Rahmi Gündüz/Haber Analiz - Fransa'da Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande, iktidarı döneminde Afrika'da eski sömürgelerdeki ülkelere ilgisi her geçen gün artıyor.
Hollande, bu ilginin en somut göstergesi olarak son 14 Temmuz Ulusal Gün kutlamaları sırasında Afrikalı ülkelerinin askerlerinden oluşan uluslararası birliği Champs-Elysee Meydanı'ndaki resmi geçit törenine davet ederek göstermişti. Geçen yıl ciddi isyanların yaşandığı Mali'ye askeri müdahaleye öncülük yapan Hollande, buraya 3 bin Fransız asker göndererek, önemli karara imza atmıştı,
Fransa, şimdi de Mali'nin ardından yine önemli isyanların yaşandığı Güney Afrika Cumhuriyeti'ne asker sevkiyatına başladı. Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yaklaşık 400 asker bulunduran Fransa, bu sayısı bin 400'e çıkartmayı hedefliyor.
Mali krizle boğuşan ve savunma harcamalarını kısan Fransa'nın son yıllarda yoğun baskılara rağmen, Afrika'daki askeri varlığında kısıtlamaya gitmediği gözleniyor.
-Fransa'nın 5 askeri üssü var-
İvor Adaları, Cibuti, Senegal, Gabon ve Çad'da askeri üsleri bulunan Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde olduğu gibi, Afrika ülkeleri içindeki askeri operasyonlara, buradan birlik ve teçhizat kaydırabiliyor.
Fransa, 1960'lı yıllarda eski sömürgeleri olan Afrika ülkelerinin birçoğunun bağımsızlıklarını tanıdı ancak Fransa'nın bu eski sömgürge ülkelerine ilgisi hiçbir zaman bitmedi. Fransa'nın 1960'lı yıllandan bu yana yine bu ülkelere yönelik 30'dan fazla askeri operesyona imza atıtğı görlüyor.
Kongo, Brundi, Ruanda ve Somali'de de askeri varlığı bulunan Fransa'nın son dönemde Afrika'ya yönelik ilgisinin artması, uluslararası dış politika uzmanlarının, "Fransa Afrika'ya geri dönüyor" yorumlarının artmasına neden oluyor.
Sağcı Nicolas Sarkozy'nin iktidarı döneminde Afrika ülkeleriyle ilgili gaflarının ardından Sosyalist Hollande'ın eski sömürgelerle ilişkileri geliştirmek konusunda daha kararlı politika izlediği açıkça görülüyor. Sarkozy'nin iktidara geldikten sonra, 2007'de Senegal'e yaptığı ziyaret sırasında "Afrikalılar daha tarih sahnesine çıkmadı" şeklideki konuşması skandal olarak nitelenmişti.
Hollande, Afrika Birliği'nin 50. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla mayıs ayında Addis Abada'daki zirveye giden tek batılı lider olmuş ve burada 54 Afrkia ülkesini, Paris'te aralık ayında barış ve güvenlik konusunda Afrika ile ilgili yapılacak zirveye davet etmişti.
Yine siyasi gözlemciler, Hollande'ın Afrika ilgisinin ardında, mali krizle boğuşan ülkesinin ekonomik durumunu biraz daha düzeltebilmek gayesi olduğuna dikkati çekiyor.
-Fransa'nın Afrika ile ekonomik ilişkileri-
Afrika pazarı, Fransa'nın ihracatının yüzde 3'ünü karşılıyor ancak Afrika, Fransa'nın enerji ihtiyaçları bakımından önemli bir kıta, Özellikle petrol ve metal ham maddeleri açısından Afrika önemli bir kıta. Yine uranyum zengini Nijer, enerji güvenliği açısından Fransa için çok önemli bir ülke, Fransa'nın elektrik ihtiyacının dörtte birini bu ülkeden gelen uranyum sayesinde karşılıyor.
Fransa'nın 1960'yı yıllardan bu yana Afrika kıtasına yönelik ihracatı ve ithalatı hacim ve değer olarak artıyor ancak Paris'in bu kıtaya yapılan genel ticaret pastasından aldığı pay ise sürekli düşüyor. Fransa'nın, Afrika kıtasındaki ihracat payı 1960'lı yıllarda yüzde 7.73 iken, bu payın şimdilerde yüzde 2.82 düştüğü görülüyor.
Bununla birlikte Kara Afrika'nın altyapı ve iletişim yatırımlarında Fransa'nın hala önemli bir payı var. Fransa, son yıllarda Afrika'da yatırımları artıran Çin gibi ülkelerle de bu kıtada işbirliği yapmanın olanaklarını arıyor. - Fransa
Son Dakika › Güncel › Fransa'nın Afrika İlgisi Yeniden Artıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?