içinde Filistin'e yıllık 250-300 milyon dolarlık yardımda bulunurken, bu yıl ekim ayına kadar hiçbir yardımda bulunmadı. Bütçe verilerine göre, özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinin mali yardımlarında düşüş yaşanırken, Arap ülkelerinin yardımlarında artış yaşandı. Filistin'e bağışta bulunan Arap ülkeleri arasında Suudi Arabistan 240 milyon dolarla ilk sırada yer alıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistin'e Yapılan 'Mali Yardımlardaki' Azalma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement